Τα μουσεία του μέλλοντος είναι εδώ με εξωστρέφεια και μάρκετινγκ

Μια λέξη πολύ της μόδας: Bucketlist. Αγγλιστί, σημαίνει η λίστα των επιθυμιών που θα ήθελε να ικανοποιήσει κανείς προτού πεθάνει. Μπορεί η επίσκεψη σ’ ένα μουσείο να είναι προτεραιότητα στον κατάλογο αυτό; Και όμως, η στρατηγική επικοινωνίας και marketing του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης με εισήγηση του διευθυντή Τομ Κάμπελ αποφάσισε να το υιοθετήσει ως στόχο. Κοντολογίς να πείσει το διεθνές κοινό ότι μια βόλτα μέχρι το Met έχει όντως τόσο μεγάλη αξία, που να διεκδικήσει μια θέση στο bucketlist. Πόσο εφικτός είναι αυτός ο σκοπός; Σε μεγάλο βαθμό, αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε χρόνο πάνω από 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι -στην πλειονότητά τους μη Νεοϋορκέζοι- περνούν το κατώφλι του μουσείου και άλλα 29 εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου είναι φίλοι του ιδρύματος. Πώς έγινε αυτό πραγματικότητα; Με εξαιρετικό branding, με τη δημιουργία δηλαδή μιας ολοκληρωμένης επικοινωνιακής φυσιογνωμίας, που κάνει το Μητροπολιτικό τόσο αναγνωρίσιμο ως «μάρκα» όπως η αλυσίδα καφέ Starbucks, τα αθλητικά ήδη της Nike και τα προϊόντα της Apple.

Η σχέση κοινού – μουσείου

Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα ειπώθηκαν χθες από τη Σίνθια Ράουντ, που μίλησε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και το Βρετανικό Συμβούλιο. Τίτλος της «Το μέλλον είναι εδώ», με βασικό θεματικό άξονα την εξέλιξη της στρατηγικής, του προγραμματισμού και της επικοινωνίας για τα μουσεία και τους πολιτιστικούς χώρους. Η αντιπρόεδρος του τμήματος μάρκετινγκ και εξωτερικών σχέσεων του Met έκανε μια από τις πιο κατατοπιστικές παρουσιάσεις αναφορικά με το πώς τα μουσεία μπορούν να γίνουν ακαταμάχητα, να εκπέμπουν τέτοια γοητεία ώστε ο επισκέπτης να μην μπορεί να αντισταθεί. Οχι μόνον αυτό. Οπως συμβαίνει και με τις προαναφερθείσες κραταιές εμπορικές φίρμες, απώτερος στόχος είναι να αναπτυχθεί μεταξύ του κοινού και του μουσείου μια σχέση αφοσίωσης, που να ωθεί τους επισκέπτες να πηγαίνουν ξανά και ξανά.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/794617/article/politismos/polh/ta-moyseia-toy-mellontos-einai-edw-me-e3wstrefeia-kai-marketingk

ΕΛΛΑΔΑμέλλονμουσείο