Πέθανε ο κορυφαίος ζωγράφος Γιώργος Λαζόγκας - Έδωσε γενναία μάχη

Εδωσε γενναία, πολυετή μάχη για τη ζωή του, χωρίς να σιγήσει εικαστικά. Ο Γιώργος Λαζόγκας, ο Ελληνας εικαστικός που δημιούργησε με πλήθος μέσων και ανέδειξε την αξία του θραύσματος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

«Είμαστε η “Bic Generation” λέω, η πρώτη γενιά μετά το 1945 που υπηρετεί με διαφορετικά υλικά και τρόπο το σχέδιο. Με το bic δεν ξεμένεις, το βρίσκεις παντού, είναι ένα καθαρό υλικό και εξαντλεί μια γραφή περισσότερο γραμμική παρά τονική. Με εξυπηρέτησε, ιδιαίτερα στην Τυφλή Ζωγραφική, όπου καθώς άδειαζα όλο το μελάνι για να σύρω το στυλό πάνω στο καρμπόν, ώστε να εξαφανίσω και την τελευταία πιθανότητα να βλέπω τις γραμμές, ερχόταν στον νου μου η προετοιμασία απελευθέρωσης του Σαμάνου»*.

Αυτό έγραφε ο Γιώργος Λαζόγκας στο οπισθόφυλλο της αυτοβιογραφίας του «Το τυχαίο ως μέθοδος». Mάλιστα αυτές τις μέρες παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο η έκθεσή του «Το χθες είναι τώρα». Γεννήθηκε το 1945 στη Λάρισα . Δεν είναι τυχαίο ότι τα μέσα ενημέρωσης της Λάρισας έκαναν γνωστή την είδηση του θανάτου ήδη από χθες το βράδυ.


Σχέδιο 1987: «Με τον Πήγασο  διασώζεις το Μύθο , με τον Δούρειο Ίππο κερδίζεις την Τροία, με τον Βουκεφάλα φθάνεις στην  άκρη του κόσμου. Το άλογο είναι το σύμβολο της πόλης μου». Γ.Λ.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1963-1970) έχοντας ως δάσκαλο τον Χρήστο Λεφάκη και αργότερα στην ζωγραφική στην Ecole des Arts Decoratifs στο Παρίσι (1976) με υποτροφία της Κυβέρνησης της Γαλλίας .[Μετά την αποφοίτηση του (1970) ξεκίνησε να διδάσκει σχέδιο και ζωγραφική στην σχολή της Αρχιτεκτονικής στο Α.Π.Θ. έως και το 1999 και λίγο αργότερα υπήρξε καθηγητής ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα .[5]Ταυτόχρονα είχε αρχίσει να εκθέτει τα έργα του μαζί και με άλλους ζωγράφους στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Θεσσαλονίκη ενώ το 1972 βραβεύεται πρώτος στον διαγωνισμό της ελληνοαμερικανικής ένωσης.

Γιώργος Λαζόγκαςεικαστικόςζωγράφοςθάνατος