Η απολογία ενός ζωγράφου

ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΜΙΟΣ

Μια εκ βαθέων «Ζωγραφική απολογία» που διατρέχει τον χρόνο και τον διαποτίζει με την έμπνευσή του αποτελεί η αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ μια μονογραφία αφιερωμένη στο έργο του κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μίλητος»

«Οταν ζωγραφίζεις αισθάνεσαι βασιλιάς» υποστηρίζει ο Παύλος Σάμιος, για να προσθέσει ότι «χωρίς μοναχικότητα δεν μπορεί να υπάρξει δημιουργία».

Καλλιτέχνης δημοφιλής και αγαπητός, παρουσιάζει για πρώτη φορά τα έργα που δημιούργησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς και μια επιλογή έργων που καλύπτουν όλη την πορεία του στη ζωγραφική και καταγράφουν τα θέματα που τον απασχόλησαν κατά καιρούς στις ατομικές του εκθέσεις, στην αναδρομική έκθεση «Ζωγραφική Απολογία», που εγκαινιάζεται σήμερα στο κτίριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη. Περιλαμβάνει 270 αντιπροσωπευτικά έργα του καλλιτέχνη, πολλά από τα οποία προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και ιδρύματα και θα διαρκέσει έως τις 11 Ιανουαρίου. Γεννημένος στην Αθήνα, στον Ταύρο, το 1948, ο Παύλος Σάμιος από μικρός ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και το σχέδιο βοηθώντας παράλληλα τον πατέρα του που ήταν τσαγκάρης: ο πατέρας του τον έστελνε στις βιτρίνες με τα παπούτσια κι εκείνος αποτύπωνε στο μπλοκ του, με κάθε λεπτομέρεια, τα διάφορα σχέδια παπουτσιών! Παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στο «Εργαστήρι» του Πάνου Σαραφιανού και πέρασε, σε ηλικία 17 ετών, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Σπουδαίοι δάσκαλοι που τους οφείλει πολλά ήταν ο Νίκος Νικολάου στο Προκαταρκτικό και ο Γιάννης Μόραλης στο Εργαστήριο Ζωγραφικής, όπως επίσης στον Γιάννη Τσαρούχη.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=64099292

αναδρομικήέκθεσηΜουσείο Μπενάκη