Την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σας προσκαλεί σε μια διαφορετική ανάγνωση της Οδύσσειας, με συνοδεία αρχαίας λύρας και τη δυνατότητα να γίνετε για λίγο ραψωδός!
Δύο ραψωδίες κάθε φορά παρουσιάζονται από τον μουσικοσυνθέτη Δρ Νίκο Ξανθούλη, αλλά και όσους από τους επισκέπτες επιθυμούν να συμμετέχουν στη δημόσια ανάγνωση, ανακαλύπτοντας τα μυστικά της προσωδίας. Η μετάφραση που χρησιμοποιείται είναι του Ζήσιμου Σίδερη. Η διάρκεια των αναγνώσεων είναι δύο ώρες.
Την Κυριακή 25 Ιουνίου και ώρα 11 π. μ. (Αίθουσα 27) θα παρουσιαστούν οι ραψωδίες λ και μ. Η αφήγηση του Οδυσσέα στρέφεται τώρα στο παράτολμο ταξίδι του στον Κάτω Κόσμο, προκειμένου να πάρει χρησμό από τον μάντη Τειρεσία σχετικά με την επιστροφή του στην πατρίδα. Οι συγκινητικές συναντήσεις του με τις ψυχές των νεκρών συμπολεμιστών του και με τη μητέρα του Αντίκλεια θα του αποκαλύψουν πλήθος στοιχεία για τα περασμένα και τα μελλούμενα. Επιστρέφοντας στο νησί της Κίρκης, η μάγισσα θα του δώσει οδηγίες για τους κινδύνους που θα συναντήσει στη συνέχεια του ταξιδιού: τις Σειρήνες, τις Συμπληγάδες Πέτρες, τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Το αίσιο τέλος του νόστου διακυβεύεται στο νησί της Θρινακίας, όπως προφήτεψε ο μάντης Τειρεσίας. Όλα πλέον εξαρτώνται από τη συμπεριφορά του Οδυσσέα και των συντρόφων του στο νησί του Ήλιου.
Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος (30) και απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. Η κράτηση θέσης ισχύει έως 15 λεπτά πριν την έναρξη. Οι επισκέπτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ανάγνωση, μπορούν να το δηλώσουν στην τηλεφωνική κράτηση και να προμηθευτούν το απόσπασμα που θα διαβάσουν κατά την προσέλευσή τους στις Πληροφορίες του Μουσείου. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Πατησίων 44, Αθήνα 10682
Τηλ: 213214 4817, 213214 4889
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη-Κυριακή 08:00-20:00
Email: eam@culture.gr
www.namuseum.gr
Φωτό: Ο Οδυσσέας δεμένος στο κατάρτι του πλοίου του ακούει τις Σειρήνες. Λεπτομέρεια από λευκή λήκυθο από την Ερέτρια, τέλη 6ου αι. π.Χ. (© TAΠΑ / Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)