Προς τιμήν του Ηφαιστίωνα ο Τύμβος της Αμφίπολης

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη δεν είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά ήταν παραγγελία του ίδιου προς τον Δεινοκράτη για να γίνει μνημείο προς τιμήν του φίλου του και στρατηγού, Ηφαιστίωνα. Βρέθηκε μάλιστα και σχετική επιγραφή που αναγράφει τη λέξη «παρέλαβον». Αυτά ανακοίνωσαν η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη και ο Μιχάλης Λεφατζής, σε εκδήλωση του ΑΠΘ με τίτλο «Ερευνώντας τον τύμβο Καστά Αμφίπολης: 2012-2014».

Συγκινημένη με φωνή που έσπαγε, η Κατερίνα Περιστέρη παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανασκαφή στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης. Στον επίλογο της ομιλίας της, αποκάλυψε ότι οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ευρήματα με την σφραγίδα του προσωπικού αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Δεινοκράτη.

Μεταξύ άλλων, η κυρία Περιστέρη ανέφερε ότι βρέθηκε το μονόγραμμα του Αντίγονου του Μονόφθαλμου και του Ηφαιστίωνα. Επισήμανε ότι ο τύμβος έχει υποστεί πολυάριθμες λεηλασίες μέχρι τον καιρό των τελευταίων Μακεδόνων και υπογράμμισε ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν την ύπαρξη λατρευτικού χώρου εντός του μνημείου για μεγάλο ήρωα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το real. «Υπάρχουν τρεις επιγραφές που αποτελούν συμβόλαια έργου του ταφικού μνημείου. Οι επιγραφές γράφουν: “παρέλαβον” και έχουν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα» είπε η Κατερίνα Περιστέρη, παρουσιάζοντας μία από τις επιγραφές. «Αυτό δηλώνει ότι πρόκειται για συμβόλαιο κατασκευής έργου και πλούσια εργολαβία» τόνισε.

Επίσης αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν νομίσματα σε καλή κατάσταση, όπως για παράδειγμα του Αλέξανδρου και του Κασσάνδρου. Ωστόσο σημείωσε ότι τα περισσότερα νομίσματα που βρέθηκαν είναι καμένα ή κατεστραμμένα. «Πέρα από την καταστροφή που έχει δεχθεί το μνημείο, έχει σημασία η μοναδικότητά του. Πρόκειται για ένα τεράστιο ταφικό συγκρότημα, με εξαιρετικά γλυπτά» είπε η Κατερίνα Περιστέρη.

ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΑΣΜέγας ΑλέξανδροςΠεριστέρηΤύμβος Αμφίπολης