Οι κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Ιδιαίτερα πλούσια χαρακτηρίζεται η νέα κινηματογραφική εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα.

Καθώς φέρνει στη μεγάλη οθόνη  εννέα νέες ταινίες για κάθε γούστο, μεταξύ των οποίων εμπορικές παραγωγές με γνωστούς σταρ του Χόλιγουντ, αλλά και επίκαιρα κοινωνικά και οικολογικά ντοκιμαντέρ.

Bikes vs Cars
Ένα οικολογικό ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει μια παγκόσμια κρίση με πολλές όψεις: κλιματική αλλαγή, μείωση των φυσικών πόρων, πόλεις «πνιγμένες» στα αυτοκίνητα και κάτοικοι που ζουν σε ένα περιβάλλον με επικίνδυνη ρύπανση και αφόρητο θόρυβο. Το Bikes vs Cars καταγράφει τις προσπάθειες των ποδηλατών σε όλο τον κόσμο για τη δημιουργία πιο ανθρώπινων πόλεων, αλλά και την άρνησή τους να σταματήσουν να κάνουν ποδήλατο παρά τις δυσκολίες. Η Aline, ακτιβίστρια ποδηλάτισσα από το Σάο Πάολο, μια από τις πιο επικίνδυνες πόλεις για να κάνεις ποδήλατο, δείχνει την θετική πλευρά του να κινείται με ποδήλατο στην πόλη της. Στο Τορόντο, όπου ο δήμαρχος ξηλώνει τους ποδηλατοδρόμους, μέλη της οργάνωσης Urban Repair Squad να τους ξαναφτιάχνουν τα βράδια με σπρέι και στένσιλ. Στο Λος Άντζελες, κάτοικοι παλεύουν για ποδηλατόδρομους, ενώ στην Κοπεγχάγη το 40% των κατοίκων ήδη κινείται καθημερινά με ποδήλατο.

Μάνα
Ένα ντοκιμαντέρ για την πιο ατίθαση συμμορία στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το 1962 τέσσερα ανήλικα κορίτσια έγιναν πρωτοσέλιδο στον Τύπο της εποχής καθώς έφυγαν απ’ τα σπίτια τους για να κλειστούν σε μοναστήρι. Όμως κάθε φορά που το έσκαγαν, οι γονείς τους τις έφερναν πίσω με το ζόρι, μέχρι που τελικά τα κατάφεραν στην τρίτη τους απόπειρα. Σκοπός τους ήταν, περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, να δημιουργήσουν ένα Ίδρυμα στα πρότυπα του Ιδρύματος Πεσταλότσι (Ελβετία) ώστε να προσφέρουν καταφύγιο σε παραμελημένα και κακοποιημένα παιδιά. Μισό αιώνα αργότερα, οι πρωτεργάτιδες του Λυρείου Παιδικού Χωριού στο Νέο Βουτζά Αττικής, συνεχίζουν να περιθάλπουν και να φροντίζουν παιδιά χωρίς βοήθεια από το κράτος και την Εκκλησία.

προβολέςταινίες