Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα δεν είναι η αναδιάρθρωση του χρέους αλλά η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της υποστήριξε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του ινστιτούτου Brookings στην Ουάσινγκτον ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να φέρει αποτέλεσμα, έστω και αν όχι στο 100%.
Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει δύσκολες προκλήσεις και μάλιστα είπε ότι «δεν θα άλλαζε με τίποτε θέση με τον κ. Βαρουφάκη». Προχωρώντας περαιτέρω ζήτησε από τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν τον κ. Βαρουφάκη πως γίνεται και ο κατώτερος μισθός στην Ελλάδα να είναι υψηλότερος από τον μέσο μισθό σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Επανέλαβε ότι η χώρα βρισκόταν σε «καλό δρόμο» μέχρις ότου αναδείχτηκε η νέα κυβέρνηση και παρέπεμψε εκ νέου τους δημοσιογράφους στον κ. Βαρουφάκη για την απάντηση στην ερώτηση «πως θα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές» η Ελλάδα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε επίσης και ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εφαρμόσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να βλέπουν τους καρπούς των προσπαθειών τους. Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, η παροχή ελάφρυνσης χρέους, οι νομισματικές μεταβιβάσεις ξανά και ξανά δεν θα βοηθήσει μία χώρα να βελτιώσει την μακροπρόθεσμη επίδοση της οικονομίας της. Και σημείωσε ότι η ΕΕ δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αν τα μέλη της δεν έχουν ανθεκτικές οικονομίες και κοινωνίες.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ειρωνευόμενος θα μπορούσε κανείς να πει, είπε ότι αν βρει η Ελλάδα κάποιον στο Πεκίνο, την Μόσχα, την Ουάσινγκτον, ή την Νέα Υόρκη που θα της δανείσει 200 δισεκατομμύρια ευρώ, «θα είμαστε ευτυχείς» συμπληρώνοντας, όμως, ότι «είναι δύσκολο να βρεις να σε δανείσει κάποιος σε αυτή την κατάσταση».
Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του περί μη ύπαρξης κινδύνου μετάδοσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη από ένα Grexit, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του παρεξηγήθηκαν και επανέλαβε ότι το τι θα γίνει τελικά εναπόκειται στην Ελλάδα.
Ανοίγοντας την ομιλία του, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι το θεμελιώδες ερώτημα είναι το πώς μπορούν οι ανεπτυγμένες οικονομίες να επιτύχουν ανάπτυξη σήμερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, όχι με το να βασίζονται σε περισσότερο χρέος και επεκτατικές νομισματικές πολιτικές. Τα επίπεδα χρέους στην παγκόσμια οικονομία συνεχίζουν να δίνουν λόγους για ανησυχίες, τόνισε. «Ακόμη και στην Κίνα, η ανάπτυξη φαίνεται να έχει κτιστεί πάνω σε χρέος, σε «φούσκα» των ακινήτων και σκιώδεις τράπεζες».
Ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι το απόλυτο χρέος στην Ευρώπη είναι υψηλότερο από τα επίπεδα προ κρίσης. «Μπορεί η ευρωζώνη να τηρήσει τους κανόνες της δημοσιονομικής εξυγίανσης; Νομίζω ότι μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε» συμπλήρωσε. Και υποστήριξε ότι η Ευρώπη παραμένει μοντέλο υπερεθνικής διακυβέρνησης.