Καλό κλίμα στο Euro Working Group αλλά και «αγκάθια»

Την άποψη ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος αλλά ότι χρειάζεται ακόμη «αρκετή δουλειά» ιδιαίτερα σε τεχνικό επίπεδο, τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες εξέφρασαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που έχουν εικόνα της συνεδίρασης του Euro Working Group που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα δια μέσου τηλεδιάσκεψης.  Η συνεδρίαση διήρκησε περισσότερες από δύο ώρες και σε αυτήν συμμετείχε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.  Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες χρειάζεται δουλειά για να καταληχθεί «μια ολοκληρωμένη συμφωνημένη και συνολική λίστα μέτρων που θα αποτελέσει τη βάση για μια αξιόπιστη προοπτική που να ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Την ίδια ώρα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα υποστήριζε ότι κατά τη διάρκεια της διάσκεψης έγινε μια σύντομη επισκόπηση των βημάτων που έχουν επιτευχθεί. Όπως σημείωσε η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, όμως, παραμένει η διάταση απόψεων μεταξύ Αθήνας – πιστωτών ως  προς την άρνηση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος καθώς θα οδηγήσει σε μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 30%,  ως προς την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και  ως προς την νέα μεθοδολογία των ιδιωτικοποιήσεων.

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, η Αθήνα κατέθεσε σήμερα ένα ακόμη 26σέλιδο κείμενο στο οποίο «τεκμηριώνονται περαιτέρω οι ελληνικές θέσεις». Ο αξιωματούχος δεν ξεκαθάρισε αν το κείμενο αυτό είναι ο κατάλογος «επιπρόσθετων μέτρων» που η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να αποδέχτηκε να παρουσιάσει στο Euro Working Group μετά από σχετικό αίτημα που φαίνεται ότι κατέθεσαν οι πιστωτές κατά τις συζητήσεις στο Brussels Group προκειμένου να υπάρχουν έτοιμα ισοδύναμα στην κατάργηση προηγούμενων προβλέψεων ή στην μη σίγουρη απόδοση ορισμένων προτάσεων. Το θέμα μάλιστα φέρεται να συζητήθηκε στην συνάντηση του οικονομικού επιτελείου που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό την Τρίτη το απόγευμα στο Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να επεξεργαστεί τέτοιο κατάλογο και να τον παρουσιάσει σήμερα στο Euro Working Group προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ, ο ίδιος επανέλαβε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τον καταργήσει μέσα στο 2015 και να τον αντικαταστήσει με έναν νέο φόρο ακινήτων ο οποίος είλναι γνωστό ότι δεν θα αποδώσει 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά ένα μικρότερο ποσό. Επανέλαβε, επίσης, ότι το ποσό που θα υπολείπεται στον προϋπολογισμό από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα καλυφθεί από άλλες πηγές, χωρίς να διευκρινίσει ποιές.

Πάντως, η ίδια πηγή απάντησε «ουδέν σχόλιο» όταν κλήθηκε να απαντήσει τί γίνεται με τις χρηματοδικές ανάγκες της Αθήνας και πώς θα καλυφθούν αυτές τις επόμενες μέρες.

Το EuroWorking Group θα συγκληθεί εκ νέου τη M.Τετάρτη για να προετοιμάσει το άτυπο Eurogroup της Λετονίας στις 24 Απριλίου χωρίς να αποκλείεται να συζητηθεί εκ νέου το ελληνικό θέμα εφόσον υπάρχουν εξελίξεις.

 

Euro Working Groupκατάλογος προτάσεωνυπουργείο Οικονομικών