Με ανανεωμένη την έκθεσή του, ανοίγει το Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή στην Αθήνα

Με 58 καινούργια εκθέματα και ανανεωμένη μουσειολογική σκηνογραφία καλωσορίζει τους επισκέπτες του, την Παρασκευή 14 Μαΐου, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στην οδό Ερατοσθένους στο Παγκράτι, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα και τις αποστάσεις που επιβάλλουν τα πρωτόκολλα κατά της πανδημίας.

Ο δεύτερος όροφος του νέου μουσείου, αφιερωμένος στις «Ματιές στον 19ο και 20ό αιώνα» και σε έργα σε χαρτί, ανανεώνεται περίπου κατά 30%, με μία νέα επιλογή από τις συλλογές του, έργων Picasso, Braque, Miró, Hélion, αλλά και των Marc Chagall, Jean Fautrier, César, Germaine Richier, Robert Rauschenberg, Barbara Hepworth, Ben Nicholson, Henri Michaux, Claude Lalanne, Christo και Jeanne-Claude, Fernando Botero, Nicholas Krushenick και Igor Mitoraj.

Στόχος του μουσείου είναι να αναδειχθεί η ιδιαίτερη σχέση που το ζεύγος Γουλανδρή διατηρούσε με κάποιους από αυτούς τους καλλιτέχνες, όπως τον Picasso, τoν Chagall, τoν César, τους François-Xavier και Claude Lalanne, τους Christo και Jeanne-Claude, τον Fernando Botero και τη Σοφία Βάρη.

Όπως επίσης επιδίωξη του μουσείου είναι «να τονιστεί η ποικιλία υλικών και τεχνικών που περιλαμβάνει η συλλογή του Ιδρύματος, αλλά και η σημαντική συνεισφορά των γυναικών στην καλλιτεχνική εξέλιξη του προηγούμενου αιώνα», σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο τρίτος και ο τέταρτος όροφος, όπου παρουσιάζεται η νεότερη και σύγχρονη ελληνική τέχνη, έχουν ανανεωθεί κατά 80%, όπως ενημερώνει το μουσείο.

Προβάλλεται, πλέον, η διερεύνηση της παραστατικότητας και της ανθρώπινης μορφής μέσα από το ιδιαίτερο βλέμμα ορισμένων εκ των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων. Γνωστά, ήδη, έργα του Κωνσταντίνου Παρθένη, του Γιάννη Τσαρούχη, του Σπύρου Βασιλείου και του Γιάννη Παππά επανεκτίθενται σε διάλογο με έργα της νέας ανάρτησης των Γιώργου Μπουζιάνη, Μιχάλη Τόμπρου, Αγήνωρα Αστεριάδη, Χρόνη Μπότσογλου, Γιώργου Ρόρρη, Ανδρέα Κοντέλλη, Μιχάλη Μαδένη, Γιάννη Παρμακέλη. Ιδιαίτερη τιμή αποδίδεται στον Παναγιώτη Τέτση, με την παρουσίαση ενός μεγάλου τμήματος της εμβληματικής Λαϊκής Αγοράς.

Ο τέταρτος όροφος προβάλλει τους πρωτοπόρους ερευνητές και ποιητές της αφαίρεσης, που σε πολλές περιπτώσεις υπερέβησαν τα ελληνικά σύνορα.

Τα ήδη δημοφιλή έργα των Γιάννη Μόραλη, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και Γιάννη Κουνέλλη παρουσιάζονται πλάι στους Takis, Chryssa, Θάνο Τσίγκο, Θεόδωρο Στάμο, Γιώργο Ζογγολόπουλο, Pavlos, Άρη Κουτρουλή, Νάσο Δάφνη, Αλέξη Ακριθάκη και Νάκη Παναγιωτίδη.

Ο πρώτος όροφος, όπου εκτίθενται οι «Κλασικοί της μοντέρνας τέχνης» καθώς και μία επιλογή γαλλικών επίπλων του 18ου αιώνα και διακοσμητικών αντικειμένων προερχόμενων από τη Γαλλία και την Κίνα, διατηρεί την ίδια σκηνογραφία.

Την ανανέωση της συλλογής, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, (AΠΕ – ΜΠΕ), επιμελήθηκε ο διευθυντής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Κυριάκος Κουτσομάλλης, με τη βοήθεια της υπεύθυνης της συλλογής, Μαρίας Κουτσομάλλη-Μορώ.

Συνεργάστηκαν και πάλι για την καινούρια πρόταση σκηνογραφίας με τον Ανδρέα Γεωργιάδη και την Παρασκευή Γερολυμάτου από τη Μικρή Άρκτο. Η κ. Γερολυμάτου, μαζί με τη Θάλεια Νταλούκα και την Ανδρονίκη Χειλά, ανέλαβαν τη συντήρηση των έργων.

 

 

Αθήναδημοφιλή έργαΊδρυμα Β.&Ε. Γουλανδρήνέο μουσείοΠαγκράτι