Έρχεται το Μουσείο Μαρία Κάλλας, σε ένα τετραώροφο νεοκλασικό στο κέντρο της Αθήνας

Ένα μουσείο αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας έρχεται στο τετραώροφο νεοκλασικό κτίριο 1.070 τ.μ. επί της οδού Μητροπόλεως 44, ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων. Ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει τη φωνή της μεγάλης σοπράνο και να μάθει για τη ζωή και την τέχνη της. Σημαντικοί ρόλοι που ερμήνευσε, άνθρωποι που την καθόρισαν, προσωπικά της αντικείμενα, αξιομνημόνευτες στιγμές της καριέρας της, θα παρουσιάζονται μέσα από τη συλλογή της Τεχνόπολης, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, εμβληματικές φωτογραφίες και ψηφιακές εφαρμογές.

 

Το μουσείο θα συμπληρώνουν ένα υπερσύγχρονο θεματικό πωλητήριο και ένα μπιστρό με το όνομα «La divina», ενώ θα διαθέτει και μια mediatheque (βιβλιοθήκη και δισκοθήκη με χώρο ακρόασης) και αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, master classes και μικρές συναυλίες.

Με σκοπό την αποπεράτωση του μουσείου, και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της θρυλικής ντίβας, ο Ελληνικός Σύλλογος «Μαρία Κάλλας» (Maria Callas Greek Society) διοργανώνει το Σάββατο 17 Ιουνίου μια συναυλία στο Ηρώδειο με καλεσμένους τον διεθνούς φήμης τενόρο Roberto Alagna και τη διάσημη σοπράνο Aleksandra Kurzak. Θα παρουσιάσουν αποσπάσματα από όπερες που καθιέρωσαν τη Μαρία Κάλλας ως τη σημαντικότερη υψίφωνο στην ιστορία της παγκόσμιας όπερας, με τη σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Nayden Todorov.

Ένα μουσείο αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας έρχεται στο τετραώροφο νεοκλασικό κτίριο 1.070 τ.μ. επί της οδού Μητροπόλεως 44, ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων. Ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει τη φωνή της μεγάλης σοπράνο και να μάθει για τη ζωή και την τέχνη της.

Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και εντάσσεται στις δράσεις του Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας. Έχει ιδιαίτερη σημασία, λόγω της επίσημης ένταξης του εορτασμού των 100 ετών από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας στον κατάλογο συνεορτασμού επετείων της UNESCO για το 2023.

 

Για τις ανάγκες υλοποίησης του έργου θα γίνουν μικρής κλίμακας προσαρμογές στο κτίριο, ενώ θα εργαστούν σειρά επιστημόνων και καλλιτεχνών, με στόχο ένα αποτέλεσμα πρωτότυπο και σύγχρονο, αντάξιο της φήμης και της ποιότητας της διεθνούς Ελληνίδας καλλιτέχνιδος.

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας θα είναι το πρώτο επισκέψιμο μουσείο με μόνιμη έκθεση και αυθεντικά αντικείμενα της καλλιτέχνιδος και αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλο τον κόσμο, ενισχύοντας τον τουρισμό και την πολιτιστική ζωή της πόλης της Αθήνας.

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας θα είναι το πρώτο επισκέψιμο μουσείο με μόνιμη έκθεση και αυθεντικά αντικείμενα της καλλιτέχνιδος και αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλο τον κόσμο, ενισχύοντας τον τουρισμό και την πολιτιστική ζωή της πόλης της Αθήνας.

H ομάδα μελέτης αποτελείται από την μουσειολόγο Ανδρομάχη Γκαζή και την αρχιτέκτονα μουσειολόγο Ερατώ Κουτσουδάκη – Γερολύμπου με τη συνδρομή του μουσικολόγου Αλέξανδρου Χαρκιολάκη.

Ιδρύθηκε το 2012 από μια ομάδα μελετητών της ζωής και του έργου της μεγαλύτερης ντίβα του λυρικού θεάτρου του 20ου αιώνα, συλλεκτών, ή και απλών θαυμαστών της, στα πρότυπα των αντίστοιχων φορέων που υφίστανται στο εξωτερικό, εδώ και πολλά χρόνια. Ανάμεσα στους σκοπούς του είναι η προβολή της ελληνικότητας της Μαρία Κάλλας, η διατήρηση της μνήμης της, η λειτουργία και ο εμπλουτισμός του Μουσείου Μαρία Κάλλας στην Αθήνα, η δημιουργία συνθηκών συνεργασίας καλλιτεχνών για την παρουσίαση μουσικών εκδηλώσεων αφιερωμένων στην κορυφαία σοπράνο, η συγκέντρωση, συλλογή, καταγραφή και μελέτη στοιχείων που αφορούν στη ζωή και την καλλιτεχνική της πορεία, ως ελληνική πολιτισμική κληρονομιά, η ενίσχυση του έργου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και συναφών φορέων που προβάλλουν την όπερα, η συνεργασία με αντίστοιχους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, η θέσπιση και χορήγηση βραβείων και υποτροφιών στη μνήμη της.

Info

Συναυλία «Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας – 100 Χρόνια από τη Γέννησή της», Σάββατο 17 Ιουνίου 2023, ώρα έναρξης: 21:00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Προπώληση εισιτηρίων: aefestival.grviva.gr, κεντρικά εκδοτήρια: πλατεία Συντάγματος (info point Δήμου Αθηναίων), Δε. – Πα. 10:00-18:00, τηλεφωνική αγορά: +30 211 8008181 (Δε. -Πα. 10:00-18:00), ΑΜΕΑ: +30 210 3221 897 (Δε. – Πα. 10:00-17:00). Πληροφορίες για τον Ελληνικό Σύλλογο «Μαρία Κάλλας»: mariacallas.network

Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ.

 

Κέντρο της ΑθήναςΜουσείο «Μαρία Κάλλας»Νεοκλασικό