Απανωτά ήταν τα «πλήγματα» του Reuters κατά της ελληνικής κυβέρνησης μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο. Το πρωί της Παρασκευής το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα ταμειακά διαθέσιμα που απομένουν στα ταμεία ολόκληρου του Δημόσιου τομέα ώστε να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις στο τέλος Απριλίου και ότι «αυτά είναι τα τελευταία μετρητά που έχει το ελληνικό κράτος».
Στο ίδιο δημοσίευμα, πάντα με αναφορά στον Έλληνα αξιωματούχο, υποστηρίζεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα θα βρεθούν στο «μείον» από τις 20 Απριλίου σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν μπορέσει να αντλήσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που διατηρούν ακόμα ορισμένοι δημόσιοι φορείς, όπως ασφαλιστικά Ταμεία. Χωρίς αυτό το ποσό, θα υπάρξει κενό 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ από την κάλυψη μισθών και συντάξεων στα τέλη Απριλίου, σημειώνεται.
Ώρες αργότερα, το Reuters επανήλθε με ένα νέο δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ξεμείνει από μετρητά. Στο πλαίσιο αυτό έχει ετοιμάσει σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα αρχίσει να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές, τα λεγόμενα IOU (από το «I Owe You»), δημιουργώντας ένα δεύτερο εικονικό νόμισμα εντός της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχοι στην ΕΚΤ φέρονται να ανησυχούν καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντός του Μαΐου.
Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, παρά τις διαβεβαιώσεις της Αθήνας, φοβούνται ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα να μην τα καταφέρει και κατά συνέπεια μια ενδεχόμενη χρεοκοπία θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να αναλάβει δράση και πιθανότατα να περιορίσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τις πηγές αυτές, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Αθήνα θα αναγκαστεί να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους με IOU.
Και τα δύο δημοσιεύματα διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από το Υπουργείο Οικονομικών και από άλλες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα που υπογράμμιζαν ότι δεν τίθεται ούτε θέμα να τελειώσουν «τα μετρητά» με τους μισθούς και τις συντάξεις του Απριλίου ούτε να εκδοθούν υποσχετικές για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων.
Η κυβέρνηση με αλλεπάλληλα ανεπίσημα σημειώματα αλλά και δηλώσεις, με αποκορύφωμα τις δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και πάλι στο Reuters, τις προηγούμενες ημέρες έχει προσπαθήσει ν’ απαντήσει στην ομοβροντία δημοσιευμάτων και δηλώσεων από το εξωτερικό τα οποία προειδοποιούν για Grexit, για χρεοκοπία κλπ.
Ενόψει, μάλιστα, της έναρξης ενός ακόμη γύρου διαπραγματεύσεων στο Brussels Group το Σάββατο το απόγευμα, σε νέο σημείωμα, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι στόχος της παραμένει η επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας αλλά στις «γραμμές» που έχει θέσει η ίδια οι οποίες καθορίζονται από το σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο, από το σεβασμό και των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους πολίτες για έξοδο από την λιτότητα και για εθνική κυριαρχία καθώς και από σεβασμό στην άσκηση πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Αφού υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στα παγκόσμια χρονικά που αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από το καλοκαίρι του 2014, το σημείωμα επαναλαμβάνει και ότι οι προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση είναι «συγκεκριμένες» διαψεύδοντας τις περί του αντιθέτου πληροφορίες και ότι η Αθήνα παραμένει αισιόδοξη για την επίτευξη συμφωνίας.