Ποιος ήταν ο "Λούκι Λουκ" του ελληνικού τραγουδιού

Η είδηση του θανάτου του Λουκιανού Κηλαηδόνη σκόρπισε θλίψη στη χώρα. Όχι μόνο σε όσους τον γνώριζαν ουσιαστικά ως άνθρωπο και καλλιτέχνη, αλλά και σε αρκετούς νεότερους που τον ήξεραν μόνο για τα δημοφιλή του κομμάτια, όπως δείχνει η βροχή αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα. Ποιος ήταν όμως ο Λουκιανός Κηλαηδόνης;

Ήταν ο μποέμ εκείνος τύπος που οργάνωσε το πάρτυ στη Βουλιαγμένη; Ήταν ροκ εντ ρολ; Ήταν και έντεχνος; Μήπως ήταν και λαϊκός συνθέτης;

Μάλλον θα ήταν εξοργισμένος ο ίδιος με τέτοιες ερωτήσεις. Μισούσε άλλωστε τις ταμπέλες. Απαντούσε με μελαγχολικά χαμόγελα και νότες.

Γεννήθηκε στην  Κυψέλη το 1943 όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη αλλά από μικρός είχε μία και μεγάλη αγάπη που δεν αποχωρίστηκε ποτέ: τη μουσική. Ἠταν παντρεμένος με την Άννα Βαγενά και είχε δύο κόρες.Το 1999 δημιούργησαν μαζί τη δική τους μουσική σκηνή, το «Μεταξουργείο», στο οποίο και εμφανίζονταν επί σειρά ετών.

Ο «Λούκι Λουκ» του ελληνικού τραγουδιού υπήρξε αρχικά συνθέτης και στη συνέχεια στιχουργός και ερμηνευτής με πλήθος επιτυχημένων τραγουδιών  που αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο. Ως συνθέτης, συνεργάστηκε κατά καιρούς, με μεγάλους στιχουργούς, ενώ παράλληλα, έγραψε μουσική για κινηματογραφικά και θεατρικά έργα. Η λίστα μακρά και δεν φτάνει ένα κείμενο για να αναφερθεί.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, ακόμη και από τους “ήρωες” των τραγουδιών του; Την Μαίρη Παναγιωταρά, τον μικρό ήρωα, τον φτωχό και μόνο καουμπόι, ή το… ένα γουρούνι λιγότερο;

Η καλλιτεχνική πορεία του ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου Η Πόλη μας. Τα τραγούδια, στον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφόρησε, ερμήνευσαν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς.

Ωστόσο σταθμό στην πορεία του αποτελούν τα “Μικροαστικά” που, αν και ήταν γραμμένα το 1971, κυκλοφορούν το 1973, ένα μήνα πριν το Πολυτεχνείο. Ο ίδιος έχει πει ότι η Columbia δυσκολεύτηκε να βγάλει τον δίσκο με τα αριστερά τραγούδια, ο οποίος τελικά κυκλοφόρησε σε κόκκινο(!) βινύλιο. “Σε κόκκινο βγήκε. Εντελώς δηλαδή “μπαμ” μέσα στην χούντα. Κόψανε μερικά στην λογοκρισία αλλά και αυτά που βγήκανε ήταν αρκετά. Τα Χριστούγεννα που ακολούθησαν το Πολυτεχνείο, που ήταν παγωμάρα και νέκρα η Αθήνα, (δεν μπορεί να φανταστεί κανείς το κλίμα μετά τα γεγονότα μετά την κατάσταση με τους νεκρούς κ.α.) αυτός ο δίσκος πούλησε πάρα πολλά. Τα “Μικροαστικά” μου άνοιξαν έναν δρόμο, επειδή δεν το πίστευαν ότι μπορεί να πάει καλά, ώστε να μπορώ να προτείνω δουλειές που δεν τις καταλαβαίνανε αλλά λέγανε: ‘για να το λέει αυτός να το κάνει’” είχε πει.

Πολλοί θα τον θυμούνται ως τον “Μικρό Ήρωα” (1976) που έγραψε για την παράσταση του Ελεύθερου Θεάτρου Το Τραμ το Τελευταίο: Που είσαι τώρα, και σ’έχω χάσει, μικρέ μου ήρωα Γιώργο Θαλάσση….

Οι επιτυχίες που ακολούθησαν πάμπολλες. Ενδεικτικά αναφέρονται οι δίσκοι:

Ψυχραιμία παιδιά [LP: LYRA 3744] (1979) Σύνθεση, στίχοι και ερμηνεία από τον ίδιο.

Πάρτυ στη Βουλιαγμένη Ζωντανή ηχογράφηση από το Πάρτυ τον Ιούλιο του 1983.

Ο θίασος (1992) (μουσική της ομώνυμης ταινίας του Θ. Αγγελόπουλου)

 

Λουκιανός Κηλαηδόνης