Στον Κάστελλο Ρεθύμνης, η μεγαλύτερη Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Κρήτης

Με ταχείς ρυθμούς προχωράει η σημαντική ανασκαφή στον Κάστελλο της κοινότητας Ορνές του Δήμου Αγίου Βασιλείου στον νομό Ρεθύμνης, στην Κρήτη και σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη, μέχρι τώρα έχουν ανασκαφεί και ερευνηθεί κτίρια, με πραγματικά εντυπωσιακή αρχιτεκτονική.

Η αρχαιολογική αξία της ανασκαφής στον Κάστελλο, της κοινότητας Ορνές του Δήμου Αγίου Βασιλείου, στο Ρέθυμνο, είναι πραγματικά μεγάλη. Η ακρόπολη στον Κάστελο, κοντά στην Ορνέ, που βρίσκεται σε υψόμετρο 540 μέτρων, χρονολογείται στα 1200 με 1100 πΧ.

Παρουσιάζει άριστη οικιστική οργάνωση και είναι κτισμένη σε σημείο απερίγραπτης ομορφιάς και θέας. Πρόκειται, σύμφωνα με τον δήμαρχο ο οποίος επισκέφθηκε τις εργασίες ανασκαφής, για μία φυσικά οχυρωμένη θέση από τα δυτικά και πολύ καλά τειχισμένη από τις άλλες πλευρές.

Η μεγαλύτερη Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Κρήτης

Η ακριβής θέση βρίσκεται κοντά στα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση και Μέλαμπες, στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, στα νότια του νομού Ρεθύμνης και πρόκειται για τη  μεγαλύτερη Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Κρήτης.

Η Ακρόπολη στην Ορνέ εκτείνεται σε 55 στρέμματα.

Η έκταση της είναι αυτή ακριβώς που την κατατάσσει ως την μεγαλύτερη Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Κρήτης και η ανασκαφή φέρνει στο φως σημαντικά ευρήματα.

Πέρα των κτιρίων που έχουν ανασκαφεί, έχουν βρεθεί επίσης δρόμοι, κοινόχρηστοι χώροι και στοιχεία αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, που δείχνουν τον πολύ καλά οργανωμένο χαρακτήρα της ακρόπολης αυτής. Η αποκάλυψη των σημαντικών κτιρίων συνεχίζεται, ενώ, τα ευρήματα θα εκτεθούν στο Μουσείο Ρεθύμνου. Έχουν βρεθεί μέχρι τώρα σημαντικά πήλινα αγγεία, χάλκινα αντικείμενα και ειδώλια.

Η περιοχή, όπως φαίνεται και σε φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η δημοτική αρχή Αγίου Βασιλείου, διαθέτει τοπίο εξαιρετικού φυσικού κάλλους, που δεν έχει αλλοιωθεί από βιομηχανικά έργα ή οποιαδήποτε άλλου είδους μόλυνση του περιβάλλοντος. «Τέτοια τοπία στα οποία υπάρχουν και τόσο σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, είναι πια ελάχιστα στην Περιφερειακή Ενότητα του Ρεθύμνου», σύμφωνα με τον κ. Ταταράκη.

Περί της σημαντικής αυτής νέας ανασκαφής στον νομό Ρεθύμνου

Οι ανασκαφικές εργασίες, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, (ΑΠΕ – ΜΠΕ), πραγματοποιούνται με πενταετή άδεια του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Αγίου Βασιλείου και άλλους επιστημονικούς φορείς.

Τη σπουδαιότητα των ερευνών καταδεικνύει και η σύνθεση της ανασκαφικής-μελετητικής ομάδας που περιλαμβάνει τον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη, διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής τέχνης και ανασκαφέα της Ελεύθερνας, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μανώλη Στεφανάκη, την διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου Αναστασία Τζιγκουνάκη, την επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου δρα Αθανασία Κάντα και τον αρχαιολόγο Μάνο Παπαδάκη.

Αποτελέσματα των ερευνών έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, με αποτέλεσμα η Ακρόπολη στην Ορνέ να γίνεται διεθνώς γνωστή.

Η ανασκαφή έδειξε ότι τα κτίρια έχουν καταπλακωθεί από τόνους λίθων που έχουν χρησιμοποιηθεί ως οικοδομικό υλικό. Με την αφαίρεσή τους αποκαλύπτεται το εσωτερικό των δωματίων όπως ήταν κατά τη στιγμή της καταστροφής.

Μεταξύ των κτιρίων υπάρχει και ένα σημαντικό Ιερό, όπου έχουν ευρεθεί και μοναδικά στοιχεία για τη λατρεία της εποχής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, πίθος που στην εξωτερική του όψη φέρει ανάγλυφο ομοίωμα ταλάντου και ειδώλιο θεάς με υψωμένα χέρια, με περίπλοκη κόμμωση.

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, που είναι αρωγός στην ανασκαφή, συμμετέχει από την πρώτη κιόλας ανασκαφή (2016) ενεργά στην προσπάθεια, ενισχύοντάς την οικονομικά, αλλά και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κάνει λόγο για την αρχαιολογική και ιστορική αξία της ανασκαφής και όπως τόνισε κατά την επίσκεψη του όπου και ενημερώθηκε για την πρόοδο της ανασκαφής: «…παρακολουθούμε στενά την εργασία που πραγματοποιεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία με την οποία συνεργαζόμαστε ώστε να συμβάλουμε στο σπουδαίο έργο της.

Πιστεύω ότι τα ευρήματα στην περιοχή του Κάστελλου θα αλλάξουν τα αναπτυξιακά δεδομένα όχι μόνο της περιοχής αλλά και ολόκληρου του δήμου. Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον θα δημιουργήσει ένα νέο προορισμό με μεγάλη τουριστική αξία, αυξάνοντας κατακόρυφα τον αριθμό των επισκεπτών. Άλλωστε, αυτό ακριβώς είναι και το μοντέλο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που εμείς σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε ξεκινώντας από την περιοχή του “Κέντρους” με τις φυσιολατρικές διαδρομές και τα αναρριχητικά πεδία που κατασκευάσαμε».

Η δημοτική αρχή του δήμου Αγίου Βασιλείου έχει προσανατολισθεί σχετικά με την τουριστική δραστηριότητα σε μορφές εναλλακτικού τουρισμού που σέβονται -σύμφωνα με τον δήμαρχο- το περιβάλλον και αναδεικνύουν τις φυσικές ομορφιές του τόπου και την πλούσια ιστορία του και η ακρόπολη στην Ορνέ, όπως επισήμανε ο κ. Ταταράκης, «προσφέρεται ιδιαίτερα για τέτοιες δράσεις».

 

 

 

ανασκαφήΔήμος Αγίου ΒασιλείουΚάστελοςΚρήτηΜυκηναϊκή ΑκρόποληΟρνέΡέθυμνο