Νέα μελέτη έρχεται να αναδείξει το κλίμα ανισότητας που εξακολουθεί να υφίσταται στο Χόλιγουντ μπροστά και πίσω από την κάμερα. Σύμφωνα με αυτή, εκείνοι που φαίνεται να «επιβιώνουν» στη βιομηχανία είναι οι λευκοί άντρες και όχι οι γυναίκες, οι ομοφυλόφιλοι και οι μαύροι.
Σε έρευνά του, η σχολή Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας, Annenberg, του Πανεπιστημίου της νότιας Καλιφόρνια, αφού εξέτασε 700 ταινίες με τις μεγαλύτερες εισπράξεις από το 2007 έως το 2014, κατέληξε στο συμπέρασμα με τίτλο: «Θέλεις να δουλέψεις στο Χόλιγουντ; Μόνο ετερόφυλοι, λευκοί άντρες χρειάζονται».
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του in.gr, από την έρευνα προκύπτει πως στις μεγαλύτερες ταινίες της τελευταίας επταετίας οι γυναίκες κατείχαν σαφώς λιγότερες ατάκες από τους άντρες, καθώς αποτελούσαν μόνο το 30% των ρόλων αυτών (με ατάκες).
Αποκαλύπτοντας ότι οι γυναίκες, οι μαύροι και οι ΛΟΑΤ βρίσκονται κάτω από το ζυγό του ρατσισμού, η έρευνα έδειξε, επίσης, πως δύο από τις 100 κορυφαίες ταινίες της περασμένης χρονιάς σκηνοθετήθηκαν από γυναίκες, ενώ το 2007 τρεις. Κι από τις 700 ταινίες που εξετάστηκαν μόνο σε τρεις η σκηνοθεσία ανήκε σε Αφροαμερικανούς.
Το πανεπιστήμιο εντόπισε ότι από τις 100 πιο γνωστές ταινίες του 2014 οι 21 είχαν γυναικείους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ενώ αντίστοιχα το 2007 ο αριθμός αυτός ανήλθε στους 20.
«Εξετάζοντας τις τάσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας, είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει ουσιαστική βελτίωση. Η έκθεσή αυτή αντικατοπτρίζει το θλιβερό ποσοστό των διακρίσεων όχι μόνο σε βάρος μιας ομάδας, αλλά σε βάρος των γυναικών, των μαύρων και της κοινότητας των ΛΟΑΤ », δήλωσε η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Στέισι Σμιθ και συντάκτρια του κειμένου της έρευνας.
Επιπλέον αποκαλύπτεται ότι ανάμεσα στις 100 κορυφαίες ταινίες της περασμένης χρονιάς, το 73,1% των γνωστών ρόλων ανήκε σε λευκούς, το 4,9% σε Ισπανούς, το 12,5% σε μαύρους και το 5,3% σε Ασιάτες.
Η έρευνα αυτή έρχεται μετά την έκκληση της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών προς τις Ομοσπονδιακές Αρχές των ΗΠΑ για να ερευνήσουν τις τακτικές πρόσληψης στα στούντιο του Χόλιγουντ, στα τηλεοπτικά δίκτυα και σε άλλα πρακτορεία ταλέντων ώστε να ελεγχθούν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.
Την άποψη που θέλει το Χόλιγουντ να αδικεί τις γυναίκες, είχε υπερασπιστεί η ηθοποιός Ιζαμπέλα Ροσελίνι. «Το να αποκτάς παιδιά σε πηγαίνει πίσω στο Χόλιγουντ», είχε αναφέρει.
H γνωστή μεξικανή ηθοποιός Σάλμα Χάγιεκ μίλησε επίσης για σεξιστικές συμπεριφορές και αδικία από μέρους του Χόλιγουντ. Συγκεκριμένα είχε πει ότι οι γυναίκες είναι «αδικημένες» σε σχέση με τους άντρες και ότι εκείνοι ασκούν βέτο για τις ηθοποιούς με τις οποίες θα πρωταγωνιστήσουν σε ταινίες.
Με τις απόψεις περί αδικιών σε βάρος των γυναικών συμπαρατάχθηκε και η Μάγκι Τζίλενχαλ, η οποία είχε αναφέρει ότι κινηματογραφικός παραγωγός της είπε πως είναι πολύ μεγάλη στα 37 της χρόνια για να υποδυθεί την ερωμένη ενός 55χρονου άντρα.