Αμερικανική «Αρπαγή 3» εναντίον Ελληνικής Κωμωδίας η μονομαχία στο ρινγκ αυτής της κινηματογραφικής εβδομάδας, ενώ ένα Σουηδικό αστείο ψυχόδραμα κλέβει την παράσταση στο παρα πέντε. Ακόμα: Γκούγκου Μπάθα Ρω του Belle εναντίον Κίρα Νάιτλυ του «Πάρτο απ την αρχή» ζητούν την προσοχή σας, μαζί με την cyber περιπέτεια Blackhat . Οι ζεστές κινηματογραφικές αίθουσες σας περιμένουν.
Η ΑΡΠΑΓΗ 3 – Περιπέτεια/ΗΠΑ (2014)
- Taken 3
- ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Ολιβιέ Μεγκατόν
- ΠΑΙΖΟΥΝ : Λίαμ Νίσον, Φόρεστ Γουτάκερ, Σαμ Σπρούελ
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ:
Τελικά ο σύντροφος Λίαμ βρήκε τη μηχανή που βγάζει χρήμα. Και μάλιστα αρκετό. Αυτός ο ρόλος του κατατρεγμένου και άδικα κατηγορημένου αθώου που τρέχει να αποδείξει την αθωότητά του του πάει γάντι. Επιστρέφει λοιπόν στον ρόλο του πρώην μυστικού πράκτορα, Μπράιαν Μιλς, η προσπάθεια του οποίου για επανένωση με την πρώην σύζυγό του διεκόπη βίαια, μετά τη στυγερή δολοφονία της. Ποιός τη δολοφόνησε και γιατί; Γεμάτος οργή, και κατηγορούμενος για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει, προσπαθεί αυτή τη φορά να αποφύγει την ανελέητη καταδίωξη της CIA, του FBI της Αστυνομίας και μερικών Ουκρανών κακών οι οποίοι κι εδώ είναι καραφλοί, με μαύρα Τ- shirt και ημιαυτόματα απείρων σφαιρών.
Ας μη το κουράζουμε. Η ταινία είναι βίαιη περιπέτεια στο γνωστό πλούσιο και αψεγάδιαστο αμερικανικό στυλ. Τώρα πια δεν ενδιαφέρει και πολύ ούτε η αληθοφάνεια των γεγονότων. Δε μας εκπλήσσει ας πούμε όταν ξαφνικά o Λιαμ αρχίζει να βρίζει στα ρώσικα τον παραλίγο Ουκρανό δολοφόνο του σε ένα ανελέητο καυγά μέσα σε ένα σούπερμάρκετ. Τα έμαθε με υπνοπαίδεια! Σε μια άλλη σκηνή ανατινάζεται μέσα σε ένα αυτοκίνητο που πέφτει μεγαλόπρεπα σε γκρεμό και σκάει θεαματικά σε αργή κίνηση. Και λοιπόν; Στο επόμενο πλάνο ο δικός σου σκάει μύτη άψογος και μοιράζει μπουκέτα στους κακούς χωρίς γρατζουνιά. Μη ρωτάς γιατί. Ο ήρωας γι αυτό είναι ήρωας! Οι καταδιώξεις αυτοκινήτων είναι θεαματικές σαν να βρίσκεσαι σε θεματικό πάρκο περιπέτειας με αποκορύφωμα τη εκτίναξη κοντέινερ από νταλίκα πάνω σε αυτοκίνητο. Σε αυτή τη βερσιόν της Αρπαγής, ένα ξεχωριστό ρόλο έχει αυτός ο παρεξηγημένος κατά τη γνώμη μου ηθοποιός, ο Φόρεστ Γουϊτάκερ. Εδώ υποδύεται έναν αστυνομικό επιθεωρητή με λίγη πινελιά Κλουζώ. Του έχουν δώσει να παίζει με κάτι λαστιχάκια, να τρώει ζεστά Μπάγκελς και να γυρίζει στο χέρι του ένα πιόνι από σκάκι. Αχ βρε Φόρεστ. Ακόμα μια απελπιστικά προβλέψιμη εμφάνιση. Φυσικά ο Μιλς πρέπει να χρησιμοποιήσει τις μοναδικές του ικανότητες με σκοπό να εντοπίσει τους αληθινούς δολοφόνους της γυναίκας του και να αποδώσει τη δικαιοσύνη με τον δικό του, ξεχωριστό, τρόπο και να προστατεύσει τον μοναδικό άνθρωπο που έχει σημασία πια γι’ αυτόν – την κόρη του. Χορταστικό θέαμα.
ΟΙ ΓΑΜΠΡΟΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ – Κωμωδία (2014)
- ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Στράτος Μαρκίδης
- ΠΑΙΖΟΥΝ : Χρύσα Ρώπα, Κώστας Αποστολάκης, Κώστας Ευρυπιώτης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Κατερίνα Γερονικολού, Τασος Παλαντζίδης.
Τα remakes παλιών Ελληνικών ταινιών είναι στο φόρτε τους. Οι σύγχρονοι παραγωγοί του εγχώριου σινεμά μέσα στην απελπισία τους για κάποιο παραδάκι πιστεύουν πως η παλιά εισπρακτική μαγεία θα έχει ανάλογη συνέχεια. Μόνο που η ιστορία επαναλαμβάνεται με διδακτικό τρόπο μεν, άλλα όχι πάντα με την ίδια μαγεία. Κι αυτό γιατί ούτε οι μόδες είναι ίδιες, ούτε τα ήθη και οι άνθρωποι στην τροϊκανή Αθήνα του 2015 είναι ίδιοι.
Οι παλιοί λαδέμποροι που το 50 έκαναν σινεμά για γκομενικούς κυρίως λόγους, έχουν αντικατασταθεί από μικρομεσαίους εισαγωγείς ταινιών που βολτάρουν στις Κάννες και ζηλεύουν την γκλαμορόζα δόξα των Αμερικανών συναδέλφων τους. Αυτοί θέλουν να κάνουν και ταινίες. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι όσοι έχουμε πτυχίο ΤΕΙ Οικονομικών Επιστημών, η εικόνα είναι τραγελαφική σουρεαλιστική και τελικά απελπιστική.
Το στόρυ εδώ είναι απλό. Η κακάσχημη Ευτυχία είναι άνω των σαράντα ψηλομύτα κι έχει μείνει στο ράφι. Θέλει να παντρευτεί και ο κρητικός αδελφός της θα κάνει τα πάντα για να την ξεφορτωθεί σε κάποιο γαμπρό. Το πράγμα μπλέκεται όταν κάποιοι καταλάβουν πως η Ευτυχία είναι κατά τύχην πάμπλουτη! Τότε το πράγμα αλλάζει.
Αλλά ποιό το νόημα να γυρίσεις αυτό το ρημέικ; Δεν υπάρχουν
άλλες κωμικές ιδέες; Σήμερα όλη αυτή η ηθογραφία έχει συνταξιοδοτηθεί. Οι σύγχρονοι Έλληνες χίπστερ δεν παντρεύονται, κάνουν like! Άσε που οι Facebook αδερφές τους γίνονται τυπικά μενεγακικά αντίτυπα και βρίσκουν μόνες τους την άκρη του γάμου φορώντας εφαρμοστά κολάν σε κάποια μπάρα του Mercedes.
Το Οι Γαμπροί της Ευτυχίας αναπτύσσει τη μάταιη ζωή του μέσα στο υπερβολικό παίξιμο. Κι από κει προσπαθεί να χτίσει ένα συναίσθημα περίεργο και ταυτόχρονα διασκεδαστικό. Έχεις την αίσθηση πως η ταινία δεν συμβαίνει σε καμία εποχή. Μια διαχρονική αοριστία εκφράσεων που δεν πατάει σε καμία ηθογραφία και δεν επιβεβαιώνεται πουθενά. Οι ηθοποιοί εδώ τρέχουν στον κατήφορο με λυμένα τα φρένα και φωνάζουν τις ατάκες όσο καλύτερα μπορούν έχοντας στο μυαλό τους τις διαχρονικά επιτυχημένες ερμηνείες των παλαιών ηθοποιών οι οποίοι έπαιζαν τον εαυτό τους γιατί δεν ήξεραν τι άλλο να κάνουν. Και αυτό ήταν η μεγάλη επιτυχία τους. Γιατί στο απλό παίξιμο του Αυλωνίτη το κοινό, αναγνώριζε τα δικά του φερσίματα. Ταυτιζόταν και διασκέδαζε, χαιρόταν μ’ αυτόν τον ταλαίπωρο Έλληνα και του συγχωρούσε τα πάντα. Η ταύτιση με τον ήρωα δηλαδή, που είναι και το βασικό ζητούμενο στο σινεμά ήταν ΤΕΛΕΙΑ! Εδώ άστα να πάνε.
Το μόνο θετικό που κατάφερε ο σκηνοθέτης είναι να κρατήσει σωστά τα διαχρονικά αστεία του Τσιφόρου και να μη δούμε για χιλιοστή εξηκοστή φορά τη Χρύσα Ρώπα να φωνάζει και να χτυπιέται με τα χέρια στην επιδαύρια ανάταση, λέγοντας τα λόγια της σαν να πρόκειται να ακουστούν στο απέναντι βουνό.
Κι αυτό είναι τεράστια επιτυχία!
ΑΝΩΤΕΡΑ ΒΙΑ – Κωμικό ψυχόδραμα / Σουηδία (2014)
- Force Majeure
- ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Ρούμπεν Όστλουντ
- ΠΑΙΖΟΥΝ : Μπράντι Κορμπέτ, Κρίστοφ Χίβιτζου, Λίζα Λόβεν, Γιοχάνες Κούνκε.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ:
Μία οικογένεια Σουηδών βρίσκεται σε ένα ακριβό θέρετρο στις Γαλλικές Άλπεις για χειμερινές διακοπές. Η Ebba και ο Tomas και τα δυο παιδιά τους φωτογραφίζονται με τα σκι τους και περνούν καλά. Τα πάντα είναι υπέροχα μέχρι τη στιγμή που μια χιονοστιβάδα στη διάρκεια ενός γεύματος θα τους κάνει άνω κάτω. Τα χιόνια ξαφνικά πέφτουν στο εστιατόριο, τα φαγητά πετάγονται και άνθρωποι καταπλακώνονται. Μέσα στον πανικό η Ebba ζητάει τη βοήθεια του Tomas, καθώς προσπαθεί να προστατεύσει τα παιδιά τους. Ο Tomas όμως τρέχει για να σωθεί…
Η καταστροφή τελικά δεν επήλθε και μετά την αναστάτωση επικρατεί αμηχανία με τη συμπεριφορά του πατέρα. Η οικογενειακή ισορροπία έχει διαταραχθεί πλήρως. Το περιστατικό δεν μπορεί να ξεχαστεί και η αναπάντεχη αντίδραση του Tomas προκαλεί ερωτηματικά και μια επαναξιολόγηση των ρόλων και του οικογενειακού θεσμού. Ο Τοmas δεν μπορεί να ξεχάσει την αναπάντεχη αντίδρασή και κάποια στιγμή θα φτάσει στα όρια της συναισθηματικής κατάρρευσης κλαίγοντας άγρια χωρίς τελειωμό. Η Εbba και τα παιδιά θα προσπαθήσουν να τον βοηθήσουν. Τελικά θα αφήσει χώρο εξουσίας στην Ebba να λειτουργήσει την οικογένεια χωρίς να προσπαθήσει να διεκδικήσει τον αρσενικό αρχηγικό ρόλο που του ορίζει η παράδοση.
Μια έξυπνη ταινία πάνω στους αγώνες των ανθρώπων να λειτουργήσουν τον σύγχρονο γάμο μέσα από τους γνωστούς παραδοσιακούς ρόλους του συζύγου και της συζύγου που αλλάζουν σιγά σιγά. Ο Σουηδός σκηνοθέτης ψηλαφεί τη σύγχρονη καθολική οικογένεια και με καλογραμμένες σκηνές και αρκετό χιούμορ την παρατηρεί από τα μέσα και την σχολιάζει με αιχμή τον Tomas που προσπαθεί να επανακτήσει τον ρόλο του αρχηγού στην οικογένεια του.
Η ταινία έκανε τεράστια εντύπωση στο Φεστιβάλ των Καννών 2014 και τιμήθηκε σαν η καλύτερη της κατηγορίας “Ένα Κάποιο Βλέμμα”. Επίσης επιλέχθηκε στις εννέα ταινίες που θα διεκδικήσουν το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.
BELLE – Αισθηματικό Δράμα /bρετανία (2013)
- Σκηνοθεσία : Άμμα Ασάντε
- Παίζουν : Γκούγκου Μπάθα Ρω, Τομ Γουϊλκινσον, Εμιλι Γουότσον, Σούζαν Μπράουν, Τόνι Έκλες, Τομ Φέλτον, Σάρα Γκαντόν, Τζεϊμς Νορτον, Άλαν Μακένα, Μιράντα Ριτσαρντσον.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ:
Εντελώς κλισαρισμένο παραμύθι που ακολουθεί όλες τις κλασικές σκηνοθετικές συνταγές, περιγράφοντας τη ζωή μιας μικρής μιγάδας, κόρης μιας σκλάβας κι ενος αξιωματικού του ναυτικού, που τελικά υιοθετείται από έναν πλούσιο ευγενή Εγγλέζο εισαγγελέα στα χρόνια της δουλείας. Η μικρή παρ’ ότι θα μεγαλώσει μέσα σε αριστοκρατικό περιβάλλον θα τραβήξει τα πάνδεινα μέχρι να την αποδεχθούν και προπαντός μέχρι να αποδεχθούν τον άνθρωπο που θα αγαπήσει. Τα γεγονότα εξιστορούνται παράλληλα με την ιστορία της πραγματικής κόρης της αριστoκρατικής αυτής οικογένειας που μεγαλώνει μαζί με την μιγάδα Belle στον πύργο. Το φιλμ κινείται κυρίως γύρω απ τα γκομενικά παντρολογήματα και τις μικρές ρομαντικές και ερωτικές απογοητεύσεις τους. Παρ όλ αυτά τα ελαφρώς ειρωνκά σχόλια που κάνω, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί της αισθητική κομψότητα της ταινίας καθώς και τις πειστικές ηθοποιίες που κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Η σκηνοθέτις απλά και χωρίς σινεμαδίστικες βιρτουοζιτέ δείχνοντας καλαίσθητα ταμπλώ βιβάν εποχής κατορθώνει να κρατήσει το ενδιαφέρον μας αλλά και την αληθοφάνεια της ιστορίας σε όλη της τη διάρκεια. Κι αυτό δεν είναι λίγο. Η ταινία, αν και ανεξάρτητη παραγωγή ξεπέρασε σε εισπράξεις τα 10 εκατομμύρια λίρες και και έγινε μια απ τις μεγαλύτερες ρομαντικές επιτυχίες του καλοκαιριού 2014.
ΠΑΡ’ ΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ – Ρομαντική Κωμωδία/ ΗΠΑ (2014)
- Begin Again
- ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Τζον Κάρνεϊ
- ΠΑΙΖΟΥΝ : Κιρα Νάιτλι, Μαρκ Ράφαλο, Κάθριν Κινερ, Χάιλι Στα ινφελντ, Μος Ντεφ
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ:
Ένα φιλμ γεμάτο μουσική και Νέα Υόρκη με το στόρυ να περιστρέφεται γύρω απ τον ρομαντικό έρωτα και μια ρομαντική φιλία. Κι αυτή ίσως είναι η μεγαλύτερη του πρωτοτυπία μέσα στη γενική μπαναλιτέ της υπόθεσης. Η φιλία ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα. Η φιλία που μπορεί να αντικαταστήσει τον έρωτα. Η φιλία που δυναμώνει όσο περνάει η σχέση, αλλά δεν καταστρέφει ποτέ μια σχέση. Ενδιαφέρον θέμα με ένα παλιομοδίτικο πακετάρισμα που αγγίζει τα όρια της ηχορύπανσης.
Ερωτευμένοι από το κολέγιο, γράφουν μουσική και μετακομίζουν στη Νέα Υόρκη, όπου ο Ντέιβ (Λεβάιν) κλείνει μια σημαντική συμφωνία με μεγάλη δισκογραφική εταιρία. Σύντομα η δόξα και η επιτυχία εμφανίζονται και παρασυρμένος , μετά από λίγο καιρό εγκαταλείπει την αγαπημένη του Γκρέτα (Κίρα Νάιτλυ). Η ζωή της Γκρέτα έχει το τυπικό νεϊορκέζικο ενδιαφέρον. Αγαπημένη ενός πετυχημένου ροκ σταρ και ghost writer των καλύτερων τραγουδιών του ξαφνικά μένει στους πέντε δρόμους όταν ο ροκ σταρ την απατά με μια άλλη γυναίκα. Η Γκρέτα τον παρατάει. Κάποια στιγμή θα την ανακαλύψει ένας αποτυχημένος μουσικός παραγωγός (Ράφαλο) και θα πιαστεί απ το ταλέντο της για να επιβιώσει. Βλέπει στο πρόσωπο της μία πολλά υποσχόμενη τραγουδίστρια και έτσι η συνεργασία τους θα φέρει μια καινούργια αρχή στις ζωές τους… Γλυκιές αλχημείες.
Μια ακόμα πρωτοτυπία της ταινίας είναι πως δεν βλέπουμε συναυλίες αλλά τα μουσικά sessions στο στούντιο. Κι όταν οι πρωταγωνιστές δεν μπορούν να βρουν στούντιο, ηχογραφούν στο δρόμο. Στο φιλμ υπάρχει πολλή μουσική που δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση γι αυτό αν ήταν καλή. Τελικά εκείνο που φαίνεται να είναι μάλλον πιο πρωτότυπο στην ιστορία είναι πως δεν πρόκειται για ένα love story με την καθαυτό έννοια αλλά μάλλον μια ιστορία αγαπημένης φιλίας ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα. Υπάρχει κι αυτό λοιπόν!
Η χημεία ανάμεσα στον Ράφαλο και την Νάιτλυ φαίνεται να λειτουργεί κι αυτό είναι ένας ακόμα λόγος που δεν κάνει αντιπαθητική αυτήν την ταινία.
BLACKHAT – Περιπέτεια/ΗΠΑ (2014)
- ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Μάικλ Μαν
- ΠΑΙΖΟΥΝ : Κρις Χεμσγουορθ, Βαϊόλα Ντέιβις, Τζον Ορτίζ, Γουιέι Τανγκ, Γουϊλιαμ Μάπαδερ
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ:
Πολύ ηλεκτρονικό μπλιμπλίκι, πολύ ξύλο, πολύ βία και μάλιστα ρώσικη. Ο χαρισματικός Κρις Χάμερσμιθ είναι όλα τα λεφτά. Γεμίζει η οθόνη αντρίλα, γοητεία, μαγκιά, και τριαξονικό γραμμωμένο σώμα. Δίπλα του προφανώς για λόγους promotion έχουν βάλει την μικροκαμωμένη και λίγο στραβοκάνα στο γενικό πλάνο, Κινέζα Γουιέι Τανγκ που αγκομαχεί να πιάσει τη γοητεία του.
Ένας από τους καλύτερους χάκερ του κόσμου, ο Νίκολας Χάθαγουεϊ (Κρις Χέμσγουορθ), ο οποίος εκτίει ποινή 15 ετών για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, δέχεται πρόταση προσωρινής απελευθέρωσής του, υπό τον όρο να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση και να εξαρθρώσει ένα δίκτυο ηλεκτρονικού εγκλήματος που απειλεί να καταστρέψει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα και να σπείρει τον όλεθρο σε Αμερικανούς, Κινέζους και σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Χάθαγουεϊ συμφωνεί να βοηθήσει, αν δεχτούν να μειωθεί η ποινή του. Τελικά θα ανακαλύψει ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα από ό, τι αρχικά νόμιζε.
Προφανώς ο σκηνοθέτης Mάικλ Μαν δεν έχει σπάσει ακόμα τον κώδικα σεναρίου και σκηνοθεσίας ταινίας ηλεκτρονικού εγκλήματος με χάκερς, ηλεκτρονικές παγίδες, σκληρούς δίσκους και πάει λέγοντας. Η γνώση του προφανώς φτάνει μέχρι τις μελιστάλαχτες αναρτήσεις στο facebook ή στο ανέβασμα τραγουδιών των Πυξ Λαξ. Το story χρησιμοποιεί τον χαρούμενο ημισκότεινο κόσμο της οθόνης των laptop σαν high tech εξωτικό φόντο και όχι σαν εργαλείο υπόθεσης, αλλά με έναν υπέροχο αυθορμητισμό. Κορυφαία σκηνή όταν ζητάνε τηλεφωνικά από το Διευθυντή της CIA να αλλάξει το password εισόδου του στα αρχεία της CIA και αυτός το κάνει χωρίς δεύτερη κουβέντα!!! Καλό ε;
Έτσι η ταινία κατρακυλάει στην πεπατημένη κλωτσοπατινάδα, τα κυνηγητά με τις άπειρες πιστολιές με κακούς Ρώσους ή Κινέζους, φυλές που είναι στη μόδα πια στο Χόλυγουντ, καθόσον ο αξιοπρεπής χοντρός, ιδρωμένος μπυρόβιος με παρδαλό πουκάμισο, Αμερικάνος μαφιόζος είναι πασέ.
Το άλλο αξιοπερίεργο είναι ο ρομαντικός έρωτας του εν λόγω σούπερ κούκλου με Κινεζούλα χαμηλών προσδοκιών. Αλλά μη πάτε μακριά τα ίδια έκανε και ο Τζων Λέννον. Θα υπάρχει κάποιο μυστικό στο ασιατικό κορμί που εμείς δε ξέρουμε…
Με τον αληθινό κυβερνοπόλεμο της Β. Κορέας ενάντια στη Sony να είναι στο φόρτε του, το φιλμ χάνει μια σημαντική ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει σε εισιτήρια όλη αυτή τη cyber δημοσιότητα που άγγιξε πολλούς. Με απλοϊκά κόλπα χαμηλού σεναριακού κόστους περνάει όλη η ταινία και στο τέλος δε ξέρεις γιατί έκατσες και την είδες.
AGORA – Ντοκιμαντέρ/Ελλάδα (2014)
- ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Γιώργος Αυγερόπουλος
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ:
Η αγορά σαν χώρος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα κράτη πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας. Ήταν ένα μέρος συνάθροισης των ενεργών πολιτών για συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών. Ήταν η καρδιά της Δημοκρατίας. Στη σύγχρονη Ελλάδα η λέξη αγορά έχει χάσει το αληθινό της νόημα και σημαίνει χώρος εμπορικών συναλλαγών. Οι αγορές απ την άλλη είναι ο σύγχρονος μας εφιάλτης.
Το “Agora” είναι μια ταινία-κιβωτός της ελληνικής κρίσης που περικλείει στα τέσσερα χρόνια έρευνας και παραγωγής της τη μακροχρόνια παρακολούθηση της ζωής συγκεκριμένων ανθρώπων από διάφορες κοινωνικές τάξεις, καθώς και κομβικά πολιτικά γεγονότα με βαθιές, τραυματικές επιπτώσεις στις ζωές των Ελλήνων, παρουσιάζοντας με κριτικό βλέμμα τοποθετήσεις από σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, καθώς και από ειδικούς αναλυτές της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής σκηνής. Ένα συγκλονιστικό μωσαϊκό που αποτυπώνει την τελευταία τετραετία στην Ελλάδα της κρίσης, το “Agora” είναι μια ταινία-αντίδοτο στη λήθη που μας παρακινεί να σκεφτούμε το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης.Το “Agora” συνθέτει ένα ανακεφαλαιωτικό χρονικό της κοινωνικής τραγωδίας που μαστίζει την Ελλάδα την τελευταία πενταετία, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα για μια παγκόσμια συστημική κρίση σε εξέλιξη και μια ευρωπαϊκή διακυβέρνηση που διεξάγει οικονομικά πειράματα υψηλού ρίσκου χωρίς να υπολογίζει το ανθρώπινο κόστος.