Επιμένει ο Κασσελάκης: Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας, στο συνέδριο η δημοκρατία αντεπιτίθεται

Στην αντεπίθεση περνά ο Στέφανος Κασσελάκης μετά μετά την σαββατιάτικη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και με νέο σημερινό μήνυμά του δίνει ραντεβού στο συνέδριο και καλεί σε κύμα συμπαράστασης.

Παρέμβαση μέσω αναρτησής του στο Facebook, με την ελπίδα να ανατρέψει μέσω συνεδρίου τον αποκλεισμό του από την διεκδίκηση της προεδρίας, που αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή, έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Το μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη

Η μειοψηφία των μελών ενός οργάνου απαγόρευσε στον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος να είναι εκ νέου υποψήφιος.

Είναι ένα γεγονός πρωτοφανές στην Ιστορία του τόπου.

Είναι ένα γεγονός σοκαριστικό στην Ιστορία της Αριστεράς.

Όμως το ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το Συνέδριο. Αυτό θα αποφασίσει για όλα.

Η φωνή μας είναι το Συνέδριο.

Ξέρετε πια ότι μια χούφτα άνθρωποι είναι ικανοί για όλα. Αν δουν ότι δεν καταφέρνουν να κερδίσουν το συνέδριο, θα το αναβάλουν και πάλι.

Όμως και οι μηχανισμοί έχουν τα όρια τους.

Γι’ αυτό σας ζητώ να γίνετε ένα μεγάλο κύμα δημοκρατίας το οποίο θα σαρώσει όλους τους μηχανισμούς.

Σας ζητώ να μη φύγετε από τις ΟΜ.

Σας ζητώ να γίνετε ασπίδα Δημοκρατίας.

Εάν είστε αριστεροί, προοδευτικοί πολίτες και δεν είστε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ήδη, γραφτείτε άμεσα, μέχρι τις 24 του Οκτώβρη, για να μπορείτε να ψηφίσετε για συνέδρους.

Να γεμίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ με χιλιάδες #Είμαι_εδώ.

Η Αριστερά αποκλείεται να αποκλείει.

Η Αριστερά επιβάλλεται να ανοίγεται στο αύριο.

Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας.

Στο Συνέδριο,

Η Δημοκρατία αντεπιτίθεται».

Πολιτικό φρενοκομείο ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Κεντρική Επιτροπή, με 138 υπέρ επί μόλις 151 παρόντων, απέκλεισε τον Στέφανο Κασσελάκη από την κούρσα των υποψηφίων για την ηγεσία, αλλά εκείνος τους έδωσε νέο ραντεβού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στο Συνέδριο! Οι «Κασσελίστας» δεν κατάφεραν να ματαιώσουν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπως προσπάθησαν, η οποία αποφάσισε στο όριο της νομιμότητας, καθώς συνεδρίασαν μόλις 151 στελέχη από τα 300.

Το ριάλιτι του ΣΥΡΙΖΑ και η μάχη για το κομματικό ταμείο προκαλεί μόνο καβγάδες με απίστευτους χαρακτηρισμούς και ανταλλαγή ύβρεων ανάμεσα στα στελέχη των δύο στρατοπέδων και… γέλια στην κοινή γνώμη.

Τυπικά, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει δικαίωμα να καταθέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος, αλλά φαίνεται πως όλα θα ξεκαθαρίσουν στο Συνέδριο 8-10 Νοεμβρίου, αν τελικά γίνει…

Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, λίγη ώρα μετά την απόφαση, έσπευσε να δώσει συνέχεια στην… κωμωδία με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είμαι εδώ. Η φωνή μας είναι το Συνέδριο», έγραψε, προϊδεάζοντας για όσα θα διαδραματιστούν.

Οι πληροφορίες λένε ότι από σήμερα ξεκινά περιοδείες σε όλη τη χώρα σαν να είναι κανονικά υποψήφιος και αυτό που θα συμβεί, χωρίς υπερβολές, δεν θα έχει ξανασυμβεί. Εκείνος θα ξεδιπλώνει την προεκλογική στρατηγική του ως υποψήφιος πρόεδρος και οι «87» θα βγαίνουν στα ΜΜΕ και θα λένε στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και την κοινή γνώμη να μην τον ακούν, διότι δεν θα είναι υποψήφιος. Μύλος…

Υποστηρικτές του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ φώναζαν ακόμη: «Χωρίς εμάς τι θα ήσασταν εσείς; Είναι ντροπή σας. Ντροπή για την Αριστερά, είστε η ντροπή της Αριστεράς. Εξω οι ομοφοβικοί από την Αριστερά. Ελάτε στις οργανώσεις να σας ψηφίσουμε, κάτω η χούντα της Αριστεράς. Κάτω η χούντα της Αριστεράς».

Το «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα διαλύει τα πάντα ή μάλλον όσα έχουν μείνει. Οι «87» προσπαθούν να πείσουν ότι αποκλείουν τον Κασσελάκη για να προστατέψουν το κόμμα και την Αριστερά, την ίδια ώρα που ο κόσμος τους φωνάζει για «πραξικοπηματίες» και φωνάζει μπροστά στις κάμερες πώς είναι δυνατόν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ψήφισαν να μην είναι υποψήφιος ο Κασσελάκης και να είναι υποψήφιος ο Γκλέτσος…

«Ηταν μία δύσκολη συνεδρίαση, καθώς υπήρξε προσπάθεια να υπονομευθεί η δυνατότητα να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή. Επικυρώσαμε να τηρηθεί ο ίδιος οδικός χάρτης που έχει αποφασιστεί στην προηγούμενη συνεδρίαση. Οσο για τα κριτήρια των υποψηφιοτήτων, επαναλάβαμε μία απόφαση του Νοεμβρίου του 2023. Δεν μπορούν να γίνουν δεκτές συμπεριφορές που αμφισβητούν τις αποφάσεις των οργάνων. Υπερασπιζόμαστε τους κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος», δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, υποστηρίζοντας ότι στη χθεσινή συνεδρίαση «έγινε ένα ακόμη συνθετικό βήμα». Στο ερώτημα «αν αποκλείστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης», ο κ. Φάμελλος απάντησε ότι «δεν υπήρχε διάθεση αποκλεισμού, ωστόσο δεν μπορεί να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του για συμπεριφορές».

«Το Συνέδριο δεν μπορεί να ακυρώσει την απόφαση γιατί η προθεσμία ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων είναι η 24η Οκτωβρίου και μετά την απόφαση που ελήφθη σήμερα δεν μπορεί να είναι υποψήφιος», είπε με τη σειρά του ο κ. Σπίρτζης.

Από την πλευρά τους, οι «87» του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν πως με βάση την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είναι, πλέον, τέσσερις: ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νίκος Φαραντούρης και ο Απόστολος Γκλέτσος.

Ωστόσο, η πλευρά Κασσελάκη επιμένει ότι η μάχη θα δοθεί στο Συνέδριο και τονίζει ότι «κορυφώθηκε το πραξικόπημα», με το επιχείρημα ότι μόλις το 47% ήταν αυτό που αποφάσισε για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητάς του. Σημειωτέον ότι η Κεντρική Επιτροπή αριθμεί 296 μέλη και το «μπλόκο» σε Κασσελάκη ψηφίστηκε από 138 στελέχη.

Από το επιτελείο Κασσελάκη εκπέμπεται το μήνυμα ότι το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο και μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Και σημειώνουν ότι η Κεντρική Επιτροπή αρνήθηκε να γίνει ονομαστική ταυτοποίηση των μελών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, τονίζοντας παράλληλα ότι η Κ.Ε. που εκλέχθηκε το 2022 εξελέγη από σώμα 40.000 ατόμων, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από 150.000 ψηφοφόρους.

«Ντροπή σας, το ξεφτιλίσατε»

Η νέα απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο όπου συνεδρίαζε η Κεντρική Επιτροπή. Αντιδράσεις που παρακολουθούσε όλη η Ελλάδα στα social media, καθώς προκάλεσαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από όσα έγιναν μέσα στην Κεντρική Επιτροπή.

Είναι χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο όπου όταν η Θεοδώρα Τζάκρη ανέβηκε στο βήμα και κατήγγειλε εκτροπή, της απάντησε η Ολγα Γεροβασίλη μόλις πήρε εκείνη τον λόγο, σημειώνοντας: «Αν θέλει η συντρόφισσα Τζάκρη να πάρει τον λόγο να πάρει κάρτα και να διαπιστευθεί», κάνοντας λόγο για «μίνιμουμ πράξη αξιοπρέπειας».

«Ντροπή σας, το ξεφτιλίσατε», φώναζε μια υποστηρίκτρια του Στέφανου Κασσελάκη, με κάποιον από την άλλη πλευρά να της απαντά: «Συνεδρίασε το όργανο, φύγε από εδώ».

Επεισόδια και απουσίες με νόημα

Η συνεδρίαση του Σαββάτου ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, τελικά άρχισε λίγο πριν από τις 3 μ.μ., καθώς δεν υπήρχε αρχικά η απαραίτητη απαρτία. Στη συνέχεια, δε, χρειάστηκαν 4,5 ώρες για να ολοκληρωθεί, εν μέσω επεισοδίων ανάμεσα σε στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος δεν ήταν παρών, και σε μέλη που πρόσκεινται στους «87» του Αλέξη Τσίπρα.

Στο στόχαστρο υποστηρικτών του Κασσελάκη μπήκαν κατά κύριο λόγο οι «87» του Αλέξη Τσίπρα με χαρακτηρισμούς όπως «νομενκλατούρα», «γραφειοκράτες», «κομματικός σωλήνας», αλλά και εναντίον του Παύλου Πολάκη, ο οποίος απουσίαζε (όπως και τα δικά του στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής). Ο Πολάκης έχει προσπαθήσει με πολλούς τρόπους να το «παίξει» ουδέτερος σε αυτή τη διαμάχη και να εμφανίζεται ως δύναμη ενότητας, αλλά το γεγονός πως με την απουσία του έβαλε πλάτη στα σχέδια των «87» του Αλέξη Τσίπρα τον έχει βάλει για τα καλά στο στόχαστρο των «Κασσελίστας». Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξαν και άλλες απουσίες με νόημα, όπως της Ρένας Δούρου, του Πάνου Ρήγα, αλλά και του Νίκου Σκορίνη. Είναι απουσίες με νόημα επειδή επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι στο στρατόπεδο των «87» του Αλέξη Τσίπρα κάποιοι διαφωνούν με την τακτική αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη από τις εσωκομματικές εκλογές.

Οταν ανακοινώθηκε η απόφαση αποκλεισμού, έξω από το ξενοδοχείο, ανέβηκαν εκ νέου οι τόνοι με οπαδούς του κ. Κασσελάκη να κάνουν λόγο για «απόφαση-ντροπή» και για «χούντα της Αριστεράς», προκαλώντας μίνι επεισόδιο.

Ετοιμάζουν αντεπίθεση οι «Κασσελίστας»

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τον αποκλεισμό του, εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιβάλουν την υποψηφιότητα του έκπτωτου προέδρου του κόμματος. Στις Νομαρχιακές Επιτροπές και τις Οργανώσεις Μελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ξεκινήσει ήδη συνελεύσεις, που αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα και είναι πολλές οι Νομαρχιακές Επιτροπές αλλά και οι Οργανώσεις Μελών που αναμένεται με ανακοινώσεις να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να μην είναι υποψήφιος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά συνολικά… 34 επίθετα χρησιμοποίησε το πρωί της Κυριακής ο Νίκος Καρανίκας για να «στολίσει» τα 138 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής τα οποία, το βράδυ του Σαββάτου, ψήφισαν υπέρ του αποκλεισμού του Κασσελάκη. «Η ντροπή της Αριστεράς έχει τα 138 της στελέχη στην Κ.Ε. του Σύριζα-Π.Σ.», αναφέρει στην ανάρτησή του στο Facebook o Νίκος Καρανίκας.

Στέφανος ΚασσελάκηςΣΥΡΙΖΑ