Η ελληνική γλώσσα είναι μία από τις πιο πλούσιες γλώσσες στον κόσμο. Το απεριόριστο εκφραστικό της εύρος, η άρτια δομή της και η ιστορική της συνέχεια, καθώς διατηρείται ζωντανή από την εποχή του Ομήρου την καθιστούν την αρχαιότερη και μια από τις καθοριστικές γλώσσες στην πολιτιστική εξέλιξη. Άλλωστε ελληνικοί είναι και πάρα πολλοί επιστημονικοί όροι στην ιατρική και τις άλλες επιστήμες.
Αυτό όμως που ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι και η μεγαλύτερη σε αριθμό χαρακτήρων λέξη που βρέθηκε ποτέ στα χρονικά είναι ελληνική.
Πρόκειται για μια λέξη-σιδηρόδρομο, με 78 συλλαβές και 172 χαρακτήρες, της οποίας εμπνευστής ήταν ο πατέρας της κωμωδίας Αριστοφάνης και την οποία συναντούμε στις Εκκλησιάζουσες.
Είναι η λέξη “λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιολιπαρομελιτο-
κατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοπιφαλλιδοκιγκλοπελειο-
λαγωοσιραιοβαφητραγανοπτερυγών”.
Θέμα της κωμωδίας Εκκλησιάζουσες, που χρονολογείται περίπου το 391 π.χ ή το 392 π.χ., είναι κι εδώ όπως και στη Λυσιστράτη, η εξέγερση των γυναικών ενάντια στην εξουσία των ανδρών. Θεωρείται η κωμωδία με την οποία ο μεγάλος κωμωδός επανέρχεται στην πολιτική σάτιρα μετά τη συγγραφή της κωμωδίας «Λυσιστράτη» 19 χρόνια πριν (411 π.Χ.).
Ο Αριστοφάνης κι εδώ τάσσεται με το μέρος των γυναικών. Πρωταγωνίστρια του έργου, η δυναμική και κατεργάρα Πραξαγόρα, είναι εκείνη που θα αναλάβει τα ηνία της γυναικείας επανάστασης, όχι με σκοπό την επαναφορά σε πρότερες καταστάσεις, όπως συμβαίνει με την Λυσιστράτη, αλλά με μοναδικό στόχο την αλλαγή ολόκληρης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.
Με αυτή τη μοναδική λέξη ο Αριστοφάνης θέλησε να περιγράψει τα εδέσματα που περιελάμβανε το μεγάλο γεύμα μεταξύ των Αθηναίων, όταν οι γυναίκες της πόλης, που στο μεταξύ έχουν πάρει την εξουσία από τους άντρες, κάνουν το τραπέζι στους τέως αντιπάλους τους με σκοπό την κοινή συμβίωση, κάτω από τις αρχές της κοινοκτημοσύνης (ερωτικής και περιουσιακής).
Έτσι ο Αριστοφάνης πλάθει την μεγαλύτερη λέξη στην ιστορία, περιγράφοντας ψάρια, πουλερικά, σάλτσες, μέλι και κρασί, που προσφέρθηκαν στους συνδαιτυμόνες.