Με αφορμή την κυκλοφορία της 5ης έκδοσης του Εγχειριδίου Συνταγματικού Δικαίου του Ομότιμου Καθηγητή Αντώνη Παντελή (Αθήνα 2020- εκδόσεις Λιβάνη), ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Α. Ρέγκος, παρουσιάζει τα βασικά ζητήματα που καλύπτει το εν λόγω βιβλίο και εκθέτει μια σειρά από λόγους για τους οποίους αξίζει αυτό να διαβαστεί.
Στην παρουσίασή του ο κ. Ρέγκος επισημαίνει τα εξής:
Tο συγκεκριμένο Eγχειρίδιο πραγματεύεται τα θέματα που αφορούν το Σύνταγμα του 1975, όπως τροποποιήθηκε το 2019, καθώς και τα ζητήματα της συνταγματικής μας ιστορίας, με ανάλυση του κράτους και των οργάνων του, καθώς και ανάλυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Φιλικό στον αναγνώστη, το συνταγματικό δίκαιο του Καθηγητή Παντελή, χωρίζει την ύλη του σε μεγάλα γράμματα (τα βασικά) και σε μικρά ( ανάλυση), δίνοντας πολλά παραδείγματα. Με αριθμημένες, για ευκολία, παραγράφους, που έχουν πάντοτε τίτλο, και χωρίς καμία υποσημείωση, εντάσσει τις παραπομπές στο κείμενο με εισαγωγικά (για παράδειγμα, η άποψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή που δικαιώνει τη πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου στο διχασμό) .
Σύγκριση του ελληνικού Συντάγματος με Συντάγματα άλλων χωρών
Συγκρίνει το ελληνικό Σύνταγμα με Συντάγματα άλλων χωρών και είναι το μόνο, μετά το 1958, που καλύπτει και τους 4 τομείς του κλάδου (Βασικές έννοιες- Ιστορία- Οργάνωση του κράτους-Δικαιώματα του ανθρώπου). Συστηματική και υποδειγματική αναφορά στην ιστορική προέλευση των θεσμών, με έμφαση στο δικαίωμα αντιστάσεως του πολίτη στη κατάλυση του Συντάγματος (αναφορά στον Αλεξ. Παναγούλη).
Το βιβλίο περιλαμβάνει την Αναθεώρηση του 2019 και η 5η έκδοση είναι εμπλουτισμένη με πολλά νέα στοιχεία. Αναφέρεται στις εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και δικαιώνεται ο συγγραφέας στο θέμα των «υπερεξουσιών» του, που μόνον αυτός δεν είχε ποτέ δεχθεί. Με πολλά γεωμετρικά σχήματα, παραστατικά και ευκολονόητα, επεξηγεί τη διάστρωση της ύλης του. Υπό το φως της Αναθεωρήσεως του 2019, περιλαμβάνει κριτική ανάλυση διατάξεων άλλων νόμων σε σχέση με το Σύνταγμα (ποινικές και δικονομικές ρυθμίσεις, συνάθροιση, επιτελικό κράτος, ασυλία βουλευτών και άλλα.).
Τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είναι επιτομή στη καθημερινή αναζήτηση του πολίτη για μια ελεύθερη και παραγωγική ζωή. Θα ήταν χρήσιμο να τα δούμε τώρα με τους περιορισμούς της πανδημίας.
Ο Καθηγητής Αντ. Παντελής παίρνει από το χέρι τον αναγνώστη του και του δείχνει όλα τα αξιοθέατα του Συνταγματικού Δικαίου
Για τον καθηγητή Παντελή, το σπουδαιότερο επίτευγμα του σύγχρονου πολιτισμού είναι η ελευθερία και η δημοκρατία. Οι νόμοι πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιοι και να μετριάζουν τις κοινωνικές ανισότητες. Υπάρχει δίκαιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων γιατί οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν με αυτές τις αξίες. Η προσωπική ελευθερία αποτελεί την εγγύηση της νομικής ασφάλειας του ατόμου απέναντι στην εξουσία.
Ο Καθηγητής Αντώνης Παντελής , ως ιδανικός ξεναγός , παίρνει από το χέρι τον αναγνώστη του και του δείχνει όλα τα αξιοθέατα του Συνταγματικού Δικαίου.
Με το πνεύμα της μεγάλης σχολής των γάλλων δημοσιολόγων, αλλά και τη καρδιά του στην αγγλική κοινοβουλευτική πραγματικότητα (Albert Dicey) δείχνει με κάθε τρόπο ότι αγαπάει το αντικείμενό του. Ενδιαφέρεται να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει όποιον διαβάσει το βιβλίο του, αλλά και να τον κάνει να ονειρευτεί με φαντασία και όραμα στα μεγάλα θέματα του σύγχρονου πολίτη. Ένας έρωτας με λογική. Αυτό είναι το υπέροχο Συνταγματικό Δίκαιο του Αντώνη Παντελή. Αξίζει πολύ να το διαβάσετε.