125 χρόνια από τον θάνατο του Βίνσεντ βαν Γκογκ

Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1853 και πήρε το όνομά του από τον νεκρό αδερφό του. Είχε άλλα πέντε αδέρφια αλλά πιο στενά συνδέθηκε με τον Τέο, τον κατά τέσσερα χρόνια νεότερο αδερφό του. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη μικρή πόλη Ζούντερτ της Ολλανδίας.

Έχει μείνει γνωστός για τα μοναδικά ηλιοτρόπια που αγαπούσε να ζωγραφίζει αλλά και για το τραγικό τέλος του. Ο βαν Γκογκ αυτοκτόνησε στις 29 Ιουλίου 1890, πριν από 125 χρόνια.

 

Τριάντα σημαντικά μουσεία ανά την Ευρώπη παρουσιάζουν φέτος πτυχές του έργου του σε μια συλλογική προσπάθεια που φέρει τον τίτλο «125 χρόνια έμπευσης».

Ο μικρός Βίνσεντ θεωρούνταν το «μαύρο πρόβατο» της οικογένειάς του. Προσπάθησε να καταπιαστεί στην εφηβική του ηλικία με πολλά επαγγέλματα αλλά χωρίς επιτυχία. Στη βελγική περιοχή Μπορινάζ προσπάθησενα βρει την πραγματική κλίση του.

Oι ανθρακωρύχοι της μικρής βελγικής πόλης Μπορινάζ εντυπωσίασαν τον νεαρό βαν Γκογκ, ο οποίος ταυτίστηκε μαζί τους. Με ένα μολύβι άρχισε να σχεδιάζει στιγμιότυπα από την καθημερινότητά τους, πρόσωπα, τοπία και ζώα.Ήταν τα πρώτα, κάπως αδέξια, σχέδιά του.

Ο βαν Γκογκ ζωγράφιζε τουλάχιστον έναν πίνακα τη μέρα. Πολλά από τα έργα του διαπνέονται από μια διακριτική μελαγχολία. Στο Νούενεν είχε την πολυτέλεια να ζωγραφίζει σε ένα άνετο προσωπικό ατελιέ, το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα. Από τα παράθυρά του κατέγραφε εικόνες της φύσης αλλά των ανθρώπων.

Όσο ζούσε ο βαν Γκογκ κανείς δεν φανταζόταν ότι κάποτε θα γινόταν διάσημος. Μετά τον θάνατο του πατέρα του ο Βίνσεντ βαν Γκογκ έφυγε από το Νούενεν με πρώτο σταθμό την Αμβέρσα κι από εκεί το Παρίσι. Με την οικονομική στήριξη του αδερφού του Τέο νοίκιασε ένα μικρό σπίτι. Στη συνέχεια συγκατοίκησε μαζί του.

Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ επηρέασε όσο λίγοι την πορεία της μοντέρνας τέχνης. Έχει μείνει γνωστός για τα μοναδικά ηλιοτρόπια που αγαπούσε να ζωγραφίζει αλλά και για το τραγικό τέλος του. Ο βαν Γκογκ αυτοκτόνησε στις 29 Ιουλίου 1890, πριν από 125 χρόνια. Τριάντα σημαντικά μουσεία ανά την Ευρώπη παρουσιάζουν φέτος πτυχές του έργου του σε μια συλλογική προσπάθεια που φέρει τον τίτλο «125 χρόνια έμπευσης».