Οι Ελεύθερες Γυναίκες αγωνίζονται

Τις ιστορίες δεκατεσσάρων γυναικών, που επέλεξαν να ορθώσουν το ανάστημά τους και να προβάλουν αντίσταση στις κοινωνικές επιταγές, πραγματεύεται το βιβλίο με τίτλο Ελεύθερες Γυναίκες. Πρόκειται για έργο των γαλλίδων συγγραφέων Ωρίν Κρεμιέ και Ελέν Ζυλιέν, τη μετάφραση του οποίου υπογράφει η Βασιλική Τσίγκανου.

Η παρουσίασή του θα γίνει στον Κορυδαλλό την Τετάρτη 18 Μαρτίου στις 19.00 στην αίθουσα «Πλειάδες». Την εκδήλωση διοργανώνουν το Γραφείο Ισότητας του Δήμου Κορυδαλλού, ο Οργανισμός Άθλησης & Πολιτισμού και οι Εκδόσεις Εύμαρος, που έχουν αναλάβει την κυκλοφορία του στη χώρα μας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Πίσω από κάθε ιστορία κρύβονται χιλιάδες γυναίκες με αντίστοιχα βιώματα που μπορούν να ταυτιστούν και να εμπνευστούν από τις δεκατέσσερις πρωταγωνίστριες, οι οποίες φέρουν στις αποσκευές τους  τα σκοτεινά μπουντρούμια του Ντράπσι στο Θιβέτ και την πρακτική της κλειτοριδεκτομής στη Γαλλία και το Μαλί.

Η πένα των δύο συγγραφέων αγγίζει το ζήτημα της αναγνώρισης των Κούρδων στην Τουρκία, τις μητέρες, τις αδελφές και τις κόρες εξαφανισμένων στη Χιλή, τους πρόσφυγες στα στρατόπεδα των Παλαιστινίων, τις δημοσιογράφους στην Τυνησία και τις δικηγόρους στο Μαλάουι.  Το βιβλίο αναφέρεται σε ζωές γυναικών με κοινό σημείο αναφοράς τις προσπάθειές τους να καταγγείλουν βιαιοπραγίες εναντίον  του φύλου τους, ώστε να μην υπάρξουν άλλα θύματα και να επιβληθεί τιμωρία.

Η Ωρίν Κρεμιέ και η Ελέν Ζυλιέν δήλωσαν σχετικά: “Στο θαυμασμό για την εξέγερσή τους, προστέθηκε μια βαθιά εκτίμηση, ίσως μια γυναικεία συνεννόηση. Μιλήσαμε πρόσωπο με πρόσωπο και κάθε μια από αυτές, με τη μοναδικότητά τους, με το μυαλό τους, με τη χάρη τους, θα μας συντροφεύει για πολύ καιρό”. 

“Έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα για όλες αυτές τις γυναίκες”, υπογράμμισε η Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας της Γαλλίας Ζενεβιέβ Σεβρέν, η οποία συμπλήρωσε: “Βρίσκονται μακριά μας, όμως είναι και δίπλα μας. Μερικές φορές είναι δύσκολο να προφέρουμε τα ονόματά τους, όμως είναι σαν εμάς. Δεν έχουν την ίδια καθημερινότητα με εμάς, τις δικές μας ανάγκες και επιθυμίες ούτε τις δικές μας ιδέες, όμως μοιράζονται μαζί μας κάτι το ουσιαστικό: το δικαίωμα για μια ανθρώπινη ζωή που πρέπει να έχει μια γυναίκα ελεύθερη και υπεύθυνη. Το ότι αγωνίζεσαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα των γυναικών, σημαίνει ότι πιστεύεις στην ικανότητα του ανθρώπου να απομακρύνεται από το χειρότερο για να βρει το καλύτερο. Είναι ο σκοπός των κατακτήσεων και των καθημερινών αλλά ειρηνικών μαχών, που πρέπει εμείς, εσείς, εγώ, να κερδίσουμε για αυτό που πιστεύουμε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια”.

 

βιβλίοΕλεύθερες Γυναίκεςπαρουσίαση