Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που προσομοιώνει το πραγματικό περιβάλλον, ο επισκέπτης μπορεί να συλλέξει πληροφορίες και να γνωρίσει ένα προς ένα τα μανιτάρια στο «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων – Μουσείο Μανιταριών», τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν χθες στην Καλαμπάκα.
Το μουσείο διαθέτει μια πλουσιότατη συλλογή από γλυπτά (αντίγραφα) μανιτάρια, κατασκευασμένα έτσι ώστε να διατηρούν ταυτόχρονα απόλυτη ομοιότητα χρώματος, σχήματος και μεγέθους. Τα μανιτάρια, όπως επισημαίνεται από τη διοίκηση του Μουσείου, παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις της ανάπτυξής τους, έτσι ώστε ο επισκέπτης να διαμορφώνει μια πλήρη εικόνα του κύκλου ζωής τους. Η παρουσίασή τους γίνεται επίσης με βάση το οικοσύστημα που φύεται το κάθε είδος (Οξιά, πεύκο, έλατο, δρυς, λιβάδι κ.λπ.).
Παράλληλα, το Μουσείο φιλοξενεί ζωγραφικά έργα του Κώστα Βασιλακόπουλου. Ο Πατρινός Κώστας Βασιλακόπουλος είναι συνταξιούχος φαρμακοποιός και μέλος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, αυθεντικός, λαϊκός, αυτοδίδακτος ζωγράφος και γλύπτης. Στον μανιταροφιλικό χώρο της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα αγαπητός και γνωστός αφού τα έργα του έχουν εκτεθεί σε Πανελλήνιες Γιορτές Μανιταριού (Ζιάκας Γρεβενών 2011, Καστοριά 2013) και σε άλλες μανιταροεκδηλώσεις και σεμινάρια μανιταρογνωσίας (Καλάβρυτα, Πάτρα, Φλώρινα). Τα μανιτάρια είναι οι αποκλειστικοί πρωταγωνιστές της θεματολογίας όλων των έργων του Βασιλακόπουλου.
Η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής, όπως τονίστηκε στα εγκαίνια, δεν έγινε τυχαία. Έχει σχέση με το ότι βρίσκεται στα όρια σημαντικών βιότοπων της χώρας, γεγονός που επιτρέπει την απρόσκοπτη ανάπτυξη δράσεων του μουσείου σχετικών με τους βιότοπους αυτούς, ενώ ταυτόχρονα φιλοξενείται σ’ αυτό η πλειοψηφία των ζώων που ζουν εκεί. Επίσης οι δράσεις των μανιταρόφιλων, που σε μεγάλο βαθμό συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή της Πίνδου, διευκολύνουν τη συνεργασία με το Μουσείο, για κοινές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες.
Τέλος, η μεγάλη επισκεψιμότητα του ιερού χώρου των Μετεώρων, επιτρέπει τη διάχυση των στόχων του Μουσείου σε ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες, ενώ προσφέρει ένα σημαντικό επιπλέον σημείο επίσκεψης στην ευρύτερη περιοχή.
Εκτός από το ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών περιλαμβάνει και μια πλούσια συλλογή εκθεμάτων πτηνών και θηλαστικών. Η συλλογή των θηλαστικών του μουσείου αποτελείται κυρίως από ζώα της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ δεν είναι και λίγα εκείνα που συναντώνται σε άλλες ηπείρους. Κάποια απ’ αυτά σήμερα ζουν σε μικρούς αποκομμένους πληθυσμούς, κινδυνεύοντας με αφανισμό και προστατεύονται αυστηρά από τη διεθνή, την κοινοτική και την ελληνική νομοθεσία.
Τα ζώα της συλλογής του Μουσείου ζουν στο σύνολο σχεδόν των δασικών, παράκτιων και χερσαίων οικοσυστημάτων (δάση, πεδιάδες, οροπέδια, αλπική ζώνη κ.λ.π), καθώς και σε υγροβιότοπους. Κάθε ένα απ’ αυτά παρουσιάζεται μέσα από διοράματα, τα οποία έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να αναπαριστούν το φυσικό περιβάλλον διαβίωσής τους.
Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα ζώα, να πληροφορηθούν σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σήμερα και ως εκ τούτου να οξύνουν την ευαισθητοποίησή τους ως προς την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και των ζώων που υπάρχουν σ’ αυτό.
Επίσης το μουσείο διαθέτει μια πλούσια συλλογή ενδημικών και αποδημητικών πτηνών που ζουν κυρίως στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες ηπείρους. Ορισμένα απ’ αυτά είναι σπάνια, άλλα κινδυνεύουν με αφανισμό και προστατεύονται, ενώ κάποια έχουν ήδη εξαφανιστεί. Λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, που συνορεύει με τρεις ηπείρους, καθίσταται ένας από τους πιο πλούσιους σε βιοποικιλότητα τόπους. Από τα 475 είδη πουλιών που υπολογίζεται ότι ζουν στην Ευρώπη, τα 436 είδη ευδοκιμούν στην Ελλάδα, είτε την διασχίζουν κατά την αποδημία τους.
Όπως τονίστηκε στα εγκαίνια, η λειτουργία του Μουσείου στηρίζεται στην επιστημονική γνώση και συνδρομή που εγγυάται η συνεργασία του με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και φορείς, ούτως ώστε οι παρεχόμενες πληροφορίες και δράσεις να στηρίζονται στη γνώση, την εγκυρότητα και το κύρος των μεγαλυτέρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας.
Ο τρόπος παρουσίασης των συλλογών είναι μοναδικός και μέσα από διοράματα γίνεται αναπαράσταση με απόλυτη ακρίβεια, του φυσικού περιβάλλοντος που διαβιούν τα ζώα και αναπτύσσονται τα μανιτάρια, καθιστώντας ουσιαστικά το σύνολο του μουσείου, ένα τεράστιο έργο τέχνης. Η ποιότητα των εκθεμάτων είναι εξαιρετική. Η τοποθέτησή τους στο χώρο, η επιμέλεια και συντήρησή τους από τους πλέον ειδικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και καθιστούν την επίσκεψη, όχι μόνο ευχάριστη, αλλά και παραγωγική.
Στο χώρο του μουσείου υπάρχουν χώροι για να φιλοξενηθούν μικρές εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, να γίνουν σεμινάρια και εκδηλώσεις, ενώ μπορούν οι επισκέπτες να απολαύσουν το café του μουσείου, να φωτογραφηθούν σε ειδικούς χώρους με τα ζώα, καθώς και να προμηθευτούν αναμνηστικά αντικείμενα, από το πωλητήριο.
Επίσης θα υπάρχει μόνιμη έκθεση έργων ζωγραφικής και γλυπτικής καλλιτεχνών της ευρύτερης περιφέρειας, που θα έχει σχέση με την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής. Πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα μουσείο υψηλών προδιαγραφών, δήλωσε στα εγκαίνια ο κ. Νίκος Πάλλας, διευθυντής του Μουσείου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εμβέλεια του οποίου να υπερβαίνει τα όρια της περιφέρειας και να είναι ένα από τα καλύτερα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας της χώρας.
Ασφαλώς, θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Όμως είμαστε βέβαιοι, ότι οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει, αλλά και οι σχέσεις αλληλοτροφοδότησης που αναπτύσσονται, τόσο με το κοινό, όσο και με θεσμικούς φορείς, προδιαγράφουν το αποτέλεσμα και μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε, κατέληξε ο ίδιος.