Έφυγε από τη ζωή ο εικαστικός Κωνσταντίνος Ξενάκης, σε ηλικία 89 ετών.
Ήταν ποιητής, γλύπτης και εικαστικός καλλιτέχνης, ο οποίος γεννήθηκε στο Κάιρο και αργότερα εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι.
Θεωρείται σημαντικός εκπρόσωπος της μεταμοντέρνας τέχνης και τα έργα του είναι γνωστά για την σημειολογία τους και τον συνδυασμό κωδικών, γραμμάτων διαφόρων αλφαβήτων, και διαφόρων αντικειμένων, κατά την προσωπική τεχνοτροπία του καλλιτέχνη.
Βιογραφία
Ο διεθνής, κοσμοπολίτης εικαστικός της ελληνικής διασποράς γεννήθηκε το 1931 σε οικογένεια Αιγυπτιωτών στο Κάιρο, όπου έκανε και τα πρώτα του βήματα στη ζωγραφική.
Στην ηλικία των 21 ετών ανεχώρησε για το Παρίσι όπου σπούδασε διακόσμηση εσωτερικών χώρων και αρχιτεκτονική έως το 1961 στην Ανωτάτη Σχολή Σύγχρονης Τέχης (École Supérieure des Arts Modernes ) και στην Ακαδημία του Μεγάλου Σωμιέρ (Académie de la Grande Chaumière).
Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε στη Σουηδία (1969, Sôdertalje Konsthal).
Κατά την δεκαετία του 1970 υπήρξε καθηγητής των καλών τεχνών στο Παρίσι και το Βερολίνο ενώ μετέπειτα πραγματοποίησε πολλές εκθέσεις διεθνώς. Στο Παρίσι εγκαταστάθηκε το 1973.
Στην Ελλάδα, παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1971, μέσα στην δικτατορία των συνταγματαρχών, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, στην Αθήνα. Η έκθεση του είχε λειτουργήσει σαν μια τολμηρή παρέμβαση σε καλλιτεχνικό και πολιτικό επίπεδο.
Από το 1980 και έπειτα άρχισε να χρησιμοποιεί όλο και περισσότερα σημεία και σύμβολα επί των έργων του, παρμένα από τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά, ελληνικά και φοινικικό αλφάβητο, αλλά και ιαπωνικούς χαρακτήρες, υποβαλλόμενα από χρωματικές ποικιλίες.
Το 1986 έγινε μέλος του Τάγματος των Ταγμάτων και των Τεχνών (Ordre des Arts et des Lettres) στη Γαλλία και το 1996 του απονεμήθηκε το βραβείο Ντελμά (Prix Delmas) από το Institut de Γαλλία.
Στην Ελλάδα κάποια από τα έργα του φιλοξενούνται στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιλέξει πίνακά του για το πρωθυπουργικό του γραφείο
Αξίζει να σημειωθεί, ότι πίνακα του Κωνσταντίνου Ξενάκη είχε τοποθετήσει ο Αλέξης Τσίπρας, επί πρωθυπουργίας του, ακριβώς πίσω από το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τίτλος του έργου είναι «Εντολές ΗΗΒ», δημιουργία του 1991, ακρυλικό σε μουσαμά διαστάσεων 100×81. Ανήκει στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης (Αριθμός έργου: Π.9030). Ο βαθιά πολιτικοποιημένος, ευρωπαϊστής αλλά βαθιά σκεπτικιστής για τον τρόπο λειτουργίας της Ευρώπης Αιγυπτιώτης δημιουργός, αναφέρεται στα σύμβολα πάνω στα έργα του.
Τα αποκαλυπτήρια του έργου στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν γίνει στις 5-3-2015, μέσα από τις φωτογραφίες της επίσκεψης του Σταύρου Θεοδωράκη στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού, με τον Αλέξη Τσίπρα να μιλάει για αυτό στον επικεφαλής του Ποταμιού.