Υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά για την περασμένη πενταετία και πρέπει να δοθούν απαντήσεις στον ελληνικό λαό, δήλωσε ο Πρωθυπουργός από τη Βουλή, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιδείξει διάθεση ρεβανσισμού. Μιλώντας στην συζήτηση για την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, η οποία θα διερευνήσει τα αίτια και τους υπαίτιους που οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι επί της αρχής οι πολιτικές ευθύνες έχουν αποδοθεί από τον ελληνικό λαό με την ψήφο του. «Στόχος αυτής της επιτροπής είναι να χυθεί άπλετο φως στις σκοτεινές πτυχές αυτής της πενταετίας» τόνισε. Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Ξεκινώντας την ομιλία, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι αφού ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι για τη χώρα υπάρχουν δύο επιλογές: ή μνημόνιο ή καταστροφή, έκανε μια αποκάλυψη. Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «μέχρι τώρα είχαμε την αίσθηση ότι παραμένατε καρτερικά την αποτυχία της κυβέρνησης». Και συνέχισε: «Όχι μόνο καρτερικά παραμονεύετε, αλλά μας απειλείτε εκ των προτέρων, ότι θα έρθει η αποτυχία και θα φέρει ανακριτική επιτροπή» και πρόσθεσε ότι σε μια κυβέρνηση που έχει αναλάβει μόλις δύο μήνες, σε μία περίοδο φορτωμένη με τις θυσίες του ελληνικού λαού και με τις δικές σας επιλογές τα χρέη και τα άδεια ταμεία, ο κ. Σαμαράς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει ετοιμάσει τις ανακριτικές επιτροπές και μετά μιλά και για συναίνεση.
«Αποκαλυφθήκατε κ. Σαμαρά» είπε ο κ. Τσίπρας. «Δεν έχετε υπολογίσει σωστά» πρόσθεσε. Η χώρα έχει κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με θάρρος και έχει στόχο να βγάλει τον ελληνικό λαό από τη λάσπη, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα υποτελής και υποταγμένη. Είναι χώρα κυρίαρχη, με την οποία δεν μπορούν να παίζουν εταίροι και δανειστές.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι μετά από χρόνια σιωπής για τα μεγάλα ζητήματα που προκάλεσαν τη μνημονιακή καταστροφή γίνεται μια προσπάθεια να απαντηθούν τα ερωτήματα του ελληνικού λαού για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο και ερωτήματα που σχετίζονται με ότι ακολούθησε το πρώτο μνημόνιο. Αναφέρθηκε στα ποσοστά της ανεργίας, στην εκτόξευση του δημόσιου χρέους, στο κλείσιμο επιχειρήσεων και την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, των υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για συνέπειες της πολιτικής λιτότητας που επιβλήθηκε από τα μνημόνια για την ανάκτηση υποτίθεται της ανταγωνιστικότητας της χώρας, η οποία δεν ήρθε ποτέ.
Είπε ότι κρίνεται η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, κρίνεται η σχέση αποκατάστασης των πολιτών με τους θεσμούς, σχέση η οποία έχει διαρραγεί, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Η ευρύτατα διαδεδομένη αίσθηση στην ελληνική κοινωνία είναι ότι το πολιτικό σύστημα έχει περιβάλει τον εαυτό του με έναν μανδύα προστασίας και ασυλίας και ότι αντιμετωπίζεται με άλλα μέτρα και σταθμά από αυτά που ορίζει ο νόμος και το Σύνταγμα.
Διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν υποστηρίζει ότι η αίσθηση αυτή είναι απαραίτητα ορθή και αληθής σε όλες τις εκφάνσεις της, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι το κλίμα καχυποψίας που υπάρχει οφείλει να αντιστραφεί. «Οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις απλές, σαφείς, καθαρές, πέρα από συνωμοσιολογίες» είπε, λέγοντας ότι στόχος της εξεταστικής επιτροπής δεν είναι η ποινικοποίηση των αντιλήψεων με τις οποίες διαφωνεί η κυβέρνηση, λέγοντας ότι αυτές κρίνονται στην πολιτική αρένα.