Παρά τις μέχρι τώρα φήμες, πως η heavy metal μουσική είναι συνδεδεμένη με ακραίες συμπεριφορές, όπως τον σατανισμό, μια νέα έρευνα έρχεται να αποδείξει ακριβώς το αντίθετο.
Σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Queensland της Αυστραλίας, και δημοσιεύει το theguardian.com, το Heavy Metal ή άλλες “ακραίες” μελωδίες, μπορούν να επηρεάσουν τον ακροατή θετικά και δεν του προκαλούν θυμό.
Το δημόσιο ερευνητικό ίδρυμα στο Brisbane, αποκάλυψε ότι δεν αποδεικνύεται πως η συγκεκριμένη μουσική “προκαλεί θυμό”, αντίθετα βοηθάει στο να διαχειριστούμε το θυμό μας.
Εστιάζοντας την έρευνα στο heavy metal, emo, hardcore, punk, screamo και τις διάφορες υποκατηγορίες, ο φοιτητής φοιτητής Leah Sharman και ο Δρ Genevieve Dingle, μελέτησαν 39 “φανατικούς” ακροατές των παραπάνω ειδών, ηλικίας 18-34.
Ο Sharman, δήλωσε πως “Ανακαλύψαμε ότι αυτό το είδος της μουσικής μετριάζει τη θλίψη και δημιουργεί θετικά συναισθήματα. Όταν οι ακροατές βιώνουν το αίσθημα του θυμού, θέλουν να ακούν αυτή τη μουσική, η οποία ισορροπήσει το θυμό τους”.
Στην έρευνα σημειώνεται πως “η μουσική τους βοηθάει να εξερευνήσουν ένα μεγάλο εύρος συναισθημάτων, τους επιτρέπει ακόμα να είναι γεμάτοι ενέργεια και έμπνευση. Τα αποτελέσματα έδειξαν χαμηλά επίπεδα εχθρότητας, οξυθυμίας και άγχους, μετά το άκουσμα των εν λόγω μελωδιών”.
Οι άνθρωποι της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Human Neuroscience, παρακολουθήθηκαν μετά από “πρόκληση θυμού”, επί 16 λεπτά. Ουσιαστικά ζήτησαν από τους ακροατές να μιλήσουν για θέματα που τους προκαλούν θυμό και άγχος, όπως χρήματα, εργασία, σχέσεις, πριν τους επιτρέψουν να ακούσουν για 10 λεπτά τα τραγούδια της επιλογής τους και στη συνέχεια άλλα 10 λεπτά σιωπής. Από την έρευνα προκύπτει πως οι συμμετέχοντες καθόντουσαν πολύ πιο ήρεμα και χαλαρά μετά το άκουσμα της metal μουσικής.
Στο δεύτερο μέρος της έρευνας, σύμφωνα με τον Sharman, ήταν η μουσική που επέλεγαν να ακούσουν όντας θυμωμένοι. “Το ενδιαφέρον ήταν πως οι μισοί επέλεγαν τραγούδια που είχαν ως θεματολογία θυμό ή επιθετικότητα και οι άλλοι μισοί την απομόνωση ή τη θλίψη”, τονίζει ο Sharman και συμπληρώνει πως οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν τη heavy metal, “για να ενισχύσουν την ευτυχία τους, να βυθιστούν σε συναισθήματα αγάπης και να ενισχύσουν την ευημερία τους”.
Ο Leah Sharman και ο Δρ Genevieve Dingle, τονίζουν πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον, προκειμένου να αντικρούσουν τις μέχρι τώρα μελέτες που έδειχναν πως η heavy metal προκαλεί θυμό.