Μια νεοελληνική γραμματική στα γερμανικά συνέγραψαν και κυκλοφόρησαν ο συνταξιούχος καθηγητής της αγγλικής και της ελληνικής φιλολογίας Βασίλης Μηλίτσης και ο Γερμανός καθηγητής Wolfgang Reumuth.
“Η ιδέα προέκυψε το 2002, όταν γνώρισα τον Wolfgang Reumuth, συνάδελφό μου, Γερμανό καθηγητή στο λύκειο Μάνχαϊμ, όπου δίδασκα σε παιδιά ομογενών με απόσπαση από το υπουργείο” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μηλίτσης.
Ο ίδιος δίδασκε στον Γερμανό συνάδελφό του την ελληνική γλώσσα κι εκείνος τού μάθαινε γερμανικά και όταν η αμοιβαία αυτή γλωσσική εκμάθηση έφτασε σε καλό επίπεδο, οι δυο τους πήραν την απόφαση να γράψουν τη γραμματική αυτή, την οποία και ολοκλήρωσαν επιτυχώς ύστερα από πολυετή συνεργασία.
Ο Wolfgang Reumuth είχε σχετική πείρα συγγραφής γραμματικής και άλλων γλωσσών, όπως της ιταλικής, ισπανικής και πορτογαλικής.
“Εργαζόμασταν ανελλιπώς μέχρι το 2005, αλλά έπρεπε να γίνει μια τελική επιμέλεια. Εκείνη τη χρονιά έληξε και η απόσπασή μου στη Γερμανία και έπρεπε να επιστρέψω στην Ελλάδα.
Ο εκδότης, τότε, «παρακάλεσε εγγράφως το υπουργείο να μού παρατείνει την απόσπαση, αλλά ούτε ο ίδιος ούτε εμείς πήραμε απάντηση και, με την επιστροφή μου στην Ελλάδα, συνεχίσαμε τη συγγραφή διαμέσου ηλεκτρονικής αλληλογραφίας” σημειώνει ο κ. Μηλίτσης.
Βιβλιογραφικά, οι δυο καθηγητές βασίστηκαν στο έργο του Μ. Τριανταφυλλίδη και στο βιβλίο του Peter Mackridge “The Modern Greek Language” (1985).
Η έκδοση απευθύνεται κυρίως σε Γερμανούς που θέλουν να μάθουν ελληνικά ή που έχουν μια γνώση της ελληνικής και θέλουν να τη βελτιώσουν.
Ο κ. Μηλίτσης επισημαίνει ότι υπάρχουν κι άλλες γραμματικές της ελληνικής γλώσσας στα γερμανικά, “αλλά σε τέτοια μορφή και με τόσες λεπτομέρειες δεν νομίζουμε ότι έχει υπάρξει προηγούμενο”, σημειώνει.
Στο ερώτημα πώς την αντιμετώπισαν οι Γερμανοί και αν θα υπάρξει συνέχεια και για άλλη συγγραφική δουλειά προς την ίδια κατεύθυνση, ο κ. Μηλίτσης λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από τον Οκτώβριο που εκδόθηκε μέχρι τώρα το βιβλίο, έχει πουληθεί ένας σημαντικός αριθμός από αντίτυπα.
Εξέφρασε δε, την ελπίδα πως θα υπάρξει κι άλλη συγγραφική προσπάθεια, ιδίως, όπως τόνισε, ένα βιβλίο ασκήσεων.
Πηγή: Real.gr
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=381450&catID=3