Reuters: Οι αντιφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε μείζονα ζητήματα επηρεάζουν τους πιστωτές

«Δεν είναι σαφές καν αν η (ελληνική) κυβέρνηση ξέρει τι θέλει να κάνει» στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, υποστηρίζει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αδυναμία να ακολουθήσει μια κοινή πολιτική  στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων με αποτέλεσμα να εντείνονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «προκειμένου να πείσει τους δανειστές ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις». Ως ενδεικτικό παράδειγμα, αναφέρεται η περίπτωση του ΟΛΠ όπου, όπως σημειώνεται, δεν είναι ακόμη εντελώς ξεκάθαρο τι ακριβώς θα συμβεί.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι οι αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στην Αθήνα προκαλούν σύγχυση εντός αλλά και εκτός συνόρων επηρεάζοντας τις συνομιλίες με τους πιστωτές, οι οποίοι συχνά έχουν το ερώτημα, σύμφωνα με το Reuters, «ποιος τελικά έχει τον έλεγχο και ποια είναι η θέση της κυβέρνησης».  Και επισημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δίνει την εντύπωση ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε κανένα σημαντικό βήμα είτε σε κάποια υποχώρηση, χωρίς να φοβάται την κριτική που θα δεχτεί από το εσωτερικό του κόμματός του, π.χ. την Αριστερή Πλατφόρμα, είτε από τους κυβερνητικούς εταίρους σε επίπεδο κυβέρνησης, τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Και αυτό γιατί, όπως εκτιμά το δημοσίευμα, η επιβίωση της κυβέρνησης σε περίπτωση που υπάρχει αποχώρηση είτε από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είτε από το κυβερνητικό σχήμα, είναι επίφοβη.

Άλλωστε. όπως επισημαίνει το πρακτορείο, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι οποιαδήποτε υποχώρηση από τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αντι-λιτότητα θα ήταν αυτοκτονία.

Επίσης το Reuters,  επικαλούμενο αξιωματούχους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων, αναφέρει ότι συχνά οι συμμετέχοντες από ελληνικής πλευράς δεν τοποθετούνται επί σημαντικών θεμάτων λέγοντας ότι θα πρέπει πρώτα να συνεννοηθούν με την νέα κυβέρνηση, αλλά και ότι συχνά οι τοποθετήσεις από ελληνικής πλευράς είναι σε πολύ γενικό πλαίσιο, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία και επιχειρήματα.

Ουσιαστικά, χωρίς να το διατυπώνει ξεκάθαρα, το δημοσίευμα του Reuters, με αφορμή τη σύγχυση που επικρατεί ως προς το τι θα γίνει με τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, επαναφέρει στο προσκήνιο με άλλο τρόπο το ζήτημα που έθεσε νωρίτερα η εφημερίδα Financial Times, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι «δέσμιος» της ακροαριστερής πτέρυγας του κόμματός του αλλά και της λαϊκής δεξιάς συγκυβερνώσας συνιστώσας των ΑΝΕΛ, με τρόπο τέτοιο που στην προσπάθειά του να «ισορροπήσει» δεν μπορεί να προχωρήσει σε σημαντικές αποφάσεις προκαλώντας τουλάχιστον σύγχυση ή θυμό, όπως έλεγε η εφημερίδα, στους πιστωτές. Έτσι, επανέρχεται το ζήτημα αν θα πρέπει ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει σε «ρήξη» με τις πλευρές αυτές.

ReutersαντιφάσειςΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ