«Το black out που προκλήθηκε ε στην Αττική, σε πάρα πολλές περιοχές του κέντρου, δημιούργησε πρόβλημα και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Δεδομένου ότι πέραν του black out της ΔΕΗ υπήρχαν προφανώς και κάποιες άλλες αστοχίες, οι οποίες άφησαν για περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι το καθολικό black out το Εθνικό Μουσείο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ήταν υποχρέωσή μου να πάω επιτόπου με τον γενικό γραμματέα για να δούμε τι ακριβώς συνέβη». Τα παραπάνω γνωστοποίησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Όπως διευκρίνισε η υπουργός, αν και το ανθρώπινο δυναμικό ήταν εκεί, «δημιουργήθηκε ένα θέμα μη λειτουργίας των ηλεκτρολογικών συστημάτων του μουσείου».
«Δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα και πήγαμε εκεί, ακριβώς για να δούμε τι συμβαίνει και να φροντίσουμε για την άμεση αποκατάσταση, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα. Μαζεύτηκαν 100 αστυνομικοί και πάνω. Βεβαίως, γιατί με το που με ειδοποίησε ο γενικός γραμματέας, τον οποίο είχε ειδοποιήσει, όπως έπρεπε να γίνει, η αρμόδια αρχιφύλακας, επικοινώνησα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Λευτέρη Οικονόμου, τον οποίο πραγματικά ευχαριστώ για την άμεση αντίδρασή του, και μέσα σε μερικά λεπτά, γύρω από το Εθνικό Μουσείο είχαν προστρέξει δυνάμεις, δημιουργώντας μία αλυσίδα ασφαλείας», συμπλήρωσε η κ. Μενδώνη απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Όταν ένα μείζον μουσείο, το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας μας, το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο στο επίπεδο των συλλογών του, έστω και για ελάχιστο χρόνο μένει με πλημμελή φύλαξη, είναι το στοιχειώδες καθήκον μας, και αυτό έπραξε και ο υφυπουργός, ο κ. Οικονόμου, και η αστυνομία. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο έκαναν κλοιό γύρω από το μουσείο», ενημέρωσε η υπουργός Πολιτισμού.
Πώς το Black Out άφησε ανοχύρωτο το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας
Από τη στιγμή που το μπλακάουτ χτύπησε την Αττική, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας βυθίστηκε στο σκοτάδι. Ο υπεύθυνος ασφαλείας του, αμέσως ειδοποίησε τους αρμόδιους λέγοντας τους, ότι δεν λειτουργούν οι οθόνες στο κέντρο ελέγχου των καμερών ασφαλείας. Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην βλέπουν οι άνδρες ασφαλείας online εικόνα.
Οι συναγερμοί πάντως δεν είχαν βγει off, καθώς υποστηρίζονται από ειδικές μπαταρίες που τους κρατούν σε λειτουργία σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
Το μεγάλο ερωτηματικό όμως είναι τι συνέβη με τη γεννήτρια που υπάρχει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και δεν έδωσε τη λύση με την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του. Έτσι δύο είναι τα πιο πιθανά σενάρια:
Το επικρατέστερο σενάριο πάντως, είναι να μην δούλεψε καθόλου η γεννήτρια ενώ το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να μην μπόρεσε σηκώσει το βάρος όλων των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Όπως και να έχει κάτι δεν πήγε καλά με αποτέλεσμα ο μεγαλύτερος χώρος με τις πιο πλούσιες συλλογές αρχαιολογικών εκθεμάτων να μείνει εκτεθειμένος για δύο ώρες, προτού αστυνομικές δυνάμεις σπεύσουν να διαφυλάξουν τους θησαυρούς του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
ΥΠΠΟΑ: Σε πλήρη λειτουργία τα ηλεκτρολογικά συστήματα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο -Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τυχόν παραλείψεις
Σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται τα ηλεκτρολογικά συστήματα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου, το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
«Πέραν του black out της ΔΕΗ, υπήρξαν, προφανώς, και άλλες αστοχίες οι οποίες άφησαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι το καθολικό black out.
Η μη λειτουργία των ηλεκτρολογικών συστημάτων του δημιούργησε θέμα ασφαλείας, παρά την παρουσία της νυκτερινής φύλαξης», σημειώνει η ίδια ανακοίνωση, ενώ ενημερώνει επίσης, πως «από τις 2 π.μ. σήμερα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία όλα τα συστήματα φωτισμού και ασφάλειας, ενώ, από νωρίς το πρωί, γίνεται διεξοδικός έλεγχος για την επίλυση των αστοχιών που κατεγράφησαν. Επίσης, διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να ερευνηθούν οι τυχόν παραλείψεις των υπευθύνων για την άψογη λειτουργία όλων των συστημάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου».