«Έφυγε» σε ηλικία 90 χρόνων ο διεθνούς φήμης ζωγράφος και χαράκτης Γιώργος Ιωάννου.
Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 12 από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
Λίγα λόγια για την δουλειά του
Η δουλειά του επηρεάστηκε από τα κόμικς και θεωρήθηκε ο κυριότερος εκπρόσωπος της Ποπ Αρτ στην Ελλάδα. Στη συνέχεια τα στοιχεία της ποπ αρτ συνδυάζονται με τις διατυπώσεις του σουρεαλισμού, σε μια προσωπική βιωματική ζωγραφική.
Με πολλές ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο Γιώργος Ιωάννου καθιερώθηκε ως ο κύριος και πιο σημαντικός εκπρόσωπος της ποπ αρτ στην Ελλάδα.
Η πρώτη ατομική παρουσίαση του στην Αθήνα έγινε στη γκαλερί Ζυγός τον Οκτώβριο του 1959. Ακολούθησαν 23 ατομικές παρουσιάσεις σε γκαλερί της Αθήνας και του εξωτερικού όπως στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Οστάνδης, στη γκαλερί Isy Brachot, Βρυξέλλες -της οποίας υπήρξε μόνιμος συνεργάτης- και στη γκαλερί Pagani, Μιλάνο, μεταξύ άλλων.
Μεταξύ άλλων ο Γιώργος Ιωάννου είχε εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Μπιενάλε της Βενετίας.
Τα τελευταία χρόνια λόγω σοβαρής ασθένειας είχε εγκαταλείψει τα τελάρα, τα χρώματα και τα πινέλα του, ωστόσο έως και το 2008 που ήταν ενεργός είχε συμπληρώσει 50 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην εικαστική ζωή του τόπου.
Ήταν ο καλλιτέχνης που δεν περιορίστηκε στις κατακτημένες θέσεις του και διεύρυνε τις αναζητήσεις του δημιουργώντας ένα απολύτως προσωπικό ύφος.
Εκτός από τη ζωγραφική ασχολήθηκε και με τη χαρακτική.
Παράλληλα αρθρογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ από τις εκδόσεις Σιδέρη κυκλοφόρησε το λεύκωμα «Η Αθήνα μέσα από τις κάρτ ποστάλ του παρελθόντος», με υλικό από τις πλούσιες συλλογές του, καθώς υπήρξε και μανιώδης συλλέκτης.
Χρησιμοποιώντας την τεχνική των κόμικς, στράφηκε στη σάτιρα της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας, δημιουργώντας συνθέσεις με σουρεαλιστική ατμόσφαιρα και συμβολικούς υπαινιγμούς
Σε πολύ νεαρή ηλικία έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και τα βιώματά του από την περίοδο εκείνη, αλλά και από τη δράση του την περίοδο της χούντας, αποτύπωσε σε μονοτυπίες που εκδόθηκαν σε λεύκωμα με τίτλο 1940-1974.
Το 2012 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.