Το ηλεκτρονικό βιβλίο έχει μπει εδώ και πέντε χρόνια στη ζωή μας, πιο συγκεκριμένα από το 2010, όταν οι Έλληνες εκδότες αποφάσισαν να στραφούν συστηματικά στην παραγωγή του, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι μέχρι στιγμής θεαματικά. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να συνομολογούν παράγοντες της εκδοτικής αγοράς, χωρίς, πάντως, να υποτιμούν τη μέχρι τώρα πορεία και, κυρίως, χωρίς να αποκλείουν καλύτερες προοπτικές για το μέλλον.
«Το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν έχει αποδώσει όσο ενδεχομένως θα περίμενε κανείς», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκδότης Χάρης Ψυχογιός, μιλώντας εκ μέρους του ομώνυμου οίκου: «Ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ηλεκτρονικό βιβλίο αποσπά από το 6% έως και το 12% των συνολικών πωλήσεων, στην Ελλάδα το ίδιο ποσοστό είναι κάτω από το 1%».
Σε τι οφείλεται αυτή η έλλειψη ανταπόκρισης; Έχει άραγε να κάνει με το γεγονός πως ως κοινωνία εξακολουθούμε να μην έχουμε εξοικειωθεί με τα ηλεκτρονικά μέσα; «Αυτό γενικά ισχύει, το κυριότερο, όμως, πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει διαθέσιμη στην ελληνική αγορά μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα ανάγνωσης, όπως το Kindle της Amazon», παρατηρεί ο Αργύρης Καστανιώτης από τις ομώνυμες εκδόσεις.
Πηγή: ΑΠΕ