Ελγίνεια Μάρμαρα: Η Ινδία ισχυρός σύμμαχος της Ελλάδας στον αγώνα της επιστροφής τους

Έναν νέο ισχυρό σύμμαχο φαίνεται να αποκτά η χώρα μας σε ό,τι αφορά τον αγώνα για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.

 

Πρόκειται για την Ινδία, η οποία στο πλαίσιο ενός σχεδίου της εξωτερικής πολιτικής της, που αφορά την υποστήριξη των θυμάτων της «αποικιακής ιδιοποίησης» θα σταθεί στο πλάι της Ελλάδας προκειμένου να υψωθούν κι άλλο οι φωνές για την επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων.

Σύμφωνα με την Telegraph, το Νέο Δελχί προετοιμάζει μία μακροπρόθεσμη εκστρατεία για την ανάκτηση τεχνουργημάτων, όπως του Koh-i-Noor, του μεγαλύτερου κομμένου διαμαντιού επί γης, και αφαίρεσε από την Ινδία η βρετανική αυτοκρατορία και σήμερα αποτελεί κομμάτι της πολύτιμης συλλογής κοσμημάτων του βρετανικού στέμματος.

Ωστόσο θα δοθεί διπλωματικό βάρος και στον επαναπατρισμό κειμηλίων και των άλλων εθνών.

Η Ινδία σχεδιάζει να γίνει η φωνή των χωρών που έχουν «βρεθεί στο έλεος της αποικιακής οικειοποίησης» και θα πιέσει τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο, σε μια διπλωματική στροφή που θα μπορούσε να ασκήσει αυξημένη πίεση στο Ηνωμένο Βασίλειο και στους θεσμούς που έχουν ήδη εμπλακεί σε διαμάχες σχετικά με τα αντικείμενα που αποκτήθηκαν κατά τις ημέρες της αυτοκρατορίας.

Η Ινδία έχει την προεδρία της G20 φέτος, και, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια των συνόδων κορυφής που έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, οι αξιωματούχοι σχεδιάζουν να προσπαθήσουν να πείσουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να υπογράψουν μια συμφωνία που θα υποστηρίζει την επιστροφή ιστορικών αντικειμένων στους τόπους προέλευσής τους.

Αξιωματούχοι στο Νέο Δελχί έχουν δηλώσει ότι η Ινδία επιθυμεί να αναλάβει τον πρώτο ρόλο παγκοσμίως για την επιστροφή των ιστορικών αντικειμένων και είναι έτοιμη να αποτελέσει φωνή για τα κράτη που αγωνίζονται για την επιστροφή κομματιών της πολιτιστικής τους ιστορίας στον τόπο τους.

«Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να συμφωνήσουμε σε γενικές αρχές υπέρ της αποκατάστασης και επαναπατρισμού, υπεράνω και πέραν αυτών των νόμων. Είναι επίσης μια ευκαιρία για άλλες χώρες να δείξουν ότι πράττουν το σωστό, αναλαμβάνοντας δράση σε αυτόν τον τομέα. Ελπίζω άλλες χώρες να δεχθούν αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και να μπορέσουμε να πετύχουμε συναίνεση και να είμαστε ανοιχτοί αναφορικά με το παρελθόν» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού της Ινδίας Λίλα Παντέγια στην Telegraph.

Πρόσθεσε επίσης: «Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας, θέλουμε να γίνουμε πρωταθλητές του παγκόσμιου Νότου, των χωρών εκείνων που επηρεάζονται τόσο έντονα από ζητήματα που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά, όπως η παράνομη διακίνηση, και οι οποίες στο παρελθόν ήταν αποδέκτες της αποικιοκρατικής οικειοποίησης».

Η «προστασία και αποκατάσταση των πολιτιστικών αγαθών» είναι μία από τις τέσσερις πολιτιστικές προτεραιότητες της Ινδίας καθώς πλησιάζει τις συνομιλίες της G20 το φθινόπωρο, και μία πτυχή αυτής είναι η αντιμετώπιση της σύγχρονης εμπορίας και η επιστροφή αντικειμένων που έχουν αφαιρεθεί παράνομα βάσει των υφιστάμενων νόμων.

Η Καμπότζη που επιδιώκει την επιστροφή ιερών αντικειμένων που διακινήθηκαν λαθραία κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Ερυθρών Χμερ μπορεί να είναι ένα παράδειγμα αυτού, όπως και η διεκδίκηση της Ινδίας για ένα άγαλμα του ινδουιστή αγίου Chandikeshvara που πιστεύεται ότι αφαιρέθηκε από τη νότια Ινδία και βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Ashmolean.

Ωστόσο, οι Ινδοί αξιωματούχοι επιδιώκουν να εξετάσουν ευρύτερα μέσα από έναν «ηθικό και δεοντολογικό φακό» τα αντικείμενα που έχουν ληφθεί υπό συνθήκες που μπορεί να έχουν αποκτηθεί νόμιμα, αλλά υπό συνθήκες εξαναγκασμού υπό μια αποικιακή δύναμη.

Ελγίνεια ΜάρμαραΕΛΛΑΔΑΙνδίασύμμαχος