Ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα για τον ελληνικό πολιτισμό έλαβε χώρα το Σάββατο 9 Απριλίου, όπου η Κριτική Επιτροπή του European Museum Forum στο San Sebastián / Donostia της Ισπανίας, βράβευσε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τεγέας στην Αρκαδία “με την ύψιστη αναγνώριση για εξέχοντα επιτεύγματα”.
Στο κείμενο της βράβευσης αναφέρεται πως “Οι κριτές εντυπωσιάστηκαν από το Μουσείο, το οποίο προβάλλει ως κεντρική ιδέα τη γένεση και εξέλιξη της Πόλεως (πόλις – κράτος), εξερευνώντας τη σημασία της Τεγέας και του εξέχοντος Αρχαιολογικού χώρου του ιερού της Αλέας Αθηνάς. Το Μουσείο, στην καρδιά της αρχαίας Αρκαδίας, μυεί τον επισκέπτη στο επίκεντρο της μουσειολογικής του προσέγγισης, ενσωματώνοντας καινοτόμες τεχνολογίες υψηλής αισθητικής. Εισάγει με αυτόν τον τρόπο μια συνεκτική ερμηνευτική στρατηγική. Η δε αφήγηση χαρακτηρίζεται από τη σαφήνεια της δομής της”.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεχάρη όλους τους συντελεστές για τη σημαντική διάκριση ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης χαρακτηριστικά σχολίασε: “Συγχαίρω θερμά τους αρχαιολόγους και όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Αρχαιολογικού Μουσείου της Τεγέας, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στη διεθνή διάκρισή του στον διαγωνισμό European Museum of the Year Award υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θα ήθελα ταυτόχρονα να εκφράσω αισθήματα συγκίνησης, αγάπης και ευγνωμοσύνης προς τους συμπολίτες μου που κρατούν διαχρονικά ζωντανό το φορτίο των ανθρωπιστικών και πολιτιστικών αξιών του Ελληνισμού, αναδεικνύοντας διεθνώς τον τόπο και την πατρίδα μας με τη φιλεργατικότητα, τις διαρκείς προσπάθειες και τις καινοτόμες ιδέες τους”.
Το βραβείο παρέλαβαν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδιας, Δρ. Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου Οικονομοπούλου και ο υπεύθυνος αρχαιολόγος του έργου της Επανέκθεσης, κ. Γρηγόρης Θ. Γρηγορακάκης.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό της Αλέας Δήμου Τρίπολης, στο κέντρο της Πελοποννήσου. Το κτήριο ανεγέρθηκε μεταξύ 1907 – 1908 στο χωριό Πιαλί (παλιά ονομασία της Αλέας), κοντά στο Ιερό της Αλέας Αθηνάς, έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ναούς στην Πελοπόννησο, ενώ το άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Απρίλιο του 2013 και την κεντρική του έκθεση τον Οκτώβριο του 2014, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η υπαίθρια έκθεση αναπτύσσεται στον αύλειο χώρο του Μουσείου και χωρίζεται σε δύο ενότητες: Στην ενότητα “Δημοσίος Βίος” παρουσιάζονται επιλεγμένες επιγραφές, σχετικές με τη δημόσια ζωή στην Τεγέα, ενώ στην ενότητα “Το Επέκεινα” υπάρχουν ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες. Η υπαίθρια έκθεση καλύπτει μία χρονική περίοδο από τους Ύστερους Αρχαϊκούς – Πρώιμους Κλασικούς μέχρι και τους Ύστερους Ρωμαϊκούς Χρόνους. Αφηγείται την ιστορία της γέννησης και εξέλιξης της ισχυρότερης πόλης της αρχαίας Αρκαδίας, της Τεγέας. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα ιερά της και δη το ιερό της Αθηνάς Αλέας, ένα από τα πιο φημισμένα πελοποννησιακά ιερά.
Αξίζει να σημειωθεί πως στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, συμμετείχαν 49 μουσεία από 24 χώρες, μεταξύ των οποίων ήταν και δυο ελληνικά, το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Eλένης Γαρεδάκη που βρίσκεται στα Χανιά Κρήτης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας.