Ελευσίνα, Καλαμάτα και Ρόδος, είναι οι τρεις ελληνικές πόλεις που προκρίθηκαν να διεκδικήσουν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.
Το ανακοίνωσε ο πρόεδρος της δωδεκαμελούς Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Στηβ Γκρην (Steve Green), σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Πολιτισμού, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού Α.Μπαλτά, της γενικής γραμματέως Μαρίας Ανδρεαδάκη–Βλαζάκη και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνου για τις πολιτιστικές πρωτεύουσες Συλβέν Πασκουά (Sylvain Pasqua).
Οι τρεις πόλεις επελέγησαν από την βραχεία λίστα των δεκατεσσάρων υποψηφίων ελληνικών πόλεων. Η τελική φάση αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου 2016, απ’ όπου θα αναδειχθεί μία από τις τρεις πόλεις ως υποψήφια για Πολιτιστική Πρωτεύουσας 2021, αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές.
Τα κριτήρια επιλογής της πολιτιστικής πρωτεύουσας «βλέπουν προς το μέλλον. Θέλουμε η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα να επικεντρωθεί στο μέλλον της Ευρώπης» είπε ο κ. Γκρην.
Το υπουργείο Πολιτισμού «προσπάθησε να είναι εντελώς ουδέτερο στην διαδικασία και κάθε πόλη να μπει στην διαδικασία» τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και υπογράμμισε τη σημασία του γεγονότος ότι κάθε φάκελος από τις 14 υποψήφιες πόλεις «στηρίχτηκε στους κατοίκους, κινητοποίησε δυνάμεις πρόθυμες να ενεργοποιηθούν σε μια διαδικασία υψηλής άμιλλας. Και οι τρεις πόλεις που προκρίθηκαν θα έχουν την αμέριστη ηθική συμπαράσταση μας αφού δεν μπορούμε να στηρίξουμε οικονομικά».
Ο κ. Μπαλτάς, με αφορμή τον σημαντικό αυτό θεσμό, συνέδεσε τις αξίες του πολιτισμού με την ιδέα της φιλοξενίας, η οποία, όπως είπε ο Υπουργός, αποτελεί παλιά αρχή της Ευρώπης. «Η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης πρέπει να είναι και πολιτιστική πρωτεύουσα φιλοξενίας όλης της Ευρώπης» είπε ο κ.Μπαλτάς και συνέχισε: «Βλέπετε τι γίνεται: Οι πρόσφυγες πηγαινοέρχονται στα σύνορα. Κάποιες χώρες αρνούνται να καταλάβουν ότι η φιλοξενία είναι παλιά αρχή της Ευρώπης.
Οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην χώρα μας, φέρουν εκτός από την δυστυχία και την ταλαιπωρία τους, τον δικό τους πολιτισμό, ο οποίος πρέπει να μπολιαστεί με τον δικό μας».
Τέλος, ο Συλβαίν Πασκουά, τόνισε ότι ο διαγωνισμός ήταν «απόλυτα δίκαιος και διαφανής» για όλες τις υποψήφιες πόλεις.