Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου κλήθηκε την Δευτέρα το βράδυ(30/03) να βραβεύσει τους καλύτερους, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών.
Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. Η φετινή Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου τίμησε την συμπλήρωση των 120 χρόνων από την γέννηση του κινηματογράφου.
Η ταινία που κέρδισε τα περισσότερα βραβεία – συνολικά 6 από τον αριθμό των 15 υποψηφιοτήτων της – ήταν η «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα. Συγκεκριμένα, κέρδισε το βραβείο καλύτερων κουστουμιών και το βραβείο καλύτερου μοντάζ, βραβείο Β’ ανδρικό ρόλο, όπου ο νικητής της κατηγορίας Άγγελος Παπαδημητρίου, ανέβηκε στην σκηνή ευχαριστώντας τον Πάνο Κούτρα για «την πιο ευτυχή του στιγμή στην Τέχνη μέχρι στιγμής».
Στη συνέχεια, η ταινία πρόσθεσε ακόμη ένα βραβείο, εκείνο του καλύτερου σεναρίου. Στη σκηνή ανέβηκαν ο Πάνος Κούτρας και ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης, που συνυπέγραψε το σενάριο. Οι δύο τους ανέβηκαν στην σκηνή, αρνήθηκαν όμως να παραλάβουν το βραβείο, λέγοντας πως θα «το δεχθούν μονάχα όταν ψηφιστεί και ισχύει ο νόμος της ιθαγένειας των παιδιών δεύτερης γενιάς μεταναστών στην Ελλάδα».
Το ίδιο επαναλήφθηκε και όταν ο Πάνος Κούτρας σηκώθηκε για να παραλάβει το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, από τα χέρια του Γιάννη Μπακογιαννόπουλο, ο οποίος ανέφερε πως «αν ο Ζαν Λικ Γκοντάρ είπε πως το σινεμά είναι η αλήθεια επί 24 φορές το δευτερόλεπτο, τότε παραφράζοντας τα λόγια του Ντοστογιέφσκι η ομορφιά και η αλήθεια θα σώσουν τον κόσμο».
Τέλος, η «Xenia» πήρε και το μεγάλο βραβείο της καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας, το οποίο και παρέλαβαν ο Πάνος Κούτρας και οι παραγωγοί Ελένη Κοσσυφίδου και Αλεξάνδρας Μπουσίου από τα χέρια τεσσάρων παιδιών, μεταναστών τέταρτης γενιάς, που όπως δήλωσαν «είναι μονάχα τέσσερις από τα σχεδόν 200.000 παιδιά μεταναστών, που έχουν γεννηθεί, έχουν μεγαλώσει και πάει σχολείο στην Ελλάδα και διεκδικούν ίσα δικαιώματα με τους Έλληνες φίλους τους».
Με 4 βραβεία ακολούθησαν, τόσο η «Νορβηγία» του πρωτοεμφανιζόμενου Γιάννη Βεσλεμέ (που κέρδισε βραβείο των ειδικών εφέ, του μακιγιάζ και των σκηνικών και του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη). Το φαβορί «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, υποψήφιο για 14 βραβεία, έφυγε νικητής στις κατηγορίες του ήχου, της μουσικής για τον Μπάμπη Παπαδόπουλο, αλλά και των ερμηνειών του Βαγγέλη Μουρίκη (που βρήκε στην ίδια κατηγορία αντίπαλο τον εαυτό του για την ερμηνεία του στη «Νορβηγία») και της Βίκυς Παπαδοπούλου η οποία υπερίσχυσε απέναντι στην διπλή υποψηφιότητες της Μαρίσσας Τριανταφυλλίδου -τόσο για την «Xenia», όσο και για το «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα.