Σκληρή αντιπαράθεση από το βήμα της Βουλής με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη αλλά και τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκο Παππά είχε ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις φυσικές καταστροφές.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονική συμπεριφορά, σημειώνοντας ότι «οι μέρες της παντοδυναμίας της είναι παρελθόν». Ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να «ξεκαβαλήσει το καλάμι» και υποστήριξε ότι η στάση της επιταχύνει την έξοδο της από το Μέγαρο Μαξίμου. «Εμείς θα είμαστε εδώ με προτάσεις και κριτική για να σας ανοίξουμε με χαρά την πόρτα εξόδου», είπε χαρακτηριστικά.
Από πλευράς του ο πρωθυπουργός απάντησε πως αν υπάρχουν αλαζονικές συμπεριφορές, «δεν γίνονται αποδεκτές» από τον ίδιο και συμπλήρωσε πως «ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει σε 3 χρόνια ποιος θα κυβερνήσει», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ελάτε με φόρα».
«Ήταν η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 χρόνων»
«Ήταν η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 χρόνων, σύμφωνα με τα στοιχεία», ανέφερε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση στη Βουλή επί του απολογισμού για τη φετινή αντιπυρική περίοδο και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη των πληγέντων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε σαν στόχο το να μην αξιοποιήσει το σύνολο των πενήντα λεπτών που είχε στη διάθεσή του για να μιλήσει.
Η παρατεταμένη ανομβρία και το ελάχιστο χιόνι στα βουνά δημιούργησαν «συνθήκες που γνωρίζαμε από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου ότι θα ήταν ιδιαίτερα προβληματικές», ανέφερε, απαριθμώντας τους αντικειμενικούς παράγοντες που διαμόρφωσαν την κατάσταση.
«Πόσες ήταν οι καμμένες εκτάσεις; Για να μπορούμε να μιλάμε επί πραγματικών δεδομένων και να μην ακούσουμε πάλι ότι κάηκε όλη η Ελλάδα και τα γνωστά», ξεκίνησε να λέει ο πρωθυπουργός ερχόμενος σε προσωπική αντιπαράθεση μετά από αυτό με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Πέρυσι ήταν μια πολύ κακή χρονιά, κάηκαν 1.754.000 στρέμματα-φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα», συνέχισε για να εισπράξει ένα «μπράβο» από την αρχηγό της Πλεύσης Ελευθερίας.
Ήμασταν κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας εικοσαετίας, ανέφερε. Ο στόχος είναι να είμαστε κάτω από τον μέσο όρο με έναν σταθερό τρόπο και να μη χάνονται μεγάλα, ώριμα δάση.
«Σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος»
Ο πρωθυπουργός δήλωσε πάντως πως «σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος». Οι πολίτες είναι υπεύθυνοι για την περιουσία τους και μαζί με τη συλλογική ευθύνη «υπάρχει και η ατομική ευθύνη όπου ο καθένας πρέπει να την αναλαμβάνει», πρόσθεσε.
Ο ΕΝΦΙΑ χρησιμοποιήθηκε ως ερέθισμα για τους πολίτες να ασφαλίσουν τις περιουσίες τους, ανέφερε σχετικά.
«Είχαμε dones που πετούσαν 24ωρες το 24ωρο, ενώ τις κρίσιμες ημέρες, είχαμε έμφορτα ελικόπτερα και αεροσκάφη που πετούσαν για να έχουμε γρήγορη πρώτη παρέμβαση» είπε και επεσήμανε ότι «έτσι καταφέραμε να σβήσουμε το 70% των πυρκαγιών που ξέσπασαν, γιατί τις εντοπίσαμε και επεμβήκαμε άμεσα», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός
«Έχουμε διαμορφώσει κουλτούρα εκκενώσεων γιατί έχουμε βάλει σε πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή», σημείωσε. Είναι άδικο και λάθος να λέγεται ότι το 112, είναι άλλοθι για να μην λαμβάνει μέτρα η κυβέρνηση επεσήμανε.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για νέο δόγμα σε ό,τι αφορά την Πολιτική προστασία.
«Η επένδυση στις δομές και τους ανθρώπους για το μέλλον, το πρόγραμμα «Αιγίς», για την ενίσχυση των υποδομών Πολιτικής Προστασίας» είπε και τόνισε πως «έχουν δρομολογηθεί έργα 1,7 δις Ευρώ, που έχουν να κάνουν με προμήθειες εξοπλισμού».
«Το 2027, θα είμαστε οι πρώτοι που θα εντάξουμε στον στόλο μας τα 7 νέα αεροσκάφη Καναντέρ, που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά Καναντέρ» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Έκανε ειδική αναφορά στα καινούργια ελικόπτερα μεσαίου τύπου, με δυνατότητα μεταφοράς και ρίψης νερού, αλλά και μεταφοράς προσωπικού της ΕΜΟΔΕ, τα καινούργια αεροσκάφη air tractor, σε αντικατάσταση των παλαιότερων PZL, την προμήθεια νέων ραντάρ και μετεωρολογικών σταθμών και τα σχεδόν 1.200 πυροσβεστικά οχήματα, από τα οποία τα 235 θα έχουν παραδοθεί μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι.
«Παράλληλα με το πρόγραμμα ενίσχυσης εξοπλισμού, συνεχίζεται και το πρόγραμμα ενίσχυσης του προσωπικού με νέες μονάδες δασοκομμάντος», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών «για να έχουμε πρόσθετες δυνάμεις, όταν ακριβώς τις χρειαζόμαστε». «9.000 εθελοντές, 4.000 από αυτούς στην Πυροσβεστική, εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι με μεγαλύτερη συνεργασίας και ένταξη στον σχεδιασμό της πυροσβεστικής» σημείωσε.
Νίκος Παππάς: Ο πρωθυπουργός δε βρήκε να πει μια κουβέντα για την φωτιά στην Ατιική
«Ο πρωθυπουργός δεν βρήκε μια κουβέντα να πει γιατί η φωτιά στην Αττική, έφτασε στον αστικό ιστό και το 112 ζητούσε εκκένωση προς το Χαλάνδρι», είπε στη δική του ομιλία ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.
«Κάτι πρέπει να γίνει για να μην σταματούν οι πυρκαγιές στην θάλασσα ή τον αστικό ιστό» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο «από το 2019 έχουν καεί τέσσερα εκατομμύρια στρέμματα σε όλη τη χώρα, που πρόκειται για αριθμό ρεκόρ και από το 2021, 600 χιλιάδες στρέμματα στην Αττική».
Και διερωτήθηκε «ποια προετοιμασία είχατε κάνει: όταν οι φωτιές σβήνουν στη θάλασσα και στον οικιστικό ιστό, όταν στην Πυροσβεστική παραμένουν 3.500 οργανικά κενά, όταν 2.000 από τα 3.500 οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ηλικίας άνω των 20 και 30 ετών».
Ανδρουλάκης: Οι πολίτες νιώθουν απροστάτευτοι
«Μέσα σε 8 χρόνια έχει καεί συνολικά το 37% των δασικών εκτάσεων της Αττικής, γεγονός που θα επιφέρει μεγάλες επιπτώσεις» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και εμείς τα λέμε από το 2006. Η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε κλιματικό νόμο. Εμείς ως κόμμα έχουμε μία συνέπεια ως προς την κλιματική κρίση» ανέφερε.
«Χρειάζεται βελτιωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας και πρόληψης. Η μεταρρύθμιση της πολιτικής προστασίας συνιστά ματαιωμένη εξαγγελία. Το θέμα είναι εάν υπάρχει ενιαία συγκεκριμένη πολιτική αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Η απάντηση είναι όχι, παρά το γεγονός όιτι υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία από το ταμείο Ανάκαμψης» σημείωσε.
Κυβερνάτε έξι χρόνια με την προίκα του ταμείου ανάκαμψης
«Κυβερνάτε έξι χρόνια με δημοσιονομικές ευελιξίες, χωρίς μνημόνια και με την προίκα του ταμείου ανάκαμψης, αλλά τα πεπραγμένα σας είναι χαμένος χρόνος, χαμένες ευκαιρίες και χαμένοι πόροι για την ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Κουτσούμπας: Στην αρχή σας βόλευε να συγκρίνεστε με το έγκλημα στο Μάτι
«Όσα βγάζουν τους εργαζόμενους στου δρόμους δεν είναι καθόλου άσχετα με το θέμα που συζητάμε Κοινός παρονομαστής είναι ότι οι λαϊκές ανάγκες θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους από ένα επιλεκτικά ανίκανο επιτελικό κράτος» ανέφερε στην τοποθέτησή του στη Βουλή ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Στα 5,5 χρόνια που κυβερνάτε έχουμε ακούσει τα πάντα από εσάς. Διαψεύστηκαν τα πάντα το ένα μετά το άλλο» συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας.
«Στην αρχή σας άρεσε, σας βόλευε, να συγκρίνεστε με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά με το έγκλημα στο Μάτι και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτό τελείωσε οριστικά πέρυσι, με τους 28 νεκρούς στις φωτιές» τόνισε.
«Μετά την πυρκαγιά στην Αττική, βρήκατε το εξωφρενικό επιχείρημα ότι αυτοί που επλήγηκαν ήταν λίγοι. Είναι δυνατόν να το λέτε αυτό όταν κάηκαν 100.000 στρέμματα, το 37% των δασών της Αττικής;» διερωτήθη ο κ. Κουτσούμπας.
Το ζήτημα δεν είναι πόσες πυρκαγιές σας ξέφυγαν αλλά γιατί σας ξέφυγαν, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες, που είτε δουλεύουν για πάνω από 24 ώρες συνεχόμενα, είτε καλούνται να αντιμετωπίσουν φωτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζουν.
«Ατομική ευθύνη και στην αποκατάσταση των ζημιών και του φυσικού περιβάλλοντος», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «πρόληψη δεν μπορείτε να κάνετε, καταστολή δεν μπορείτε να κάνετε, αποζημιώσεις δεν μπορείτε να δώσετε, αποκατάσταση δεν μπορείτε να κάνετε. Όλα επαφίενται στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε;».
Βελόπουλος: Μοιραία λάθη που αποκρύπτονται
Καλή η συναίνεση αλλά δεν είδα ανάληψη ευθύνης. Για τις πυρκαγιές κάποιος δεν έκανε λάθος; Όλα ήταν καλώς καμωμένα; διερωτήθη εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης ο Κυριάκος Βελόπουλος.
«Έγιναν μοιραία λάθη στη φωτιά στην Αττική. Κατάρρευσε ο σχεδιασμός του πυροσβεστικού κέντρου, καθυστέρησαν οι ρίψεις από εναέρια μέσα, έγιναν λάθη στο συντονισμό των ελικοπτέρων, σπαταλήθηκε πολύτιμος χρόνος και δεν έγινε καμία προσπάθεια κατάσβεσης τη νύχτα, η μάχη χάθηκε στο Διόνυσο και την Εκάλη» είπε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ