Σε «θέση μάχης» οι ΟΤΑ μετά την ΠΝΠ για «δέσμευση» των αποθεματικών τους - Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες

Σε «μετωπική σύγκρουση» μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυβέρνησης μοιάζει να εξελίσσεται η αντίδραση Δήμων και Περιφεριών στην απόφαση να προχωρήσει σε «δέσμευση» των αποθεματικών τους, όπως και άλλων δημοσίων φορέων που υπάγονται στην δικαιοδοσία της Γενικής Κυβέρνησης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι δήμαρχοι απειλούν με «αντάρτικο», η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κοινοβουλευτική αναξιοπιστία της κυβέρνησης που είχε υποσχεθεί να μην λειτουργεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ και στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου υπάρχει σκεπτικισμός και για το περιεχόμενο της ΠΝΠ αλλά και για την καταφυγή στη χρήση του συγκεκριμένου τρόπου, με τον κ. Στρατούλη να δηλώνει ότι «δεν είναι καλό πράγμα η ΠΝΠ». Μετά από πολύωρη θυελλώδη συνεδρίαση, την Τρίτη το απόγευμα, Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες προειδοποίησαν ότι δεν θα καταθέσουν τα αποθεματικά τους στην ΤτΕ όπως ορίζει η ΠΝΠ ενώ προανήγγειλαν κινητοποιήσεις για την ημέρα που το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, πάντως,  πηγές προσκείμενες στις Βρυξέλες έσπευσαν να εκφράσουν ικανοποίηση για την απόφαση «δέσμευσης» των αποθεματικών των ΟΤΑ λέγοντας ότι η υλοποίηση της απόφασης αυτής ήταν πάγιο αίτημα των θεσμών και ότι σε ανάλογες ρυθμίσεις προβαίνουν και άλλα κράτη-μέλη όπως π.χ. η Ολλανδία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η ρευστότητα που μπορεί να εξασφαλίσει το Δημόσιο χάρη σε αυτήν την αμφιλεγόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αγγίζει τα δύο δισ. ευρώ.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα δεσμεύονται υποχρεωτικά τα ταμειακά διαθέσιμα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις. Ο Γ. Πατούλης, κάλεσε την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των δήμων, ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, «δημιουργώντας ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης δήμων και εργαζομένων στους ΟΤΑ, στις απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις».  Επίσης, προανήγγειλε ότι η ΚΕΔΕ θα προσφύγει άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ακυρωθεί δικαστικά η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Διευκρινίσεις από Μάρδα σε ΚΕΔΕ και στην Ένωση Περιφερειών

Για να κατευνάσει τα πνεύματα στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ την Τρίτη,  παρέστη ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.  Σύμφωνα με όσα είπε, η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στη ΤτΕ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει με τους εξής όρους: Οι δήμοι θα αποστείλλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%. Οποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών.

Μετά τη συζήτηση που είχαν τα μέλη του ΔΣ με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα, οι εξηγήσεις του οποίου κρίθηκαν «ανεπαρκείς» από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη, αναμένεται να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων ως αντίδραση στην κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

H απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε τη διακοπή της συνεδρίασης της 20η Απριλίου του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καταδίκασε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ενώ επιφυλάχθηκε για κάθε ενέργεια που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας.

Στη συνεδρίαση τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Θέμης Μπαλασόπουλος, ο οποίος ζήτησε κανένας δήμος να μη δώσει αυτά τα χρήματα στο κράτος και πρότεινε κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή των εργαζομένων στους ΟΤΑ, αρχής γενομένης με μια προειδοποιητική απεργία την Παρασκευή.

Το περιεχόμενο της ΠΝΠ κατήγγειλε με δήλωσή του και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ –η οποία συνεδρίαζε στη 13:00 και ανέμενε μετά τις 16:00 τον κ. Μάρδα για εξηγήσεις– και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.  «Σήμερα ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του αποφάσισαν και διέταξαν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας να μεταφέρουν όλα τα ταμειακά τους διαθέσιμα, δηλαδή τα χρήματα που έχουν για τη λειτουργία τους, τα έργα και κάθε άλλη πληρωμή χρήματα, στην Τράπεζα της Ελλάδας. «Πρόκειται για μια κίνηση δημοσιονομικού πανικού που δημιουργεί συνθήκες “παύσης πληρωμών” με κίνδυνο να σταματήσουν τα έργα (δρόμοι, νοσοκομεία, σχολεία, επενδύσεις καθώς και τους εργαζόμενους σε αυτά…). Η μισθοδοσία του συνόλου των υπαλλήλων και των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ύστερα από τη δραματική σημερινή εξέλιξη και χωρίς ευθύνη των περιφερειών και των δήμων, καλύπτεται μόνον για 15 ημέρες» δήλωσε ο κ. Αγοραστός.

«Προδήλως αντισυνταγματική η ΠΝΠ» λέει ο Καμίνης

Εν αναμονή της έκτακτης συνεδρίασης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του, τόνισε ότι ο δήμος Αθηναίων θα εισηγηθεί στο ΔΣ της ΚΕΔΕ να μην εφαρμοστεί η ΠΝΠ, «ως προδήλως αντισυνταγματική», καθώς παραβιάζει βάναυσα την αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Ο Γ. Καμίνης υπογραμμίζει ότι τέτοιου είδους αιφνιδιαστικές ενέργειες δημιουργούν εικόνα θεσμικής διάλυσης και στην ουσία αναστέλλουν τη λειτουργία των δήμων. H απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε τη διακοπή της συνεδρίασης της 20η Απριλίου του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καταδίκασε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ενώ επιφυλάχθηκε για κάθε ενέργεια που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας.

 

 

αποθεματικάΔήμοιΕΕΜάρδαςΟΤΑΠεριφέρειες