Οι θεοί και οι δαίμονες του ελληνικού τουρισμού

Πώς γυρίστηκε, πόσο κόστισε το 11λεπτο φιλμ που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Μιλούν οι συντελεστές και ειδικοί

του Γιώργου Νάστου

Ενα 11λεπτο βίντεο, πολλά ζητήματα. Στρατηγικής, αισθητικής, αλλά και αδέξιων χειρισμών. Το επετειακό φιλμ του ΕΟΤ για τα 100 χρόνια ελληνικού τουρισμού με τίτλο «Gods, Myths, Heroes» προβλήθηκε στο πλαίσιο του λονδρέζικου World Travel Market στις 3 Νοεμβρίου και μονοπώλησε τις συζητήσεις των ελλήνων χρηστών των social media τις προηγούμενες ημέρες, βρίσκοντας παράλληλα θέση και στη θεματολογία των παραδοσιακών μέσων. Αρχικά επειδή οι πιο πολλοί το βρήκαν παλιομοδίτικο και κιτς: πολυχρησιμοποιημένα πλάνα της χώρας μας διαδέχονται το ένα το άλλο με μουσική υπόκρουση ορχηστρικά κομμάτια του Δημήτρη Παπαδημητρίου, τα οποία έχουν τα περισσότερα αποτελέσει ηχητικό σάουντρακ στις τηλεοπτικές σειρές της Μιρέλλας Παπαοικονόμου.

Μύθοι και θόρυβος

Προέκυψαν όμως γρήγορα και άλλα προβλήματα. Δημοσιογράφος της εφημερίδας «Guardian» εντόπισε πλάνο όπου εμφανίζεται η πλάτη αθλητή να ανάβει την ολυμπιακή φλόγα στη ναζιστική διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936. Το επίμαχο στιγμιότυπο αφαιρέθηκε από το βίντεο μετά τον ντόρο που προκλήθηκε. Δεν ήταν η τελευταία περιπέτεια. Ενας φωτογράφος, ο νορβηγικής καταγωγής Στίαν Ρέκνταλ, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ζητηθεί άδεια και τα απαραίτητα δικαιώματα από τον ίδιο για τη χρησιμοποίηση του πνευματικού έργου του. Ο Ρέκνταλ ζει στην Ελλάδα εδώ και χρόνια και είχε δημιουργήσει ένα βίντεο με τίτλο «Greece», από το οποίο χρησιμοποιήθηκαν στο «Gods, Myths, Heroes» τέσσερις σκηνές. Παρεμπιπτόντως, το ίδιο βίντεο είχε γοητεύσει και την εταιρεία LG, η οποία έχει αγοράσει ορισμένες σκηνές της Ελλάδας και τις προβάλλει στις οθόνες των τηλεοράσεών της σε καταστήματα ανά τον κόσμο. Ο Ρέκνταλ είπε στο «Βήμα» ότι εντόπισε ο ίδιος τις κλεμμένες σκηνές και επιβεβαίωσε ότι έπειτα από δημοσίευμα στην αγγλόφωνη έκδοση της «Ελευθεροτυπίας» αποζημιώθηκε για τη χρήση των εικόνων του από τον ΕΟΤ: «Μου είπαν ότι η ευθύνη για τη σωστή χρήση των εικόνων άπτεται των υποχρεώσεων του σκηνοθέτη».

Ο σκηνοθέτης Αντώνης Κιούκας της Q-Productions διαψεύδει τη δήλωση του Ρέντκαλ: «Σίγουρα δεν αποζημιώθηκε έπειτα από τη δημοσίευση. O συγκεκριμένος καλλιτέχνης ζει στα Πετράλωνα και έχει επαγγελματική σχέση με τον ΕΟΤ. Θα έπρεπε να είμαι κρετίνος για να χρησιμοποιήσω τη δουλειά του νομίζοντας ότι αυτό θα περνούσε απαρατήρητο». Ο κ. Κιούκας διαθέτει ένα πλούσιο βιογραφικό και διασυνδέσεις με δημόσιους φορείς και κυβερνητικούς παράγοντες. Υπήρξε αναπληρωτής διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης από το 1991 έως το 2004 και εκτελεί χρέη καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «Πάμε σινεμά;», το οποίο είναι ενεργό από το 2001 και μετρά επτά διοργανώσεις. Από το 2005 έχει διατελέσει παραγωγός και διευθυντής στις δέκα διοργανώσεις του Athens Fashion Week (υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας και του Δήμου Αθηναίων). Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=650600