Η 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες της στις 7 Μαΐου στους χώρους της HELEXPO, με τη συμμετοχή περίπου 200 εκδοτών και συνολικά 400 εκθετών, με περισσότερους από 200 Έλληνες και ξένους συγγραφείς από 19 χώρες.
Το πρόγραμμα της έκθεσης θα διαρκέσει ως τις 10 Μαΐου.
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει αφιέρωμα στην ιβηροαμερικανική λογοτεχνία, Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, θεματική ενότητα για το βιβλίο και τη σχέση του με τις τέχνες, Παιδική και Εφηβική Γωνιά και ημερίδες και συζητήσεις, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με κεντρικό άξονα το θέμα «Θρησκεία, Πολιτισμός και Πολιτική στον 21ο αιώνα».
Παράλληλα θα παρουσιαστεί έκθεση σκίτσων από 69 καλλιτέχνες της Λατινικής Αμερικής και άλλων χωρών υπό τον τίτλο «Tα πρόσωπα του Γκάβο», αποτείνοντας φόρο τιμής στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (σε συνδιοργάνωση με το φεστιβάλ ΛΕΑ).
Μουσικές βραδιές με την Μάρτα Μορελεόν, ποιητικές βραδιές με την Φλάβια Κομπάνι και τον Χουάν Βιθέντε Πικέρας, συμπληρώνουν το αφιέρωμα στην ιβηροαμερικάνικη λογοτεχνία.
Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης 14 ξένοι συγγραφείς, προσκεκλημένοι από τα πολιτιστικά ινστιτούτα ή τις πρεσβείες των 19 ξένων χωρών που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση. Πρόκειται για τους συγγραφείς: Μαρλένε Στρεερούβιτς (Γερμανία), Ολιβιέ Ντελόρμ και Ιβ Σαρλ Ζαρκά (Γαλλία), Αχμέτ Οζγκιούνες (Τουρκία), Αντρέι Κούρκοφ (Ουκρανία), Όλγα Σλαβνίκοβα, Σεργκέι Σαργούνοφ και Ντμίτρι Ίσκοβιτς (Ρωσία), Φλορίν Μαρινέσκου και Μόνικα Σαβουλέσκου-Βουδούρη (Ρουμανία), Χερβόγιε Ιβάντσιτς και Ιβάν Σερσέν (Κροατία), Αλεξάνταρ Προκόπιεφ και Τοισλάβ Οσμανλί (ΠΓΔΜ) κ.ά.
Ο ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης, στον οποίο αφιερώνει το Έτος 2015 ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα είναι ο τιμώμενος Έλληνας συγγραφέας, μαζί με τον κριτικό, δοκιμιογράφο και ποιητή Ζήσιμο Λορεντζάτο.
Στο διήμερο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών στις 8-9 Μαΐου, νέοι και ταλαντούχοι συγγραφείς, που προτείνονται από ηλεκτρονικά και έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά, θα συμμετάσχουν σε ανοιχτές συζητήσεις με κριτικούς και με το κοινό και θα παρουσιάσουν το έργο τους.
Η σχέση του βιβλίου με τη μουσική, με το ντιζάιν και με τον κινηματογράφο θα διερευνηθεί μέσα από εκδηλώσεις, προβολές, διαγωνισμούς και εργαστήρια με τη συνεργασία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, του φορέα των βραβείων γραφιστικής ΕΒΓΕ, του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 60 εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους και περιλαμβάνουν στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά: παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά, εικαστικά και μουσικά δρώμενα, συζητήσεις που απευθύνονται σε γονείς και εκπαιδευτικούς, εργαστήρια.