"Κωνσταντινούπολη 1453": Από τη βραβευμένη Μαρίζα Ντεκάστρο - Από 10 ετών

Από τις εκδόσεις “Κέδρος” κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο της βραβευμένης συγγραφέως Μαρίζας Ντεκάστρο “Κωνσταντινούπολη 1453”, σε εικονογράφηση Σταμάτη Μπονάτσου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

29 Μαΐου 1453
Η ημερομηνία μιλάει από μόνη της. Ποιος δεν την ξέρει; Ποιος δεν ξέρει πως τότε η Νέα Ρώμη, η Βασιλεύουσα των πόλεων, η πρωτεύουσα της βυζαντινής αυτοκρατορίας, σκιά του εαυτού της στα 1453, άλλαξε χέρια; Πώς έζησαν οι κάτοικοι της πόλης εκείνους τους τρομερούς μήνες των μαχών και του αποκλεισμού;

Αιώνες πέρασαν, κι εμείς δεν ήμασταν βέβαια εκεί για να ξέρουμε. Ήταν όμως άνθρωποι που τα έζησαν ή τα άκουσαν, που τα κατέγραψαν για να μην ξεχαστούν.

Η συγγραφέας, αντλώντας από τα παλιά χρονικά της Άλωσης και παρακολουθώντας τη δράση των επώνυμων και ανώνυμων ηρώων, αναπλάθει τις τελευταίες δραματικές ημέρες της Κωνσταντινούπολης.

Για παιδιά από 10 ετών.

Η συγγραφέας έχει τιμηθεί με τα βραβεία:

2006 Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων, για το βιβλίο που έγραψε με τον Πάνο Βαλαβάνη Μικρές ιστορίες του μουσείου, εκδόσεις Κάστωρ.
2012 Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων «Βίτω Αγγελοπούλου», IBBY-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, για το βιβλίο Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου, εκδόσεις Μεταίχμιο.
2014 Βραβείο Μετάφρασης Νεανικού Βιβλίου, Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας, για το βιβλίο Θαύμα, εκδόσεις Παπαδόπουλος.

 

Κριτικές – Παρουσίασεις

Διαθέτει γενικά όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να υποστηρίξουν το ιστορικό γεγονός και να ικανοποιήσει όχι μόνο τον μαθητή αναγνώστη, αλλά και έναν ενήλικα, που απολαμβάνει την αφήγηση και ίσως για πρώτη φορά, ξεκαθαρίσει μέσα του όλο το συνονθύλευμα «παπαγαλίστικης» και ελλειμματικής γνώσης, που τον ακολουθεί από τα μαθητικά του χρόνια.
Τσιλιμένη Τασούλα, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 05/07/2017
http://bit.ly/2taxcMR

[…]Και αυτό είναι το βασικό σημείο που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο βιβλίο από πολλά του είδους του. Είναι ένα αφήγημα, μια κατασκευή, η οποία διαπραγματεύεται ένα από τα «μεγάλα» γεγονότα της ιστορίας. Ωστόσο, δεν το αρνείται ούτε το αποσιωπά τον κατασκευασμένο χαρακτήρα του αφηγήματος. Αντίθετα τον υιοθετεί και τον προβάλλει, γιατί ο τρόπος που το επιχειρεί είναι ο τρόπος της ιστορικής επιστήμης. Και αυτό είναι που το κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Τριαντάφυλλος Πετρίδης, Ο Αναγνώστης, 07/2017
http://bit.ly/2tSRaIV

Μαθαίνεις, στοχάζεσαι, συγκινείσαι. Είναι από τα βιβλία που δεν μπορείς να αφήσεις, αν δεν φτάσεις στην τελευταία τους σελίδα.
Εύη Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου, KosVoice, 18/05/2017
http://bit.ly/2ulyOTi

Η συγγραφέας, αντλώντας στοιχεία από γραπτές πηγές και χρονικά εκείνης της περιόδου, ανασυνθέτει τις τελευταίες δραματικές μέρες της Πόλης μέσα από μικρά κεφάλαια, με απλό κατανοητό λεξιλόγιο και απευθυνόμενη αρκετές φορές άμεσα στον αναγνώστη σε δεύτερο πρόσωπο, έχοντας ως ήρωες ιστορικά πρόσωπα αλλά και άλλα ανώνυμα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των γεγονότων.
Ελένη Κίτσου, Diavasame, 31/03/2017
http://www.diavasame.gr/page.aspx?itemID=PPG1390_2683

ΚέδροςΚωνσταντινούπολη 1453Μαρίζα Ντεκάστρο