Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν, με τον οποίο είχε σύντομη συνάντηση το πρωί του Σαββάτου.
«Η Ελλάδα είναι προσανατολισμένη στην παραμονή της στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Θα μείνει στην Ευρωζώνη και οι θέσεις και οι απόψεις σας, ιδίως στο τελευταίο σας βιβλίο “Τέλος στην ύφεση τώρα”, μάς βοηθούν προκειμένου με τους εταίρους μας να τροποποιήσουμε συγκεκριμένα σημεία του προγράμματος που μας έχει επιβληθεί. Ώστε με τις αλλαγές αυτές να βγούμε επιτέλους στις αγορές και να εξασφαλιστεί η αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος. Συμπλήρωσε επίσης: «Με όσα είπατε και στη διάλεξή σας (την Παρασκευή το απόγευμα) έχετε βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια την οποία κάνει η Ελλάδα να παραμείνει όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην Ευρωζώνη και να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τη συμβολή του κ. Κρούγκμαν στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, συμβολή που αναγνωρίζεται γενικώς. «Με όλο σας το έργο έχετε καταρρίψει αυτό τον μύθο της λεγόμενης “αναπτυξιακής λιτότητας”. Χάρη σε σας κατά μεγάλο μέρος, αποδείχθηκε ότι η πολιτική λιτότητας υπονομεύει την ανάπτυξη και υπονομεύει του θεσμούς. Δυστυχώς, η πολιτική αυτή αυξάνει τις ανισότητες και δεν διασφαλίζει μια βιώσιμη ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και στην ίδια την Ευρωζώνη» παρατήρησε ο κ. Παυλόπουλος.
Από την πλευρά του ο κ. Κρούγκμαν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα ευγενικά του λόγια, όπως είπε. «Είναι ίσως υπερβολικά. Είμαστε, όμως, σε ένα σημείο καμπής κι εδώ και στην Ευρώπη. Γίνονται κινήσεις προς την κατάλληλη κατεύθυνση και θεωρώ ότι υπάρχει μια ευκαιρία, υπάρχει μια πιθανότητα, να κινηθούμε προς τα μπρος επιτέλους. Κι εγώ, βεβαίως, προσυπογράφω κι επικροτώ τη δουλειά σας συνολικά και τις σκληρές προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα» ανέφερε.
Λίγο νωρίτερα, ο κ. Κρούγκμαν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επανέλαβε τη θέση του ότι πρέπει να τελειώσει η λιτότητα και τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει τις «κόκκινες γραμμές» που αφορούν τον τερματισμό της αυστηρής λιτότητας, όπως νέες μείωσεις σε μισθούς και συντάξεις, επισημαίνοντας ότι η χώρα έκανε πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας με πολύ μεγάλες θυσίες. «Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει πλέον να επιτευχθεί, χωρίς νέα δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», προσέθεσε.
Ειδικότερα, σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής κ.λπ. ο νομπελίστας οικονομολόγος επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται πάντα άμεσα αποτελέσματα και σημασία έχει η εφαρμογή τους. Η ελληνική οικονομία έχει παρουσιάσει πρόοδο, αλλά η πολιτική αυστηρής λιτότητας δεν έχει αναδείξει την πρόοδο αυτή, είπε.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, είπε μεταξύ άλλων ότι και οι δανειστές της Ελλάδος αναζητούν κάποιες υποχωρήσεις από τη χώρα μας, ώστε να προχωρήσουν στην συμφωνία. Ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε ότι μπορεί οι επενδύσεις στην Ελλάδα, σήμερα να έχουν υψηλό ρίσκο, αλλά εάν κλείσει η συμφωνία θα έχουν τελικά πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις από ότι σε άλλες χώρες, που κυμαίνονται σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα.