Ο «φωτογράφος» Πικάσο και οι γυναίκες της ζωής του

ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Ο Πάμπλο Πικάσο φωτογράφιζε τα μοντέλα του πριν τα ζωγραφίσει; Αυτό επιβεβαιώνεται μέσα από το πλούσιο προσωπικό φωτογραφικό του αρχείο, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας μετά την απόφαση του εγγονού του, Μπερνάρ Ρουίς Πικάσο, να το παραδώσει στον βιογράφο του κορυφαίου ζωγράφου.

 

της Αναστασίας Κουκα

Πρόκειται για μία «αποκάλυψη», όπως χαρακτηρίζει το μέχρι πρόσφατα άγνωστο αρχείο ο 80χρονος Τζον Ρίτσαρντσον, ο οποίος έχει γράψει τρεις τόμους για τη ζωή του Πικάσο και τώρα ετοιμάζει τον τέταρτο.

Το αρχείο περιλαμβάνει εκατοντάδες φωτογραφίες, αλλά και βίντεο από προσωπικές και χαλαρές οικογενειακές στιγμές του μεγάλου καλλιτέχνη. Οι σύζυγοι και οι ερωμένες του ποζάρουν σε πολλές από αυτές τις φωτογραφίες, σε διάφορες εποχές. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, είναι σχεδόν πανομοιότυπες με ορισμένα πορτρέτα του, γεγονός που αποδεικνύει πως ο Πικάσο χρησιμοποιούσε τη φωτογραφία ως μέσο σπουδής και προσέγγισης της τέχνης του.

«Πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό φωτογραφιών που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Αποτελούν μία αποκάλυψη. Προέρχονται από όλες τις περιόδους της ζωής του – είναι συναρπαστικό όταν τις συγκρίνεις με κάποιους πίνακες ή γεγονότα της ζωής του. Ανοίγει τη ζωή του. Την κάνει τρισδιάστατη. Είναι απολύτως εκπληκτικό», δηλώνει χαρακτηριστικά στον «Guardian» ο Ρίτσαρντσον.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=23135&subid=2&pubid=64090948

 

γυναίκεςΠικάσοφωτογράφος