Θετικά μεν, επιφυλακτικά δε, παραμένουν τα «μηνύματα» από τους πιστωτές για την Αθήνα, υποστηρίζει σειρά δημοσιευμάτων στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ τα οποία υπογραμμίζουν ότι το κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας παραμένει αρκετά έντονο.
Το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics υποστηρίζει ότι δανειστές «κατηγορούν την Αθήνα για ασάφεια επί των οικονομικών της στοιχείων» με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης να μην έχουν ακόμη σαφή εικόνα επί της κατάστασης που επικρατεί στα δημοσιονομικά της χώρας. Πηγές, τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα, αναφέρουν ότι οι πληροφορίες που παρέχονται από την ελληνική κυβέρνηση «δεν είναι όσο εξαντλητικές» ανέμεναν οι πιστωτές. Ανάλογα παράπονα, σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, υπάρχουν και στους Θεσμούς οι οποίοι επίσης υποστηρίζουν ότι δεν έχουν λάβει «σαφή εικόνα» της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας αλλά ούτε και των επιπτώσεων των μεταρρυθμίσεων που η Αθήνα θέλει να εφαρμόσει.
Το Europolitics αναφέρει ότι «στο πλαίσιο αυτό, το Euro Working Group, κατά τη συνεδρίασή του στις 8 Απριλίου, ζήτησε από την Ελλάδα να επιταχύνει τις εργασίες προετοιμασίας της δέσμης μεταρρυθμίσεων για να παρουσιάσει τον πλήρη κατάλογο των μέτρων στο ερχόμενο Eurogroup. Παρά το γεγονός ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί ότι πρόκειται για τελεσίγραφο, πηγές αναφέρουν ότι ο κατάλογος θα είναι έτοιμος, εάν η Αθήνα εντείνει τις προσπάθειές της». Το δημοσίευμα ουσιαστικά επαναδιατυπώνει τις πληροφορίες ότι το Euro Working Group έδωσε προθεσμία έξι εργάσιμες ημέρες στην ελληνική κυβέρνηση να προσκομίσει μια τελική πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων μέχρι την 21η Απριλίου.
Σε ατμόσφαιρα αβεβαιότητας αναφέρεται και δημοσίευμα στον Euobserver, με τίτλο «η Ελλάδα αποπληρώνει το ΔΝΤ, αλλά η μελλοντική χρηματοδότηση παραμένει σε αμφιβολία». Σε αυτό σημειώνεται ότι ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εν μέσω συνεχιζόμενων συνομιλιών στις Βρυξέλλες επί των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων και το ενδεχόμενο παροχής προς την Ελλάδα επιπλέον κεφαλαίων διάσωσης. Το δημοσίευμα επικαλούμενο αξιωματούχο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών λέει ότι υπάρχουν διαφορές σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι η αγορά εργασίας, η κοινωνική ασφάλιση, οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά τίποτε από αυτά δεν είναι σε επίπεδο τέτοιο που «θα μπορούσε να δημιουργήσει αδιέξοδο ή μια κατάσταση εκβιασμού».
Δημοσίευμα στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe, με τίτλο «Ελλάδα: Η Επιτροπή αναμένει πρόοδο τις επόμενες ημέρες», σημειώνει επιπλέον ότι, σύμφωνα με τη φινλανδική εφημερίδα Helsinjin Sanomat, εσωτερικό σημείωμα της φινλανδικής κυβέρνησης αναφέρει ότι η Φινλανδία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας πριν από το τέλος του Ιουνίου, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει «με τη σιωπηρή έγκριση των μελών της ευρωζώνης, σε μια διαδικασία που θα έχει ως αποτέλεσμα ότι η Ελλάδα θα βγει από τη ζώνη του ευρώ».
Πρόκειται ουσιαστικά για την ίδια ακριβώς πληροφορία την οποία αξιοποιεί και η βρετανική εφημερίδα Times η οποία στο δικό της δημοσίευμα κάνει λόγο ξεκάθαρα για προετοιμασία των χωρών της Ευρωζώνης για Grexit, το οποίο τοποθετεί μέσα στον Μάιο.
Στην Αθήνα, στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές αναγνώριζαν ότι παραμένουν οι δυσκολίες αλλά απέρριπταν τα σενάρια Grexit ή ασφυκτικών πιέσεων. Κατά πληροφορίες αμέσως μετά την μικρή ανάσα των ημερών του Πάσχα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέες συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου προκειμένου να προετοιμάσει τις κρίσιμες νέες συναντήσεις με το Brussels Group εντός της επόμενης εβδομάδας, ενώ αναμένεται να «τρέξουν» πολύ γρήγορα και οι συναντήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.
Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να εκπονηθεί μία ακόμη συμπληρωματική λίστα για «παν ενδεχόμενο» προκειμένου όντως να υπάρξει πρόοδος και να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το επόμενο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 24 Απριλίου. Εντούτοις, έχει αρχίσει, ήδη, και κυκλοφορεί σε διπλωματικούς κύκλους, κυρίως στις Βρυξέλλες, η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί και έκτακτο Eurogroup εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο στις 29 Απριλίου για να τηρηθεί και ο στόχος της ολοκλήρωσης αυτής της διαπραγμάτευσης μέχρι τα τέλη του μήνα, όπως προβλέπει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.