Εν μέσω ανοιχτών επικρίσεων αλλά και πιέσεων, κυρίως από γερμανικής πλευράς, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για την διήμερη επίσκεψή του στην Μόσχα στις 8 και 9 Απριλίου, τις μέρες ακριβώς που λαμβάνει χώρα το κρίσιμο Euro Working Group, με επίκεντρο την τελευταία λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών την οποία φαίνεται να θεωρούν «βελτιωμένη και κοστολογημένη» οι πιστωτές, αρχής γενομένης από το Βερολίνο.
Η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι στόχος της επίσκεψης αυτής είναι οι διμερείς σχέσεις και προβάλλεται κυρίως το θέμα της άρσης του ρωσικού εμπάργκο σε μια σειρά από ελληνικά προϊόντα (εμπάργκο που ήρθε ως απάντηση της Μόσχας στις κυρώσεις που της επέβαλε η ΕΕ κατηγορώντας την για ανάμιξη στην ανατολική Ουκρανία). Το επιχείρημα αυτό βρίσκει εξαιρετικά λογικό η επικεφαλής της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ.
Αντίθετη γνώμη, όμως, φαίνεται να έχει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Hannoversche Allgemeine Zeitung» υποστηρίζει ότι οποιοδήποτε αίτημα από πλευράς Αλέξη Τσίπρα για ρωσική βοήθεια (χωρίς να διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί) «θα θέσει σε κίνδυνο την κοινή θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την Ρωσία». Η αναφορά Σουλτς σχετίζεται και με δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι η Αθήνα δεν συμφωνεί με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Κριτική στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Μόσχα άσκησε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Γκούντερ Κρίχμπάουμ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, δηλώνει ότι αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα μπορούσε να βρει την «σωτηρία της ψυχής» της στην Μόσχα, τότε υπολογίζει σε «λάθος άλογο» και προσθέτει ότι το πώς συμπεριφέρεται η Μόσχα στις ευρωπαϊκές αξίες όπως η ειρήνη, η ελευθερία, η δημοκρατία φάνηκε ήδη σε σχέση με την δική της αντιπολίτευση αλλά και με την κρίση στην Ουκρανία. «Όποιος λοιπόν θέλει ευρωπαϊκή βοήθεια, πρέπει η πυξίδα του να δείχνει προς τις Βρυξέλλες και όχι προς την Μόσχα», τονίζει ο κ. Κρίχμπάουμ.
Επικριτικός, αν και σε χαμηλότερους τόνους, και ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στην «Rheinische Post». «Δεν μπορώ να πιστέψω, με όλη την καλή διάθεση, ότι οποιοσδήποτε στην Αθήνα παίζει πραγματικά με την σκέψη να στρέψει την πλάτη στην Ευρώπη και να πέσει στην αγκαλιά της Μόσχας» υποστηρίζει.
Η επίσκεψη Τσίπρα στην Μόσχα «ταράζει» και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Με βάση πληροφορίες που μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου, η αμερικανική ηγεσία παρακολουθεί «με μεγάλο ενδιαφέρον» την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Μόσχα. Όπως σημειώνει, η μελέτη μερικών θέσεων της Αθήνας προκαλεί ανησυχία και η πρόσφατη συνέντευξη του κ. Τσίπρα, και οι δηλώσεις του για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αναλύθηκαν και κρίθηκαν ανησυχητικές. Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, η επίσκεψη Τσίπρα στην Μόσχα, αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι «χειρισμοί», θα μπορούσε να επηρεάσει το κλίμα καλής συνεννόησης που φαίνεται να υπάρχει, μέχρι στιγμής, στις επαφές Αθήνας – Ουάσινγκτον. Και στο πλαίσιο αυτών των ανησυχιών θα μπορούσε κανείς να εντάξει την συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με την Σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφαλείας Κάρολαϊν Άτκινσον.
Την ίδια ώρα, η Μόσχα ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Αλέξη Τσίπρα σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα. Το τί σημαίνει αυτό θα φανεί. Προς το παρόν, με βάση τις πληροφορίες, όπως μεταδίδει ο Δημήτρης Λιάτσος από την ρωσική πρωτεύουσα, φαίνεται ότι το επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι τα ενεργειακά, όπου έχει γίνει και προεργασία από την επίσκεψη του Π. Λαφαζάνη. Η Αθήνα φέρεται να έχει θέσει θέμα σημαντικής μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου και επανεξέτασης των όρων της συμφωνίας με την Gazprom, κάτι που η ρωσική πλευρά δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να αποκλείει κατηγορηματικά.
Η Μόσχα, από την άλλη, εκτιμάται ότι θα δοκιμάσει μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φτάσει η ελληνική κυβέρνηση, συζητώντας και την πρόσφατη ανακοίνωση της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας για την κατασκευή αγωγού που θα καταλήγει στα ελληνο-τουρκικά σύνορα για να διανέμεται μετά το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, επιλογή που αφήνει πολλά περιθώρια εναλλακτικών επιλογών συνεργασίας, αλλά δεν φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να ενθουσιάζει τις Βρυξέλλες, ούτε τις ΗΠΑ. Σίγουρα συζήτηση θα γίνει και για το ζήτημα της άρσης, μερικής ή ολικής, του εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, από πλευράς Μόσχας, στο οποίο επίσης οι Ρώσοι δεν είναι εντελώς αρνητικοί.
Αυτό που μένει να φανεί είναι τι ακριβώς εννοεί ο Αλέξης Τσίπρας όταν κάνει λόγο για «άνοιξη» στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις μιλώντας στο μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι «Russiya 1», γιατί προφανώς η Μόσχα έχει καλή διάθεση αλλά δεν θα την υλοποιήσει με το αζημίωτο.