Αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ δηλώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δεδομένου ότι, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, “εντός της χερσαίας ζώνης του ΟΛΠ, που θα παραχωρηθεί σε ιδιωτικά κεφάλαια, περιλαμβάνονται σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, όπως τμήμα του αρχαίου τείχους του Πειραιά, ο τύμβος των Σαλαμινομάχων και ο ιστορικός τόπος της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, βιομηχανικά μνημεία και κτίρια που προορίζονταν για να μετατραπούν σε Μουσεία του ΥΠΠΟ”.
Μάλιστα, ο ΣΕΑ κατέθεσε Υπόμνημα υπέρ της αίτησης ακύρωσης της από 5/3/2014 “Πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΠ ΑΕ” του ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, που έχει υποβάλει ο Δικηγορικός Σύλλογος και άλλοι φορείς του Πειραιά και συζητείται αύριο στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Οι αρχαιολόγοι υπενθυμίζουν στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ότι “σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, τον Αρχαιολογικό Νόμο, αλλά ακόμη και σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο 3986/2011, δεν έχει κανένα δικαίωμα ούτε να διαχειρίζεται, ούτε πολύ περισσότερο να ‘παραχωρεί’ αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σε ιδιώτες! Η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή ιδιωτικοποίησης. Ανήκει σε όλους τους πολίτες της χώρας και προστατεύεται ως κοινή κληρονομιά, συμβάλλοντας στην ιστορική μνήμη και ταυτότητα, την προστασία του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη”.
Καλούν, δε, το ΥΠΠΟ “να υπερασπιστεί την εφαρμογή του Συντάγματος και του Αρχαιολογικού Νόμου με κάθε τρόπο”.
Σύμφωνα, πάντως, με το “Βήμα” θετική ήταν η ανταπόκριση του Υπουργείου Πολιτισμού στο αίτημα της Περιφέρειας Αττικής, που υπεβλήθη από τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργο Γαβρίλη, για να εξαιρεθεί από την παραχώρηση του ΟΛΠ ο χερσαίος χώρος γνωστός ως «Πολιτιστική Ακτή», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ειδικότερα επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού απαντώντας εγγράφως στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά σημείωσε ότι «το έργο της “Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά” αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού ως δράση ώσμωσης του πολιτισμού και πολιτισμικής κληρονομιάς με τον σύγχρονο βίο υπό συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών».
Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο συμφώνησε πλήρως «με το πνεύμα και τα επιχειρήματα» της ΠΕ Πειραιά και εξέφρασε τη βούληση να υπάρξει συνεργασία για τη «διερεύνηση των δυνατοτήτων και τη διαμόρφωση των όρων για την εξαίρεση της ανωτέρω περιοχής από την υπό αναθεώρηση νέα σύμβαση παραχώρησης».
Ακολούθησε συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Μαρία Βλαζάκη, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της «Πολιτιστικής Ακτής» αλλά και η ανάγκη εξαίρεσης από την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων που βρίσκονται εντός της λιμενικής ζώνης.
Όπως ενημέρωσε με έγγραφό του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το ΤΑΙΠΕΔ και τον ΟΛΠ ΑΕ, στην υπό κατάρτιση σύμβαση παραχώρησης πρέπει να εξαιρεθούν με σαφή τρόπο: «Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, όπως το τμήμα του Κονώνειου Τείχους προς την Ακτή Ξαβερίου και στην πλατεία ΟΛΠ- Αγίου Νικολάου, ο αρχαιολογικός χώρος της Ηετιώνιας Πύλης κ.ά. Τα αυτοτελώς χαρακτηρισμένα κτίρια από το υπουργείο Πολιτισμού, όπως η “παγόδα”, το παλαιό Τελωνείο κ.ά. Τα κτίρια και ο περιβάλλοντας χώρος που συγκροτούν την Πολιτιστική Ακτή».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ήδη το Υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει κτίρια ως μουσειακούς χώρους.