Δημοσία δαπάνη θα γίνει η κηδεία του Γιώργου Σκούρτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.
Σε συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του συγγραφέα, το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει: «Ώρες αναστοχασμού, για το ελληνικό θέατρο και τον νεοελληνικό πολιτισμό, φέρνει ο θάνατος του, ξεχωριστού, θεατρικού συγγραφέα και μυθιστοριογράφου, Γιώργου Σκούρτη. Γεννημένος στην Αθήνα του 1940, ο Γιώργος Σκούρτης πέθανε σε ηλικία 78 χρόνων και μας κληροδότησε ένα πολυποίκιλο έργο με 20 και πλέον θεατρικά έργα και δεκάδες λογοτεχνήματα. Το ΥΠΠΟΑ ανακοινώνει ότι η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη.
Ο Γιώργος Σκούρτης γεννήθηκε το 1940 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και έζησε όλη τη ζωή του. Είχε γράψει πολλά θεατρικά έργα, διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, σενάρια, καθώς και στίχους τραγουδιών.
Χθες, και μετά από σοβαρή επιδείνωση της υγείας του ο συγγραφέας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών
Κατά της αλαζονείας της εξουσίας
Είχε μια οργή μέσα του, από τα νεανικά του χρόνια, που τον κατάτρωγε και τον καθοδηγούσε. Είναι φανερή στα πρώτα του έργα – στις Νταντάδες (1970) – και ήταν εξίσου φανερή στα τελευταία του έργα – Ο Σαίξπηρ ζει στο καταφύγιο (2013). Δεν ήταν οργή ενάντια στην αδικία της ζωής – φυσικά η ζωή είναι άδικη – αλλά ενάντια στις ανισότητες και κυρίως ενάντια στην αλαζονεία της εξουσίας.
Η σύγκρουση εξουσίας-ατόμου, το κυρίαρχο στοιχείο που διαπερνά το έργο του, είναι δοσμένο σε ρεαλιστική, τολμηρή, γλώσσα που σοκάρισε και προβλημάτισε το θεατρικό και αναγνωστικό κοινό, με την αμεσότητά της θεματογραφίας της, στη διάρκεια των 40 και πλέον ετών, από το 1970 έως το 2013. Το έργο του, ειδικά σήμερα, είναι μια αλληγορία της κοινωνικής και υπαρξιακής κατάστασης, προσωποποιημένη στους χαρακτήρες των έργων του.
Το έργο του
Στα γράμματα εμφανίστηκε με τον τόμο διηγημάτων «Το ημερολόγιο του D.S.» το 1966.
Έγραψε πολλά θεατρικά έργα, που έχουν παιχτεί κυρίως στο Θέατρο Τέχνης με μεγάλη επιτυχία. Έχει επίσης γράψει διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, σενάρια, ενώ έχει σκηνοθετήσει όλα του τα θεατρικά έργα, στη σκηνή, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο.
Η πρώτη επαφή του με το θέατρο έγινε το 1970, όταν ανέβηκαν στο Θέατρο Τέχνης Οι Νταντάδες.
Aκολούθησαν τα έργα «Οι μουσικοί» (1972), Oι εκτελεστές (1988) και δύο –άπαιχτα ακόμα– έργα, που ολοκληρώνουν το ιδιαίτερο θεατρικό κόρπους του συγγραφέα, «Oι ηθοποιοί» (2000) και «Oι παγιδευτές» (2003).
Το «Kομμάτια και θρύψαλα» παίχτηκε το 1976 σε σκηνοθεσία Kάρολου Kουν και από τότε παίζεται σχεδόν κάθε χρόνο από επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς θιάσους. H γλώσσα του –σκληρή και βίαιη, αλλά πάντα μέσα από συγκεκριμένους χαρακτήρες– έχει επηρεάσει τους μετέπειτα θεατρικούς συγγραφείς.
«Μπήκαν στην πόλη οι Οχτροί»
Ο ποιητικός του κύκλος «Μετανάστες» έχει μελοποιηθεί από τον Γιάννη Μαρκόπουλο και εύλογα θεωρείται ένας δίσκος ορόσημο για την Ελλάδα του πνεύματος και των τεχνών.
Στο έργο-σταθμό που κυκλοφόρησε το 1974, λίγο μετά τη μεταπολίτευση, από την Columbia ο Σκούρτης δίνει λόγια σε δέκα τραγούδια που ερμήνευσαν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Λάκης Χαλκιάς.
Οι στίχοι του Σκούρτη στηρίζονται πάνω σε ιστορίες του ίδιου του συγγραφέα και αποτελούν ένα αφιέρωμα στους Έλληνες μετανάστες. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν τα «Μιλώ για τα παιδιά μου» με τη Βίκυ Μοσχολιού και το ζεϊμπέκικο «Η φάμπρικα» με τον Λάκη Χαλκιά.
Ο Γιώργος Σκούρτης διετέλεσε Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.
Εργα του:
- Ο Σαίξπηρ ζει στο καταφύγιο, 2013
- Εφιάλτες, 2005
- Οι ηθοποιοί, 2005
- Το θρίλερ του έρωτα, 1998
- Υπόθεση Κ.Κ. Το τράνταγμα του λαβύρινθου, 1993
- Η δίκη του Σωκράτη, 1992
- Οι εκτελεστές, 1988
- Το παιχνίδι, 1986
- Ο Καραγκιόζης…Καραγκιόζης, 1983
- 11 μονόπρακτα, 1980
- Η κωμωδία του βασιλιά Ιουγούρθα, 1979
- Που πάει το λεωφορείο, 1978
- Κάτω η φαλλοκρατιά, 1977
- Κομμάτια και θρύψαλα, 1976
- Η θηλιά, 1975
- Μπουλντόζα, 1975
- Απεργία, 1975
- Κομμέντια, 1973
- Ο Καραγκιόζης παραλίγο βεζύρης, 1972
- Οι μουσικοί, 1972
- Οι νταντάδες, 1970
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα θέματα του Γιώργου Σκούρτη έχουν να κάνουν με το «δίδυμο» Πολίτης-Εξουσία, με ξεκάθαρο το στοιχείο της κοινωνικοπολιτικής καταγγελίας, αλλά και την ψυχολογική εμβάθυνση στις διαπροσωπικές σχέσεις και τις υπαρξιακές αγωνίες του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου ανθρώπου.
Τα δύο -μικρά, αλλά πολυδιαβασμένα- βιβλία του Εκποίηση, και Νύχταθλο, είναι μια «εκ βαθέων» καταγραφή στίχων, ερωτικών σπαραγμάτων και νυχτερινών κατανύξεων.
Ο Γιώργος Σκούρτης αφήνει έναν γιο από τον γάμο του με την ποιήτρια και ηθοποιό Αγγελική Ελευθερίου, αδελφή του Μάνου Ελευθερίου