Στην Αθήνα ο τελικός απολογισμός των ευρημάτων του τάφου της Αμφίπολης

Την έως τώρα πορεία της αρχαιολογικής έρευνας, που διεξήχθη στον τάφο της Αμφίπολης, παρουσίασε η επιστημονική ομάδα της ανασκαφής σήμερα στο αμφιθέατρο του υπουργείου πολιτισμού.

Η επικεφαλής της ανασκαφής, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κα Αικ. Περιστέρη, αναφερόμενη στους θησαυρούς του Τάφου υπογράμμισε πως εκτός από τις εντυπωσιακές Καρυάτιδες και το μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτό  βρέθηκαν στο εσωτερικό του Τάφου νομίσματα του 2ου αιώνα, του Αλέξανδρου του Γ’, καθώς και άλλα στοιχεία κεραμικής τέχνης.

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τα οστά του ενοίκου της Αμφίπολης η κα Περιστέρη απάντησε ότι ο σκελετός βρέθηκε «κάτω από δύσκολες συνθήκες, σκεπασμένος με χώματα και τον μεταφέραμε με μεγάλη προσοχή για να τον εξετάσουμε», ενώ πρόσθεσε πως τα ανθρωπολογικά δεδομένα «μάλλον» θα αποκαλύψουν την ταυτότητα του νεκρού.

Ωστόσο, δεν δόθηκε απάντηση στο ερώτημα γιατί είναι ακόμη στο μουσείο τα επιστύλια με τις ανθρώπινες παραστάσεις, που βρέθηκαν πριν από δύο μήνες και την ύπαρξή τους αποκάλυψε ο Κώστας Τασούλας μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Κατά την παρουσίαση της ανασκαφικής έρευνας έγινε εκτενής αναφορά στο πώς βρέθηκαν οι Καρυάτιδες, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο πώς καταστράφηκε το  πρόσωπο μίας εξ αυτών. Ειδικότερα, εκτιμάται πως ο χώρος είχε επίχωση άμμου, με αποτέλεσμα ένα δοκάρι να πέσει καταστρέφοντας το πρόσωπο της Καρυάτιδας.

Η κ. Περιστέρη περιέγραψε όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της αρχαιολογικής έρευνας και ανέφερε πως ο τάφος χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα.

Εκτός από την επικεφαλής των ανασκαφών ομιλητές στην εκδήλωση του υπουργείου Πολιτισμού είναι ο πολιτικός μηχανικός, Δημήτρης Εγγλέζος και ο αρχιτέκτονας, Μιχάλης Λεφαντζής, ο οποίος ανέφερε πως ανακαλύφθηκαν γράμματα -ένα «Ε» και ένα «Α»- στον περίβολο, τα οποία βρίσκονταν εκεί από την κατασκευή του, δηλαδή από τα τέλη του 10ου αιώνα. Συνέχισε σημειώνοντας πως το  «Ε» είναι χαρακτηριστικό της εποχής και πρόσθεσε ότι το άγαλμα του Λέοντα της Αμφίπολης κοιτούσε νοτιοανατολικά. Σύμφωνα με μέλη της ομάδας, τα γράμματα στα ορύγματα είναι τεκτονικά και σχετίζονται με οικοδομικές εργασίες από την εποχή του τάφου, ενώ σημείωσαν πως οι Χριστιανοί δεν προκάλεσαν φθορές, όπως έκαναν σε άλλα αρχαία μνημεία.

Βέβαια αξίζει να υπογραμμιστεί το γεγονός πως έχει προκληθεί μεγάλη καταστροφή, λόγω της αφαίρεσης  μαρμάρων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε οικοδομικές εργασίες και σε φράγματα ποταμών, ιδιαίτερα του Στρυμόνα.

Ακόμη επισημαίνεται πως τα 80 μ. του περιβόλου που έχουν βρεθεί είναι σε άριστη κατάσταση. Η ανασκαφική ομάδα έχει εντοπίσει 500 τμήματά του με τα οποία θα προβεί στην αναστήλωσή του. Η οριοθέτηση του περίβολου άρχισε το 2010 και μόλις φέτος αποκαλύφθηκε η είσοδος του τύμβου προς το τέλος της οριοθέτησης.

Επιπλέον, να τονιστεί πως ο τάφος λεηλατήθηκε πριν γίνει η κατάχωση, ενώ  επίχωση έγινε στα ρωμαϊκά χρόνια, οπότε μπορούσε κανείς να επισκεφτεί τον τάφο.

Ο Υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, προσήλθε στο αμφιθέατρο συνοδεύοντας την κ. Περιστέρη και αλλά δεν παρέμεινε στην εκδήλωση.

Αμφιθέατρονομίσματασυνέντευξη ΤύπουΥπουργείο Πολιτισμού