Ηχηρές παρουσίες στην πολιτιστική εκδήλωση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

 Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής και του πνεύματος πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου η παρουσίαση των δύο νέων εκδόσεων του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων «Δημόσια Γλυπτική στα Επτάνησα» και «Αρχιτεκτονικές Μελέτες: Αποτύπωση Αντιπροσωπευτικών Έργων Επτανησιακής Αρχιτεκτονικής» στο Πολιτιστικό Κέντρο Εντευκτήριο Κωστής Παλαμάς (Ακαδημίας 48 και Σίνα, Αθήνα).

Η εκδήλωση άνοιξε με μουσική εισαγωγή από την κα. Ευγενία-Μαρία Αθανασοπούλου και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τους κ.κ. Ιωάννη Δραγώνα, Καθηγητή και Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και Ναπολέοντα Μαραβέγια, Αν. Πρύτανη του ΕΚΠΑ, οι οποίοι και συντόνισαν τις παρουσιάσεις.

Ο κ. Δραγώνας σημείωσε ότι το Τεχνολογικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων, συνεχίζει την έρευνα και την ανάδειξη σημαντικών τομέων του επτανησιακού πολιτισμού, επιδιώκοντας να διαδώσει τον πολιτισμό αυτό στην ευρύτερη κοινωνία, καθώς και να καταστήσει κοινωνούς του φοιτητές και εκπαιδευτικό προσωπικό. Στην προσπάθεια αυτή, σημείωσε, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί πολύτιμο αρωγό και πρόσφατα υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων.

Ο κ. Μαραβέγιας από την πλευρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η προσπάθεια ανάδειξης του πολιτισμού των Επτανήσων που ξεκίνησε κατά την προεδρία του στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων συνεχίζεται και εντείνεται με την καθοδήγηση του νέου Προέδρου, κ. Δραγώνα.

Για τo βιβλίο Δημόσια Γλυπτική στα Επτάνησα. Ζάκυνθος, Κεφαλονιά – Ιθάκη, Λευκάδα μίλησαν ο Δημήτρης Παυλόπουλος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, η Ευθυμία Μαυρομιχάλη, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, η επιμελήτρια του έργου Δώρα Μαρκάτου, τ. Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Σταλίνα Βουτσινά, Ιστορικός Τέχνης, υποψηφία διδάκτορας, η οποία συνέβαλε με κείμενά της στη συγγραφή του πονήματος.

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε μια ιστορική αναδρομή σε αντίστοιχες μελέτες και σημείωσε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που προσεγγίζει ολοκληρωμένα την ιστορία της γλυπτικής στα Ιόνια Νησιά με μια συστηματική και πλήρη προσέγγιση και εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει στο μέλλον μια αντίστοιχη έκδοση για την γλυπτική στην Κέρκυρα. Η κα. Ευθυμία Μαυρομιχάλη αναφέρθηκε αναλυτικά στο περιεχόμενο και τη δομή του συγγραφικού πονήματος και σημείωσε ότι η συγγραφέας, κ. Δώρα Μαρκάτου, δεν περιορίζεται στην τεχνοϊστορική προσέγγιση του θέματος αλλά ανοίγεται και στο χώρο της κοινωνικής ανθρωπολογίας σε ένα εύληπτο κείμενο. Από την πλευρά της, η επιμελήτρια του έργου κα. Δώρα Μαρκάτου ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν σε αυτή την έκδοση και αναφέρθηκε στο πρώτο μέρος του βιβλίου, στο οποίο παρουσιάζεται με εύληπτο τρόπο  η εξέλιξη της δημόσιας γλυπτικής σε σχέση με την κοινωνία από τον 19ο αιώνα ως τις μέρες μας στα νησιά που δραστηριοποιείται  το ΤΕΙ. Η κα. Μαρκάτου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ιδιαιτερότητα του Ιονίου χώρου, όπου στην περίπτωση των σεισμών ισχύει το ρητό  ουδέν κακός αμιγές καλού, καθώς μετά από κάθε καταστρεπτικό σεισμό παρατηρείται καλλιτεχνικός οργασμός. Η κα. Σταλίνα Βουτσινά παρουσίασε το δεύτερο μέρος του βιβλίου, το οποίο περιλαμβάνει αναλύσεις έργων και τόνισε ότι έγινε προσπάθεια να παρουσιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα, για να δοθεί μια συνολική εικόνα της γλυπτικής των  νήσων. Επεσήμανε ότι επιλέχθηκαν εμβληματικά έργα σε κάθε νησί τόσο σε επίπεδο θεματογραφίας όσο και τεχνοτροπίας, που αποτυπώνουν την εκτίμηση του κάθε τόπου για το τι είναι σημαντικό.

Για τo βιβλίο με τίτλο: «Αρχιτεκτονικές Μελέτες, Αποτύπωση Αντιπροσωπευτικών Έργων Επτανησιακής Αρχιτεκτονικής» μίλησαν η Ελένη Μαΐστρου, Κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, η Αικατερίνη Δημητσάντου-Κρεμέζη, Ομότιμη Καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, ο επιμελητής του έργου Νικόλαος Λιανός, Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ο Κάρλος Τοματζιάν, Αρχιτέκτων Μηχανικός, κείμενα του οποίου φιλοξενούνται στο βιβλίο. Η κα. Μαΐστρου τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική καταγραφή και αποτύπωση των μνημείων τόσο για τη μνήμη και για την δημιουργία αρχείου, όσο και για την επιστημονική έρευνα. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι από τις πιο εξελιγμένες, σημείωσε, και αποτυπώνει την ιδιοτυπία της αρχιτεκτονικής η οποία έχει να κάνει με την ιστορία των Επτανήσων, όπου τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα υιοθετήθηκαν και αφομοιώθηκαν από τους κατοίκους των νησιών. Η κα. Δημητσάντου-Κρεμέζη σημείωσε ότι πρόκειται για πρωτότυπο και ανέκδοτο υλικό των τριών νησιών, καθώς, πέρα από την αποτύπωση των 12 κτιρίων, οι συγγραφείς επεκτάθηκαν και στη μελέτη γραφικής αποκατάστασης της αρχικής μορφής.  Προβάλλουν με αυτό τον τρόπο, διαπίστωσε, μια πιλοτική εφαρμογή-πρότυπο για την τεκμηρίωση μνημείων και προσβλέπουν στο μέλλον να εφαρμοστεί η μέθοδος για να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο τρισδιάστατο αρχείο μνημείων. Υπογράμμισε, τέλος, ότι η εκδοτική αυτή προσπάθεια συμβάλλει στην ανάδειξη του ΤΕΙ ως διεθνούς πόλου εκπαίδευσης και καινοτομίας. Ο κ. Λιανός παρουσίασε λεπτομερώς τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και ανέφερε ότι το κύριο μέλημα του βιβλίου είναι να τεκμηριωθούν κτίρια επτανησιακής αρχιτεκτονικής στα τρία νησιά. Απώτερος σκοπός η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας κ των αρχών για την ψηφιακή καταγραφή της παρούσας κατάστασης όποιων κτιρίων υπάρχουν  ακόμη για την διάσωσή τους, έστω σε επίπεδο καταγραφής. Ο κ. Τοματζιάν ανέφερε ότι σκοπός του βιβλίου ήταν με αφετηρία τα ερείπια και να σχεδιαστεί η αρχική μορφή τα ων κτιρίων μέσα στο περιβάλλον τους. Ο σεισμός του ’53 έφερε τα πρώτα πλήγματα στην υπάρχουσα αρχιτεκτονική ανέφερε και τόνισε ότι το πόνημα αυτό μπορεί να συμβάλλει στο διάλογο παλιού και νέου και πως θα μπορούσε να επηρεάσει τη σύγχρονη αρχιτεκτονική στα Επτάνησα. Αναφέρθηκε τέλος στο όραμα δημιουργίας ενός αρχιτεκτονικού μουσείου, καθώς η αρχιτεκτονική είναι ένα αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορίας ενός τόπου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Γ. Παντής, η Βουλευτής Κεφαλληνίας κα. Αφ. Θεοπεφτάτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Ελ. Νιοτόπουλος, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, πρώην Υπουργός, Καθηγητής Σπ. Φλογαϊτης, η Πρόεδρος του  Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» κα. Ρ. Κράτσα,  ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Β. Χρυσικόπουλος και ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Κων. Μπουραζέλης. 

Παρευρέθησαν επίσης οι Αντιπρόεδροι του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων, Καθηγητές κ.κ. Ι. Χάλαρης και Ερ. Τζαννάτος, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, καθώς και ο πρώην Αντιπρόεδρος, Καθηγητής κ. Σ. Σούλης.

Χαιρετισμούς απέστειλαν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι και Βουλευτές και Μητροπολίτες των τριών νησιών που δραστηριοποιείται το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Τα βιβλία που παρουσιάστηκαν:

 

Αρχιτεκτονικές Μελέτες: Αποτύπωση Αντιπροσωπευτικών Έργων Επτανησιακής ΑρχιτεκτονικήςΔημόσια Γλυπτική στα ΕπτάνησαΤΕΙ Ιονίων Νήσων