Τόμσεν: Το ΔΝΤ δεν περιμένει Grexit

Το ΔΝΤ δεν αναμένει Grexit διεμήνυσε σαφώς ο αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, ο οποίος σημείωσε ότι το ΔΝΤ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να υιοθετηθούν αναπροσαρμογές στο υφιστάμενο πρόγραμμα καθώς, όπως είπε, αναγνωρίζεται η ισχυρή εντολή που έχει η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα να προχωρήσει σε αλλαγές και επ’ αυτού το Ταμείο είναι διατεθειμένο να επιδείξει ευελιξία. Όπως τόνισε γίνεται προσπάθεια ώστε να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να διατηρήσει τα κέρδη από το υφιστάμενο πρόγραμμα, να παραμείνει η οικονομία της σταθερή και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι το ΔΝΤ δεν δέχεται «μερικές μεταρρυθμίσεις» για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση αλλά περιμένει ένα «συνολικό πακέτο αλλαγών».

Ο Πολ Τόμσεν υπογράμμισε ότι το Ταμείο δεν έχει προετοιμάσει σενάριο Grexit και δεν αναμένει κάτι τέτοιο συμπληρώνοντας ότι βάση των όλων συζητήσεων αποτελεί η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για παραμονή εντός της ευρωζώνης. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τον κίνδυνο μιας εξόδου αν και όπως είπε οι επιπτώσεις ενός Grexit θα ήταν τρομερές για την Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη θα ήταν συνυφασμένες με την αντίδραση των πολιτικών της Ευρωζώνης.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, ο Τόμσεν παραδέχτηκε ότι υπάρχει «θέμα» και ότι πρέπει να λυθεί ώστε να σταματήσει η αστάθεια και χαρακτήρισε το όλο ζήτημα κρίσιμο. Ωστόσο απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η μεταρρύθμιση μπορεί να γίνει χωρίς περικοπές συντάξεων ο κ. Τόμσεν είπε πως το Ταμείο ούτε ζήτησε, ούτε θα ζητήσει οριζόντιες περικοπές συντάξεων άφησε, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο για μειώσεις υψηλών συντάξεων.

Και ο κ. Τόμσεν υποστήριξε ότι δεν αναμένεται απόφαση για την Ελλάδα τη συνεδρίαση του Eurogroup στην Ρίγα της Λετονίας αλλά σημείωσε ότι θα συζητηθεί η πρόοδος που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις. Σχετικά με τη ρευστότητα της Ελλάδας και το πως θα καταφέρει χωρίς να λαμβάνει χρήματα να πληρώνει τις υποχρεώσεις της ο Τόμσεν τόνισε πως δεν διαθέτει λεπτομερή στοιχεία για τα ελληνικά ταμεία και πρόσθεσε με νόημα πως το μόνο που γνωρίζει είναι ότι η Ελλάδα έχει σημαντικές πληρωμές τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

GrexitΔΝΤΤόμσεν