Να μην συνδέεται με την κρίση χρέους η ελληνική διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων καλεί η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση ότι η Γερμανία αναγνωρίζει την ηθική της ευθύνη, αλλά θεωρεί το ζήτημα νομικώς και πολιτικώς οριστικά διευθετημένο.
«Το κάθε μέλος της κυβέρνησης έχει τη δική του ρητορική» δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του Αντικαγκελάριου και Υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και διευκρίνισε ότι ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε ότι τα δύο θέματα πρέπει να τα βλέπει κανείς χωριστά. «Τα δύο θέματα είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο» τόνισε και η ίδια.
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, η Κριστιάνε Βιρτς επισήμανε ότι η Καγκελαρία δεν σχολιάζει τα ταξίδια ξένων ηγετών, ενώ η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Σαουάν Σέμπλι τόνισε ότι η Ελλάδα έχει δηλώσει πως βλέπει τόσο το μέλλον της όσο και τη λύση της κρίσης, εντός Ε.Ε.
«Σε αυτό βασιζόμαστε. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, τα οποία αφορούν τις σημερινές σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, τα οποία περιλαμβάνουν μια κοινά αποφασισμένη στάση όλων των κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αυτές τις θέσεις τις έχει, ως τώρα, όλες στηρίξει η Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, υπενθυμίζω ότι το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνέδεσε -με την ομόφωνη γνώμη όλων- τις κυρώσεις με την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ.
Η Ελλάδα στήριξε την απόφαση. Για μας δεν υπάρχει ως τώρα καμιά αφορμή να θεωρούμε συγκεκριμένα ότι η θέση της Ελλάδας έχει αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί de facto. Όλα όσα έχουν αποφασιστεί για κυρώσεις, έχουν στηριχτεί και από την Ελλάδα και ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει», δήλωσε η κ. Σέμπλι.
Εξάλλου, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, σε ερώτηση εάν σε περίπτωση που η Ελλάδα λάβει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία αυτό θα σήμαινε παραβίαση ευρωπαϊκών κανόνων, έκανε λόγο για υποθετικό ερώτημα και ανέφερε ότι το να δανειστεί μια χώρα από μια άλλη δεν θα ήταν κάτι ιδιαίτερο. «Αυτό είναι το διεθνές οικονομικό σύστημα» είπε χαρακτηριστικά.