Για το βιβλίο τους «Απομνημονεύματα. Κυνηγώντας τους ναζί», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν, σε μετάφραση Καρίνας Λάμψα, μίλησαν χθες το απόγευμα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, η Μπεάτε και ο Σερζ Κλάρσφελντ, το «θρυλικό ζευγάρι» το οποίο αφιέρωσε τη ζωή του στο κυνήγι εγκληματιών πολέμου, όπως είπε προλογικά ο Νίκος Μπακουνάκης, που συντόνισε την εκδήλωση.
«Είμαστε μαζί από τον Μάιο του 1960, τότε που είδαμε το “Ποτέ την Κυριακή” του Ζυλ Ντασέν», ξεκίνησε την ομιλία του ο Σερζ Κλάρσφελντ: «Όταν αρχίσαμε να ψάχνουμε τα εγκλήματα των ναζί δεν ήμασταν πολιτικοποιημένοι. Εγώ ήμουν γιος Εβραίου που έχασε τη ζωή του στο Ολοκαύτωμα και η Μπεάτε κόρη Γερμανού αξιωματικού. Εν συνεχεία στρατευτήκαμε. Φτιάξαμε φακέλους, παρουσιάσαμε το υλικό μας στα μέσα ενημέρωσης και τα πανεπιστήμια. Δεν ήταν αρκετό. Χρειαζόταν κάτι πιο δυνατό. Έπρεπε η Μπεάτε να δώσει ένα συμβολικό χαστούκι στον καγκελάριο Κουρτ Γκέοργκ Κίζινγκερ, που μολονότι υπήρξε μέλος του ναζιστικού κόμματος από το 1933, έγινε καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας μεταξύ 1966 και 1969. Κατόπιν υποστηρίξαμε τον Βίλι Μπραντ, που ήταν έτοιμος να αναγνωρίσει τις συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρόλα αυτά, η δράση μας στη Γερμανία ήταν παράνομη και ως προς αυτό μας στάθηκε η Γαλλία, που δεν μας επέβαλε ποτέ καμία απαγόρευση. Έτσι φτάσαμε στην πρώτη μεγάλη δίκη των εγκληματιών πολέμου, που πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία, με δικαστές κάτω των 40 ετών, και έβγαλε καταδικαστικές αποφάσεις. Με αυτόν τον τρόπο βρήκαμε αργότερα και τον Κλάους Μπάρμπι στη Βολιβία, που τον φέραμε να δικαστεί και να καταδικαστεί στη Λυών».
Ο Σ. Κλάρσφελντ αναφέρθηκε και στο βιβλίο του «Η ιστορία της “Τελικής λύσης” στη Γαλλία», που έμαθε στους Γάλλους τι ακριβώς έκανε το καθεστώς του Βισύ. Οι Γάλλοι έμαθαν τι διέπραξαν οι Γερμανοί εις βάρος των Εβραίων, οι οποίοι έχουν στη σημερινή Γαλλία δύο εχθρούς: τους ισλαμιστές και το Εθνικό Μέτωπο».
«Οι μεταπολεμικοί Γερμανοί ήθελαν να εξαφανίζουν τους ναζί από τον δημόσιο βίο. Αγωνίστηκα εναντίον αυτής της λογικής γιατί ως Γερμανίδα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στον εβραϊκό λαό, να υπενθυμίσω τις ευθύνες του γερμανικού λαού για όλα όσα έγιναν εναντίον των Εβραίων» υπογράμμισε από την πλευρά της η Μπεάτε Κλάρσφελντ.
«Αγωνίστηκα κατά του Κουρτ Βαλντχάιμ που παρά το ναζιστικό παρελθόν του (γνωστό και από την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη) έγινε πρώτα γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, μεταξύ 1972 και 1981, και ύστερα πρόεδρος της Αυστρίας, μεταξύ 1986 και 1992.Οι νέοι σήμερα πρέπει να ξέρουν όλη την αλήθεια και οι εγκληματίες πολέμου πρέπει πάση θυσία να αποκαλυφθούν – ακόμα κι αν είναι λίγοι αυτοί που ζουν ακόμη, ακόμα κι αν είναι υπέργηροι ή βαριά άρρωστοι».
Σχολιάζοντας το βιβλίο των Κλάρσφελντ, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης μίλησε για τον αγώνα τους να αποδοθεί δικαιοσύνη, για το πώς έψαξαν και έφεραν στο φως ναζί οι οποίοι ζούσαν ανεντόπιστοι, χωρίς να έχουν αλλάξει καν το όνομά τους, αλλά και για τη δράση τους ως ζευγαριού, που δεν ήταν δράση γκάγκστερ, αλλά μακρά και επίμοχθη αρχειακή έρευνα. Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στην εξόντωση του εβραϊκού ελληνισμού, σημειώνοντας πως θα πρέπει κάποτε να αποδοθούν και στη χώρα μας τα εγκλήματα, έστω και αν οι εγκληματίες έχουν πεθάνει: «Μόνον έτσι θα κατορθωθεί μια ουσιώδης αυτογνωσία της ελληνικής κοινωνίας».
Το ζεύγος Κλάρσφελντ υποδέχθηκαν και χαιρέτισαν ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας Μικαέλ Οσάν, η εκδότριά τους Ραχήλ Καπόν και η μεταφράστρια του βιβλίου τους Κ. Λάμψα.
Πηγή: ΑΠΕ