Σύγχυση εντός και εκτός συνόρων προκαλούν οι αλλεπάλληλες αλληλοδιαψευδόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στην Αθήνα, οι οποίες εκτός από την ελληνική κοινή γνώμη έχουν αρχίσει να προκαλούν αγανάκτηση, όπως τουλάχιστον μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, και στους πιστωτές. Και αυτή η δυσφορία έρχεται να προστεθεί στις διαφωνίες που φέρονται, με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες, να υπάρχουν μεταξύ των πιστωτών ως προς το πώς πρέπει ν΄αντιμετωπιστεί το ελληνικό ζήτημα.
Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των αντιφατικών δηλώσεων από την Αθήνα αναφέρεται το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Την ώρα που η νέα λίστα μέτρων του υπουργείου Οικονομικών που διέρρευσε στους Financial Times κάνει σαφή αναφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του 3% για το 2015, το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα διαψεύδει ότι υπάρχει τέτοια δέσμευση, ενώ το Μαξίμου λέει ότι αν υπάρξει το οτιδήποτε άλλο πάνω από το 1,2% σε πρωτογενές πλεόνασμα θα διανεμηθεί σε αυτούς που το έχουν ανάγκη και δεν θα χρησιμοποιηθεί για να καλυφθούν άλλου είδους «τρύπες». Σίριαλ έχει γίνει και το θέμα του ΦΠΑ (θα αυξηθεί ή όχι, που, πόσο κλπ).
Και ο «μύλος» αυτός αφορά θέματα που σε γενικές γραμμές πιστωτές και Αθήνα δεν διαφωνούν. Ενώ αντίθετα, πιο σαφής είναι η διαφωνία στις προτάσεις της Αθήνας για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία και για χορήγηση 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχος, κάτι που προσθέτει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ στις δαπάνες, και στην κυβερνητική πρόταση για σταδιακή αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Απόσταση υπάρχει, αλλά μικρότερη, και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Το κλίμα μεταξύ των πιστωτών, όσον αφορά και στην νέα λίστα του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι ενθουσιώδες. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από δημοσιεύματα που επικαλούνται διάφορους, ανώνυμους πάντα, αξιωματούχους που βρίσκονται «κοντά ή μέσα» στις διαπραγματεύσεις.
Κατά τις πληροφορίες αυτές, δεν ενθουσιάζουν οι προτάσεις για ασφαλιστικό και εργασιακά αλλά το βασικότερο πρόβλημα όλων είναι ότι ο «κορμός» του σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών στηρίζεται σε «αβέβαιης αποτελεσματικότητας» μέτρα, δηλαδή σε είσπραξη φόρων, φορολογικές ρυθμίσεις και πάταξα της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, μια σειρά δηλαδή από ενέργειες που οι πιστωτές θεωρούν ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδώσουν όσα επιδιώκει η Αθήνα. Υπό την έννοια αυτή, πιέζουν για μέτρα που θα φέρουν στα σίγουρα χρήματα στα ταμεία και αφήνουν να εννοηθεί ότι αν όντως υπάρξει μεγάλη αποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μέτρων της κυβέρνησης, μπορεί να προχωρήσει σε κατάργηση των άλλων μέτρων.
Οι πιστωτές, σε γενικές γραμμές, φέρονται να συμφωνούν ως προς τις παρατηρήσεις αυτές, αλλά, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, διαφωνούν ως προς την τακτική που πρέπει ν’ ακολουθηθεί απέναντι στην Αθήνα. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του euro2day που επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και κατ’ επέκταση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσονται υπέρ της αποδέσμευσης μιας υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ προς την Αθήνα μέσα στον Απρίλιο, υπό την προϋπόθεση μιας συμφωνίας έστω και κατά 80% επί ενός καταλόγου μέτρων. Ο κ. Γιούνκερ φέρεται να εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό δεν διασφαλίζεται μόνο ότι δεν πρόκειται να υπάξρει κανενός είδους «ατύχημα» αλλά το κυριότερο ότι διευκολύνονται τα περιθώρια κινήσεων της κυβέρνησης στην Αθήνα για να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους και χωρίς τόση πίεση και στο εσωτερικό.
Την άποψη Γιούνκερ φαίνεται ότι συμμερίζεται και ο ισχυρός άνδρας του Euro Working Group Τόμας Βίζερ (που θεωρείται ότι κινείται πολύ «κοντά» στον Πρόεδρο της Κομισιόν) και ως ένα βαθμό συμμεριζόταν και ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, όμως, εμφανίζεται να άλλαξε γνώμη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Euro Working Group της Τετάρτης, υπό την ασφυκτική πίεση για τήρηση «σκληρής γραμμής» που άσκησαν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, εκτός από κάποιες από τις προτάσεις του ελληνικού καταλόγου μέτρων, ένας από τους λόγους που φέρεται να ενέτεινε την «σκληρή» στάση των εκπροσώπων των χωρών μελών της Ευρωζώνης στο Euro Working Group είναι οι αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στην Αθήνα, γεγονός που τόσο ο Βίζερ όσο και ο Γιούνκερ αποδίδουν στην έλλειψη πείρας και στην δικαιολογημένη, όπως λένε, καθυστέρηση της νέας ελληνικής κυβέρνησης στην προσαρμογή της στα νέα της καθήκοντα.
Πάντως, ανώτερος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφεθεί να «ολισθήσει» εκτός ευρω η Ελλάδα και ότι η Ευρωζώνη έχει λάβει τα μέτρα της ώστε να παρέμβει ακόμη και την τελευταία στιγμή για ν’ αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός.